Halk ABD'yi "dost" olarak görmüyor
Anket şirketi MAK Danışmanlık'a göre, "Son gelişmeleri de dikkate aldığımızda ABD'nin halen Türkiye'nin müttefiki/dostu olduğunu söyleyebilir miyiz?" sorusuna katılımcıların yüzde 88 "Hayır" cevabını verdi.
Anket şirketi MAK Danışmanlık, 15 - 20 AĞUSTOS 2018 tarihleri arasında 5 bin 900 kişiyle yüz yüze görüşerek "Türkiye Gündemi ve Türkiye-ABD İlişkilerine Toplumsal Bakış" araştırmasını yaptı.
Halkın yüzde 43'ü af istiyor
Araştırmada deneklerin belirlenmesinde yüzde 53.5 erkek, yüzde 46.5 kadın olmak üzere cinsiyet dengesi ve yaş aralığı dengesi oluşturulmaya çalışıldı.
"Size göre ceza evlerindeki mahkumlar ve devam eden davalar için toplumsal infial uyandıran suçlar ve terör suçları hariç af / ceza indirimi düzenlemesi yapılmalı mıdır?" sorusuna katılımcıların yüzde 43'lük kesimi toplumsal infial oluşturan suçlarla "terör suçları" hariç olmak üzere bir af / ceza indirimi vb. düzenlemenin gerekliliğini ifade ederken, aynı soruya katılımcıların yüzde 25'lik kesimi HAYIR diye görüş belirtti. Toplumun üçte biri yani yüzde 32'lik kesiminin ise bu konuda bir kafa karışıklığı yaşadığı görüldü.
Türkiye, ABD'yi düşman görüyor
"Son gelişmeleri de dikkate aldığımızda ABD/nin halen Türkiye'nin müttefiki / dostu olduğunu söyleyebilir miyiz?' sorusuna ise katılımcılar yüzde 88 gibi ezici bir çoğunluğu HAYIR dedi. Bu sonuç toplumun ABD'yi net olarak Türkiye'ye karşı hasmane tavırlar geliştiren bir düşman olarak algıladığını gösterdi.
Erdoğan'ın ABD'ye karşı sert tavrına destek
"Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye karşı sert karşı tavrını onaylıyor musunuz?" sorusuna kararsızlar hariç yaklaşık her 3 kişiden biri, kararsızların matematiksel dağılımı sonrası ise her 4 kişiden 3'ü EVET diyerek destek ifade etti.
"Türkiye'nin ABD'nin ambargo ve müeyyide tehditleri karşısında Rusya ile başta askeri olmak üzere ilişkilerini geliştirmesini destekliyor musunuz?" sorusuna kararsızlar hariç toplumun yüzde 62'lik çoğunluğu EVET dedi.
Döviz kurundaki artışın nedeni ABD'nin baskı politikası olarak görüldü
"Size göre ülkemizde dolar başta olmak üzere döviz kurlarındaki artışın nedeni nedir?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 55'i “ABD başta olmak üzere döviz kurları üzerinden ülkemize uygulanan baskı politikası” şeklinde cevap verdi. Katılımcıların yüzde 12'si sorumluluğu ekonominin kötü yönetimi ile izah ederken, yüzde 8'lik bir kesim peşpeşe seçimlerin yapılmasını sorumlu olarak gördü. Bu soruya toplumun yüzde 25'lik yani her dört katılımcıdan biri ya görüş belirtmedi ya da kararsız olduğunu ifade etti.
Halk İncirlik Üssünün kapatılmasını istiyor
"ABD başta olmak üzere batının son dönemdeki Türkiye'ye karşı baskı ve olumsuz tavırlarına karşı sizi tatmin edecek en iyi cevap ne olurdu?" sorusuna araştırmaya katılanların dörtte biri yani yüzde 25'lik kısmı İncirlik Üssünün kapatılması ile cevap verilmesini söyledi. ABD ve Batının bu çirkin tavrına cevaben toplumun beşte biri yani yüzde 20'si Ayasofya'nın ibadete açılması teklifini öne çıkardı. Aynı soruya NATO'ya olan güvensizlikle NATO dışı yeni arayışlar önerenler yüzde 15, Avrupa Birliğine alternatif arayalım diyenler yüzde 10'luk bir kesim olarak dikkat çekti.
Yerel seçimler erkene alınmalı mı?
"Normal şartlarda 31 Mart 2019'da yapılacak olan yerel seçimler (belediye) erken tarihe alınmalı mıdır?" sorusuna araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 32'si EVET, yüzde 44'ü HAYIR derken katılımcıların yüzde 24'ü ya cevap vermemekte ya da kararsız olduklarını beyan etti.
Halkın yüzde 65'i Türkiye'nin geleceğinden umutlu
"Türkiye'nin geleceği konusunda umutlu musunuz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 65'i EVET, yüzde 20'si HAYIR cevabını verdi.
Halkın yüzde 22'si yeni kabinenin başarılı olacağına inanmıyor
"Cumhuriyet Hükümet Sisteminin ilk kabinesini nasıl buldunuz? Size göre başarılı olur mu?" sorusuna ise yüzde 43'ü "Çok iyi, çok başarılı olacaklarına inanıyorum” derken; yüzde 22'si "Çok kötü, başarılı olacaklarını düşünmüyorum" cevabını verdi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.