GSK “İlaca Erişim Endeksi’nde 5’inci kez lider oldu
İlaca Erişim Endeksi’nin (Access to Medicine Index) 2016 yılı sonuçlarında GSK, üst üste 5’inci kez ilk sırada yer aldı. Şirketin “ilaç erişimine odaklı” olarak tanımlandığı Endekste, GSK’nın, küresel sağlığın faydasına yönelik uzun süredir devam eden ürün ve teknolojiler geliştirme yaklaşımı takdir gördü.
İlaç sektörüne liderlik eden 20 şirketin gelişmekte olan ülkelerde ilaç erişiminin ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik performanslarını değerlendiren bağımsız bir ölçümleme çalışması olan Endeks, şirketleri, ürün bağışı, patent ve fiyatlandırma gibi 7 farklı kategoride değerlendirilerek ilaç erişimine sağladıkları katkıya göre derecelendiriyor.
GSK’nın bu çalışmada elde ettiği 5’inci liderlik başarısı hakkında yorum yapan GSK CEO’su Sir Andrew Witty; "Son on yıl boyunca sağlık hizmetlerine erişimin genişletilmesi yönündeki özverimizin bu yıl da İlaca Erişim Endeksi tarafından takdir görmesinden dolayı son derece mutluyuz. GSK olarak tüm dünya çapında gelişmekte olan ülkelerde ilaç erişimini ve sağlık hizmetlerini geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
GSK Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Dr. Emin Fadıllıoğlu ise, “İnsan odağını her şeyin önünde tutan bu global şirketin bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. 2020 vizyonumuz kapsamında, 80 milyon nüfusumuza sağlık ve iyilik ulaştırma hedefimize giderken dünya çapında elde ettiğimiz bu başarılar bizi çalışmalarımız konusunda yüreklendiriyor. Başarımızda katkısı olan tüm GSK çalışanlarına ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
2014 yılında açıklanan son çalışmadan bu yana ilaca erişimin arttırılması konusundaki çalışmalarını güçlendiren GSK, bu alanda önemli adımlar attı. İlaca Erişim Endeksi’nde liderliğe yol açan bu çalışmalar kapsamında şirket, dünyanın en fakir ülkelerinde ilaçlara erişimi yaygınlaştırmak için derecelendirilmiş yaklaşımını patentler ve fikri mülkiyet haklarına genişletti. Sıtma adayı aşısı, Sahra altı Afrika ülkelerinde, küçük çocuklarda sıtmanın önlenmesinde kullanıma yönelik olarak Avrupalı düzenleyicilerin olumlu bilimsel görüşleriyle karşılandı. En yeni HIV tedavisine yönelik erişimi yaygınlaştırma çabasında; ViiV sağlık hizmetleriyle, mevcut lisans anlaşmasını kalan tüm alt ve orta gelirli ülkeleri kapsamak amacıyla yetişkin formulasyonuna genişletti. Bu genişletme, gelişmekte olan ülkelerde HIV virüsüyle yaşayan yetişkinlerin %94’ünden fazlasını içeren ilave 270 bin insanın bu lisans tarafından kapsanması sağlandı.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.