Glasgow Üniversitesi'nin Filistin asıllı Rektörü Sitta, Gazze kuşatması sırasında yaşadıklarını anlattı
"Gazze Soykırımı Girişimi: Bir Görgü Tanığının Anlattıkları" adlı konferans, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Glasgow Üniversitesinin Filistin asıllı Rektörü Dr. Ghassan Ebu Sittah katılımıyla, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde gerçekleştirildi.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan'ın açılış konuşmasıyla başlayan programda, Gazze'deki insanlık dramına dikkat çekilerek, uluslararası alanda yaşanan sorunlar ele alındı.
Rektör Arıcan, Gazze üzerine düzenlenen bu önemli etkinliğin, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın teklifi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleriyle gerçekleşmesinin önemine vurgu yaptı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, konferansta yaptığı konuşmasında, Batı'lı üniversitelerden Gazze'deki zulme karşı çıktıkları için işlerini kaybeden bilim insanlarına ve öğrencilere Türkiye üniversitelerinin kapılarının açık olduğunu belirtti.
Özvar, “Prof. Ebu Sittah, israil ordusunun Gazze’deki Filistin hastanelerinde işledikleri suçlara tanık oldunuz. Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı tarafından yürütülen israil soruşturması bağlamında Gazze’de gördüklerinizi Savcılığa aktardınız. Bu nedenle, Avrupa ülkeleri size giriş yasağı koydu. Bu durum, ifade özgürlüğünün açık bir ihlalidir. Birçok Batılı ülkenin çifte standardının da diğer bir örneğidir. Sizi Türkiye’ye davet ettik. Schengen ülkelerinde izin verilmeyen, tanıklık ettiğiniz tüm olayları serbestçe ifade ediniz." şeklinde konuştu.
Konferansın ana konuşmacısı olan Glasgow Üniversitesi Rektörü Dr. Ghassan Abu Sittah, Gazze'de tanık olduğu insanlık dışı olayları anlattı. Terör şebekesinin hastane saldırılarına dikkat çeken Dr. Sittah, saldırıların asıl amacının Gazze'yi boşaltmak olduğunu ifade etti.
Gazze kuşatması sırasında Şifa Hastanesi ve El Ehli Hastanesinde 40 gün hekimlik yapan, terör şebekesinin savaş suçunu ve yaşananları anlattığı için Avrupa’ya girişi engellenen Dr. Sittah, Gazze'de yaşadıklarını anlattı.
Gazze’ye ilk geldiğinde 350 savaş uçağının şehri bombaladığını dile getiren Dr. Sittah, “Şifa Hastanesi’nde her taraf, koridorlar çok doluydu. Bu savaş 16 yıllık ambargodan sonra ortaya çıktı. İlaç yönüyle sıkıntılı bir savaştı. 15 yaşındaki bir gencin yüzde 50 vücudu yanık durumdaydı. Yoğun bakıma gittiğimizde dezenfekte bulamadık sabun kullandık” şeklinde belirtti.
Bu savaşın, çocukları hedef aldığını söyleyen Dr. Sittah, savaş uçaklarından atılan bombalar nedeniyle mahallelerin tam anlamıyla yok olduğunu ifade etti.
Şifa Hastanesi’nin 2 bin 500 hasta kapasitesi olduğunu belirten Dr. Sittah, savaşın ilk gününde yaralıların sayısının 6 bini geçtiğini söyledi.
Konferansın sonunda, Dr. Sittah, Gazzeli öğrencilerle buluşarak onların sorularını yanıtladı ve dayanışma mesajları verdi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.