Halk gıdadaki KDV indirimini ürün fiyatlarında görmek istiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel gıdada KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirildiğini açıkladı.
KDV indiriminin pazartesi gününden itibaren fiyatlara yansıyacağı açıklandı. KDV indiriminin uygulanması içinde zabıta ekipleri tarafından denetimler yapıldı.
KDV indiriminin ardından fiyatların düşmediğini savunan vatandaşlar, denetimlerin artırılmasını ve indirimin tüm ürünleri kapsamasını talep ediyor.
Şanlıurfa'da halk KDV indirimi ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
Halil Altındağ
"Marketlerde KDV fiyatı hep aynı, değişmedi"
Fiyat artışının doların yükselmesinden kaynaklandığını ifade eden Halil Altındağ, "KDV'nin 8'den yüzde 1'e düşürülmesi önemli değil. Dolar zaten 13-14 lirayı buldu. Doların 18'den 13 liraya gelmesi normal değil. Zaten bazı insanlar dolar yüzünden yatırımlarını kaybetti. Dolar 13 lirayken KDV niye düşmedi? Marketlerde KDV fiyatı hep aynı, değişmedi. Dolar yükselince KDV uygulanmıyor. Dolara bağlı olarak ürünlere zam geliyor. Markete yağ almaya gittim ama yağın fiyatı yükselmiş.Doların yükselmesinden dolayı yağın fiyatının arttığını söylediler. Demek ki doların yükselmesi KDV'ye bağlı. Dolarla işin yok, KDV'ye bakacaksın. Avrupa tarzında yaşıyoruz. Dolar yükseliyorsa insanlık ölüyor ve her şeye zam geliyor. Bu duruma bir son verilmeli." dedi.
"Kira öder gibi elektrik faturası ödüyorum"
KDV'nin düşmesinin herhangi bir fayda sağlamadığını belirten Altındağ, "Çocuğun biri eğitim ihtiyacının karşılayamadığını söylüyor. Diğer bir kişi 'çıkar telefonunu' diyor. Herhangi bir kuruma gidilince sizden E-Devlet'inizi açmanızı istiyorlar. Bankaya gidince HES kodunu istiyorlar. Telefon, normal şartlarda taşınması gereken bir araçtır. Cebimde telefon olması zengin olduğumu göstermez ki! Telefon bir iletişim aracı, ihtiyaçtır. KDV'nin düşmesi ile herhangi bir fayda olmadı. Az önce markete gidip peçete ve küçük bir çikolata aldım; 7,5 lira hesap ödedim. Geçen sene 2 liraya aldığım ürüne 7 lira ödüyorum. Asgari ücrete zam geldi; fakat Türkiye açlık sınırında birinci olmuş. Aldığım maaş elektrik, kira ve suya gidiyor. Kira öder gibi elektrik faturası ödüyorum. Daha önce 150 lira gelen fatura, bu ay 650 lira geldi. İnsanlık bu kadar geride kalmamalı." ifadelerini kullandı.
Ferit Sultan
"KDV indirimi oldu peki üretici ne yapıyor?"
KDV indiriminin üreticiye yansımasının önemli olduğunu belirten Ferit Sultan, "Gıda fiyatlarında KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi güzel de bunun üreticiye yansıması önemlidir. Eğer üretici üretmezse sizin KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e düşürmeniz bir anlamı olmaz. KDV indirimi oldu peki üretici ne yapıyor? Üreticinin mazot ve gübre fiyatları da indi mi? Tüketiciye gelen zincirlemeye bu indirim yansıyacak mı? Ya da ne kadar yansıyacak? Yoksa KDV'yi indirmeniz çok da önemli değil. Önemli olan üretimdir. Eğer üretime bir katkı sunamıyorsanız yaptığınız indirimler bir anlam taşımaz. Örneğin ÖTV denen bir uygulama var. Normal bir araç almaya çalıştığınız zaman 3 araç almanız gerekir ki birine kendiniz binesiniz, ikisini de devlete bırakasınız. Üretim artmadığı ve desteklenmediği sürece KDV kaç olmuş bir anlam taşımıyor. Marketlere gidin fiyatlar yine aynısıdır ve değişen bir şey yok. Ben sabah fiyatlara baktım hiçbirinin fiyatı inmemiş." diye konuştu.
Celal Kılıç
"KDV'nin düşmesine marketçilerin uyması gerekir"
KDV'nin düşmesiyle birlikte fiyatların değişmediğini vurgulayan Celal Kılıç, "KDV'nin düşmesinin muhakkak ki faydası olmuştur. KDV'nin düşmesine marketçilerin uyması gerekir. Devlet, marketler rekabet yapsın diye kooperatif marketler oluşturdu. Sadece 2 ürünü uygun fiyata alıyoruz. Daha sonra gıda ürünlerinin fiyatı tekrar yükseliyor. Bir ürün pahalı, diğer 4 ürünün fiyatı aynı. Bir üründe 7-8 lira fark varken diğer ürünün fiyatı düştüğü halde aynı hesaba geliyor. Kandırmaktan başka bir şey değil. Ürünlerde 16 lira 95 kuruş yazıyor; bunları kaldırın. 16 liraysa 16 lira olsun. 10 kuruş fazla olsun ne kadar olduğunu bilelim. Bu küsüratlardan dolayı kafamız karışıyor. Hangi ürünü ne kadara alacağımızı şaşırıyoruz. Ürünlerde gramları küçük yazıyorlar. Kilogram şeklinde yazmıyorlar. Hangi ürünün ne kadar geldiğini bilemiyorsun." şeklinde konuştu.
Ahmet Demir
"KDV fiyatları düşmedi"
KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürüldüğüne inanmadığını belirten Ahmet Demir, "KDV fiyatları düşmedi. Düşmüşse de Cumhurbaşkanı'nın emriyle düşmüştür. KDV'nin düşürüldüğüne inanmıyorum; çünkü KDV'deki düşüş, fiyatlara yansımadı. Fiyatlar gittikçe artıyor. Kooperatif marketlerde satılan ürünlerin fiyatı da düşmemiş. Kooperatif ve kurumsal marketlerdeki ürünlerin fiyatlarında fark yok. KDV'nin düştüğü neye dayanılarak söyleniyor?" dedi.
Ali Kaya
"KDV'nin düşmesiyle fiyatlar yükseldi"
Ürünlerde herhangi bir indirim yaşanmadığını savunan Ali Kaya, "KDV'deki düşüş, ürünlere yansımadı. Marketten geliyorum; ürünlerin fiyatı gittikçe yükseliyor. Ürünlerde herhangi bir indirim yok. Halk perişan haldedir, zorluk çekiyor. KDV'de düşüş gelmeden önce ürünlerin fiyatları belirlenmişti. KDV düşmüş ama yumurtanın fiyatı artmış, indirim bunun neresinde? Kimse marketleri denetlemiyor. KDV'nin düşmesiyle fiyatlar yükseldi." ifadelerini kullandı.
Nazif Kılıç
"Halen fiyatlar baya yüksektir"
KDV ile ilgili denetimlerin artırılmasını belirten Nazif Kılıç, "KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi beklentilerimizi nispeten karşıladı. Halen fiyatlar baya yüksektir. Esnafın bu uygulamaya destek vermesi lazım. Herkes, elini taşın altına koysun ki bu ateşi söndürelim. Başka türlü bu iş zor, gidişat iyi değil. KDV indirimi kısmen fiyatlara yansıdı ama tüm ürünlere yansımadı. Bunun da takibini devletin yapması gerekir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.