Göçük altındaki işçilere ‘şehid’ statüsü verilsin!
Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeni sahasında meydana gelen heyelan sonrası toprak altında kalan işçilerin yakınları, yetkililerden hayatını kaybeden maden işçilerine ‘sivil şehid’ statüsünün verilmesini istedi.
7’inci gününe giren çalışmalarda Bedrettin Caylı, Sedat Bulut, Abdulbaki Aydın, Murat Ant, Reşit Can, Ali Sönmezsoy ve Şefik Tuncer’in cenazeleri çıkarıldı.
Geçtiğimiz Perşembe akşam saat 20.00 sıralarında gece vardiyasında özel bir maden işçileri çalışırken meydana gelen göçükte 9’u kamyon şoförü, 7’si kepçe operatörü olmak üzere toplam 16 işçi toprak altında kaldı. Şu ana kadar 7 işçi göçükten çıkarılırken, 9 işçiyi arama-kurtarma çalışmaları ise sürüyor.
Günlerdir şantiyelerde, göçük altında kalan maden işçilerinin çıkarılmasını bekleyen işçilerin yakınları, İLKHA’ya konuşarak, göçük altındaki işçilere sivil şehit statüsünün verilmesini talep etti.
Yeğeni Mahmut Batumak’ın halen göçük altında olduğunu söyleyen Mehmet Nizamettin Batumak, hükümet yetkililerin şu ana gereken yardımları yaptığını ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maden işçilerinin aileleriyle yaptığı görüşmede her türlü ihtiyaçlarını karşılanacağı sözünü verdiğini aktaran Batumak, göçük altında kalan işçilere ‘sivil şehit’ statüsü verilmesini talep ederek, “Yeğenimin maddi durumu hiç yok. 3 çocuğu var. Babasının ise 9 tane çocuğu var. Babasının da hiçbir işi yok. Yeğenim ailesini geçindirmek için gece gündüz çalışıyordu. Ekmek parasının peşinden giderken göçük altında kaldı. Allah bir daha böyle bir afet vermesin.” dedi.
Olayın yaşandığı ilk günden bu yana toprak altında kalan yakınları Kasım Tarı, Savaş Kızılkan’ın göçük altından çıkarılmalarını beklediklerini söyleyen Ahmet Tarı, olayda ihmallerin olduğu yönündeki iddiaları tekrarladı.
Tarı, “Burada yüzde yüz ihmal var. Daha önce çatlak olduğunu görmelerine rağmen önlem almamışlar. Buradaki insanlar Temmuz ayından bu yana çatlağın olduğunu söylediler. Mühendisleri de yağmur yağdığından dolayı heyelanın olduğunu söyledi, bu yalandır. Burada yağmur yağmamış, ihmalden dolayı göçük olmuş.” ifadelerini kullandı.
Hükümetten göçük altında kalan işçilerin ailelerine yardımcı olmasını istediklerini vurgulayan Tarı, “Hayatını kaybedenlere Allah’tan Rahmet diliyorum. Hükümetten isteğimiz göçük altında kalan insanlara şehit statüsü vermesidir. Onların geride bıraktıkları için yardım elini uzatmalarını istiyoruz. Bu insanların maddi durumu olmadığı için gelip burada çalışıyorlardı. Kasım’ın 4, Savaş’ın ise 2 çocuğu vardır. Bu insanlar buradan aldıkları ücretle kendi geçimlerini sağlıyorlardı.” diye konuştu.
“Çocukları ölüme terk edip kaçtılar”
Heyelanda toprak altında kalan Kasım Tarı ve Savaş Kızılkan’ın amcaoğlu M. İlhami Tarı ise şunları söyledi: “İlk geceden beri olay olur olmaz Diyarbakır’dan buraya geldik. Buradaki yetkililer, olay olur olmaz ilk geceden kaçmışlar. Demek ki bu çocukları ölüme terk ettikleri için buradan kaçtılar. Biz devletten bunların arkasına düşmesi, olayla ilgili inceleme yapmasını istiyoruz. İhmalin olduğu bellidir. Göçük altında kalanlar mecbur oldukları için çalıştılar. Onların maddi durumu olsa burada çalışmazlardı. Soma’daki işçilere ne haklar verilmişse buradakilerine de verilsin. Buradaki işçilere de şehit statüsü verilmesini istiyoruz.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.