Genç kadınların kabusu: Endometriosis

Genç kadınların kabusu: Endometriosis
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, endometriosis semptomları konusuda önemli bilgiler verdi:

Endometriosis, üreme çağındaki genç kadınlarda görülen ve çok değişik belirtiler verebilen bir hastalık. Sıklığı kesin olarak bilinmemekle beraber, kısırlık yakınması olan kadınlarda yüzde 20-40 oranında rastlanıyor. En önemli belirtilerinden biri ağrılı adet görme...

 

SİZİ ÇÖLYAK HASTASI SANABİLİRLER

Fakat, tanı gecikip, belirtiler şiddetlendikçe gidilen farklı uzmanlık alanlarındaki doktorlar sizi (testlerle doğrulanmasa da ) çölyak hastası ya da irritabl barsak hastalığı (tiroid hormonları normal olsa da) otoimmun tiroid iltihabı, ya da eklem romatizması tanısı koyup tedavi etmeye çalışabilirler.

 

Peki, doktorlar tarafından atlanan en önemli endometriosis semptomları nedir?

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, bu konuda önemli bilgiler verdi:

 

AĞIRLIKTAKİ DALGALANMALAR

“Endometriosis östrojen bağımlı bir hastalıktır. Yüksek östrojen, düşük progesteron endometriosisin tetikleyicisidir. Anormal endometriotik hücreler özstrojenle büyür, gelişir aynı zamanda sizin üreme kapasitenizi de bozar. Bu hormonal değişimler ağırlıkta da dalgalanmalara yol açar. Ciltte çatlaklar meydana gelir. Estrojen hakimiyeti kilo artışı ve sellülitlere neden olur.

 

GIDALARA TAHAMMÜLSÜZLÜK VE GIDA ALLERJİLERİ

Endometriosisli kadınların pekçoğu tanı konmadan önce ya da konduktan sonra, sindirim sorunları ve karın ağrısı yakınmaları çekmiştir. Hatta çoğuna “gluten intoleransı” ya da gıda allerjisi tanısı konmuş yumurta, soya, süt ve süt ürünleri yasaklanmıştır. Tabii bu besinlerin ortak noktası hormonlardır. Endometriosis vücudunuzu enfekte ettiğinde aldığınız çevresel ya da yapay östrojenler kendinizi daha kötü hissettirecektir.

 

Bazen gıda allerjileri endometriosisin yegane belirtisi ve gerçek semptomu olabilir. Çoğunlukla bu belirtiler endometriosisle ilişkilendirilmez, gıda allerjisi tek problem olarak görülür.

 

DÜŞÜK MAGNEZYUM

Düşük magnezyum seviyesi endometriosis belirtilerini şiddetlendirir. Östrojen vücuttaki mağnesyumu yiyip bitirir.Vücutta östrojen hakimiyeti olduğu sürece magnezyum seviyesi normale dönmez. Düşük magnezyum seviyesi sürdükçe, östrojenin uzaklaştırılması zorlaşır. Düşük magnezyumun en önemli belirtisi yaz kış ısınmayan eller ve ayaklardır.

 

KRONİK SİNDİRİM PROBLEMLERİ

Endometriosisin kadın vücudunun değişik yerlerinde ortaya çıkabilir. Sıklıkla yerleştiği yerlerden biri de sindirim sistemidir. Kronik, uzun süren kabızlık dönemleri, gıdaların sindirilmesinde güçlük ve hiçbir tanıya ulaştırmayan kolonoskopiler de aslında endometriosisli kadınların hikayelerinde sıkça yer alır. Bu sindirim problemleri adet döneminde kötüye giderler. Ağrı ve kabızlık artar. Gerçek olay, anormal hücrelerin sindirim sistemine de saldırmasıdır.

 

SIRT VE ARKA BACAK AĞRISI

Rahim arkasında yer alan boşlukta yer alan endometriosis siyatik sinire bası yapabilir. Bu bası sonucunda fizyoterapistin ya da masörün çözüm bulamadığı sırt, bel ve bacak ağrıları meydana gelir. Bu ağrılar adetten hemen önce ve adet sırasında şiddetlenir.

 

SİSTİT VE İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI

Endometriosisli kadınların çoğu genç kızlıklarından beri kronik mesane ya da idrar yolu enfeksiyonundan yakınmaktadır. Bu belirtiler endometriosis odaklarının mesaneye yakın olmasındandır.

 

SIK SIK MANTAR ENFEKSİYONU GEÇİRME

Endometriosis bağışıklık sistemini yakından ilgilendiren bir hastalıktır. Bu nedenle vajina da ve boğazda mantar enfeksiyonuna çok sık rastlanır. Hatta dışkı testlerinde bile mantar enfeksiyonu görülebilir. Bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasının bir belirtisidir.

Hormona bağımlı başağrıları da endometriosis sonucu oluşabilir.

 

KISIRLIK

Çocuk sahibi olmakta güçlük, çoğu kez endometriosisin teşhis edilmesinin en kolay yoludur. Özellikle de sebebi bilinmeyen kısırlık vakalarında endometriosis mutlaka akla gelmelidir. Bazen hiçbir yakınma yokken bile tek bulgu infertilitedir. Tabii tedavinin planı hastalık şiddetine göre değişmektedir.

 

 

ENDOMETRİOSİSLE NASIL SAVAŞIRIM

İmmun sistemini güçlendir.

Hormon dengeni sağla.

Sağlıklı beslen.

Sağlığını önemse.

Toksinlerden uzak dur.

Kimyasal tuvalet malzemelerini çöpe at.

Pozitif ol.

Vücudunun sesine kulak ver."

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.