Gezegenimizi gözlemleyen Sentinel-3A görev başında
Avrupa Birliği’nin Copernicus programı kapsamında geliştirilen bu uydular deniz yüzeyinin su sıcaklığı, rengi, yüksekliği, buz tabakası kalınlığı gibi ölçümleri yapacak.
ESA Dünya Gözlem Programı’nın Direktörü Volker Liebig euronews’ün sorularını cevapladı: “Bu uydular bizim uzaydaki koruyucularımız, gezegenimizi gözlemleyen uydular. Sentinel-3 bize dünyanın daha büyük bir fotoğrafını sağlıyor. Yani bu, uydudaki cihazların düşük çözünürlüğe sahip olduğu ve bize her gün gezegenimizin durumunu gösterdiği anlamına geliyor.”
Bu gözlem uydularının dünyadaki iklim değişikliği ve okyanus araştırmalarına katkı sağlaması amaçlanıyor: “Bu uydularla ulaşmak istediğimiz sonuç meteorolojide belki de yıllar önce yaptığımız şey. Tahminde bulunabilmek için operasyonel bir uydu sistemi geliştirdik ve Copernicus programıyla çevre ve sivil güvenlik için yapmak istediğimiz de buydu. Deniz seviyesindeki yükselmeyi ölçebiliyoruz ancak aynı zamanda El Nino gibi doğa olaylarını da gözlemleyebiliyoruz. Elimizde okyanusların rengini tespit edebilen bir cihaz da var. Kirlilik seviyesini, yosun patlamalarını, ayrıca Dünya’da bitki örtüsündeki değişiklikleri, ormanlardaki ve tarım arazilerindeki değişiklikleri de görebiliyoruz. Deniz seviyesindeki yükselmeyi milimetrik olarak ölçebilen bir cihazımız da var.”
Bu ölçümler gezegenimizi koruma yolunda yararlı bilgiler sağlayarak küresel iklim değişikliğinin etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak: “Gıda güvenliğinin sağlanmasına da katkıda bulunmak istiyoruz. Gelecekte bu araçların yardımıyla hasatlarla ilgili tahminlerde bulunabiliriz.”
Sentinel-3A her iki günde bir küresel gözlem yapacak. Elde edilen verilerin çoğu sistematik olarak işlenecek ve birkaç saat içerisinde kullanıcılar tarafından erişilebilecek: “Tüm bu veriler gerçek zamanda işlenecek. Yani bu şu anlama geliyor; üç saat sonra sadece Copernicus bünyesindeki kullanıcılar değil tüm kullanıcılar bu verilere erişebilecek. Veriler herkesin kullanımına açık ve ücretsiz olacak, bunları internet üzerinden de indirebileceksiniz.”
Söz konusu veriler Fransa’nın başkenti Paris’te Aralık ayında düzenlenen iklim zirvesinde imzalanan anlaşmada belirtilen kriterlerin sağlanmasında büyük önem taşıyor: “Cop iklim anlaşması bağlamında raporlama görevlerimiz var ve elde edilen bu uydu verileri tüm ülkelerin rapor etmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden de her beş yılda bir bu rapor verilirken, bir veri girişi yapılıyor.”
Her bir gözlem misyonunda aynı yörüngede hareket eden iki uydu bulunuyor. Sentinel-3B adlı uydunun da 2017’de uzaya fırlatılması planlanıyor.
Kaynak:EURONEWS
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.