Grip aşısı Covid-19’a karşı da korur mu?
Covid-19 salgınının etkisi henüz geçmiş değil ve uzmanlar sonbahar yaklaştıkça havaların soğumasıyla birlikte ikinci dalganın gelebileceğini söylüyorlar. Bazı çalışmalara göre bu ikinci dalgaya karşı önlem almak için grip aşısı yaptırılması faydalı olabilir. Peki, gerçekten grip aşısı koronavirüse karşı da koruyucu mu?
Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bu aylar mevsimsel grip hastalığı aktif dönemidir ve her yıl görülmektedir.
İnfluenza virüslerinin yapısal özellikleri nedeniyle her yıl yapısal değişime uğradığını söyleyen Çakmak Erdem Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Demiral sözlerine şöyle devam etti: “Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin grip aşısı olduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl vurgulanmaktadır. Grip aşısı içerisinde bir önceki yıl toplumu en çok hastalandırılan virüsleri içeren 3 veya 4 alt tip influenza virüsü aşı içerisine dahil edilmekte ve her yıl aşı yeni hazırlanmakta, bir önceki yılın aşıları kullanılmamaktadır. İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Grip genellikle hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma gibi davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, hasta kişiye 1 metre ve daha yakın olan kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Daha nadir olarak virüs içeren damlacık ile kirlenmiş, kontamine olmuş yüzeylere, araç ve gereçlere kişilerin önce elleri ile dokunması ve sonrasında ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir. Görüldüğü gibi bulaşma yolu Covid-19’la çok benzerdir.”
GRİP VE ZATÜRRE AŞILARI KORONAYA KARŞI DİREK KORUMA SAĞLAMAZ
Uzm. Dr. Aslıhan Demiral, bulaşma yolu benzer olan bu iki hastalığın aynı şekilde risk gruplarının da benzerlikler gösterdiğini söyleyerek, risk gruplarını şöyle sıraladı:
İnfluenza için risk grupları;
• 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı kişiler
• 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler
• Şeker hastalığı dahil herhangi bir metabolik hastalığı olanlar
• Astım dahil kronik solunum yolu hastalığı olanlar
• Kronik böbrek hastalığı olanlar
• Kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar
• Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar, HIV/AIDS hastaları)
• Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar
• Aşırı kilolu olanlar
• Gebeler
Covid-19 için risk grupları;
• 60 yaş ve üzerinde olan kişiler
• Kalp-akciğer rahatsızlığına sahip olanlar (koah ya da tüberküloz gibi)
• Bağışıklık sistemi zayıf ve vücut direnci düşük olan kişiler
• Diyabet ve tansiyon hastalığı gibi kronik rahatsızlığı bulunan insanlar
• Kanser hastalığı teşhisi konulan ve bu hastalığa karşı tedavi gören kişiler
Aşıyı özelikle risk grubunda olan kişilerin yaptırmasının gerektiğini söyleyen Demiral: “Grip aşısı influenza virüslerine karşı koruma sağlar ancak içeriğinde Covid-19’a neden olan virüse karşı koruyucu kısım yoktur. Ancak olası bir Covid-19 vakasında, risk faktörleri ve bulaşma yolları açısından influenza riski de vardır. Bu durumda influenzaya karşı aşılı olmak ölüm ve sakatlık olasılığını düşürecek, sağ kalımı arttıracaktır. Pnömokok (zatürre) aşısı hakkında da bu yönde araştırmalar bulunmakta. Pnömokok aşısı da koronaya karşı direkt koruma sağlamaz, ancak Covid-19 hastalarındaki akciğer hasarı sebebiyle oluşabilen, bu ölümcül olabilecek bakteriyel infeksiyonun işini zorlaştırır. Açıklanan bu riskler nedeniyle influenza ve pnömokok aşılarını olmak Covid-19’un daha hafif geçirilmesini sağlayabilir.” diye açıkladı.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.