Havalandırma sistemlerine dikkat!
Havalandırma sistemlerinin su bulunan kısımları, su depoları, klimalar, kapalı alanlardaki havuzların uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu çok önemlidir. Bu alanlar ciddi enfeksiyonların bulaşmasında kaynak olarak rol alabilmektedir. Medicana International İstanbul Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, uygun temizliği ve bakımı yapılmayan su sistemlerinin insan sağlığını tehlikeye soktuğunu belirtti ve önemli açıklamalarda bulundu.
Mikroplar nemli ortamlarda ve durgun sularda barınıp, kolayca çoğalabilir. Su depoları, soğutma sistemleri, duş başlıkları, kapalı havuzlar gibi durgun suların bulunduğu ortamlar mikropların gelişmesi için ideal ortamlardır. Havalandırma ile, duş alırken etrafa saçılan mikropların solunması sonucu hastalık bulaşır. Su sistemlerinde yer edinip çoğalan bakteriler, aerosoller sayesinde havaya karışarak insan vücuduna kolayca girebilir. Özellikle oteller, büyük iş merkezleri, büyük alışveriş merkezleri, hastaneler, kapalı havuzlar gibi merkezi havlandırma ve su sistemleri olan yerlerde hastalık bulaşabilmektedir. Aynı zamanda evlerdeki su depoları da potansiyel tehlikeye sahiptir. Ancak ev tipi klimalar ile bulaşma olmaz. in lobilerinde ve odalarında bulundurdukları klimalardan insanlara daha kolay bulaşabilmektedir. Dezenfekte edilmeyen sular ve bu tarz cihazlar da tehlike arz etmektedir.
Bu enfeksiyonların başında LEJYONER hastalığı yer almaktadır.
LEJYONER hastalığına neden olan “Legionella pneumophila” bakterisi özellikle durgun sularda ürer. Suyun havaya saçılması sonucu solunum yoluyla alınan bakteriler akciğerlere girerek enfeksiyona neden olur. Bu bakterinin neden olduğu rahatsızlık, gribal bir enfeksiyon rahatsızlığı gibi geçebilir. Kişi bunu farketmeyebilir. Bakteriye maruz kalan kişide ateş, halsizlik, kas ağrıları, iştahsızlık, baş ağrısı olabilir. Öksürük, nefes darlığı eklenebilir. Bazen bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal görülebilir. Zayıf bünyeye sahip insanlar bu hastalığa daha kolay yakalanabilmektedir. İçki, sigara tüketimi, ileri yaş vücut bağışıklığının zayıflamasına yol açan en önemli etkenlerden bazılarıdır. Sigara ve alkol kullanımı, 65 yaş üzeri, kanser hastalığı gibi bağışıklık sistemini baskılayan durumlarda ağır akciğer enfeksiyonuna neden olabilir.
Bu ciddi akciğer enfeksiyonunun önlenebilmesi için bakterilerin bulunabileceği ortamların uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu önemlidir. Ciddi ve ölümcül bir hastalık olan lejyoner hastalığına yakalanmamak adına ev ve iş yerlerimizde kullandığımız su depoları, su sistemli havalandırma ünitelerinin bakımı ve temizliğine dikkat etmeliyiz. Mikrobu öldürebilmek için birçok yöntem vardır. Suyun ısısının 70 dereceye çıkartılıp, tüm musluk ve duş başlıklarından 70 derecede su gelene kadar akıtılması ucuz ve kolay bir yöntemdir. Bunu dışında ozonlama, iyonizasyon gibi farklı yöntemlerde vardır. Ancak bu konuda uzman kişilerden yardım olmak en doğrusudur.
Hastalığın tedavisinde her antibiyotik etkili değildir. Hastalık ağır seyredip ölümle de sonuçlanabileceğinden bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve tedaviyi sağlamak önemlidir.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.