,
  • BIST 8950.63
  • Altın 2919.746
  • Dolar 34.2096
  • Euro 37.8395
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 30 °C
  • Antalya 27 °C

HEZKURD isim değişikliğine gitti! DILKURD olarak yola devam edecek

HEZKURD isim değişikliğine gitti! DILKURD olarak yola devam edecek
Kürtçe Dil Hareketi/HEZKURD resmi olarak "Kürtçe Dil Hareketi Eğitim Derneği" olan ismini "Kürtçe Gönüllüleri Topluluğu/DILKURD olarak yola devam edecek.

15 Ekim 2020 de Kürtçe Dil Hareketi/HEZKURD olarak yola çıkan ve 3 Ocak 2024 de Kürtçe Gönüllüleri Topluluğu/DILKURD olarak devam etme kararı alan ancak resmi olarak "Kürtçe Dil Hareketi Eğitim Derneği" olan ddernek isim değişikliğine gitti.

Derne ismini "Kürtçe Gönüllüleri Topluluğu Derneği" olarak değiştirmek için dernekler masasına başvuru yapan dernek, bugün itibariyle "Kürtçe Gönüllüleri Topluluğu/DILKURD" isminin resmi olarak onaylandığını açıkladı.

Dernekten yapılan açıklamada, Kürtçe'nin anayasal teminat altına alınması ve eğitim-öğretim dili olması ile kamuda ve sivil alanda hak ettiği yeri alması için yapılan çalışmalara devam edileceği belirtilerek, "Kuruluş aşamamızda kamuoyuna deklare ettiğimiz gibi şiddete amasız karşı olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz. Kürtler'in dil haklarını anayasal ve evrensel hukuk bağlamında ele alarak mücadelemizi sürdürecek ve temel toplumsal haklarımıza kavuşacağız. Kürtçe'nin ve Kürtçe Gönüllülerinin kim tarafından olursa olsun kriminalize edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Meşru alanda yapılacak bir dil çalışmasının sabote edilerek kriminalize edilmesinin de önüne geçeceğiz. Başta "Müspet Hareket" olmak üzere diğer temel ilkelerimizi de hareketimizin merkezinde tutmaya devam edeceğiz." denildi.

Kürtçe basın açıklamasının tam metni:

JI BO ÇAPEMENÎ Û RAYA GIŞTÎ Me biryar da ku em vê rêya pîroz a ku me bi navê Tevgera Zimanê Kurdî/HEZKURDê di 15ê Çirîya Pêşîn a 2020an de dest pê kiribû, Di 3yê Çileya Paşîn 2024an de wek Yekîtîya Dildarên Kurdî/DILKURD bidomînin. Ji bo ku navê me bi fermî bibe Yekîtîya Dildarên Kurdî me serî li maseya komeleyan dabû. Ji îro pê ve navê me yê nû “Yekîtîya Dildarên Kurdî/DILKURD” bi awayekî fermî hat pejirandin. Hewldanên me yên ji bo ku zimanê Kurdî ev e ku kurdî bi awayekî fermî di nav destûra bingehîn de bicîh bigire û bibe zimanê perwerdehî û hîndekariyê û di nav saziyên fermî û sivîl de cihê xwe yê rewa bigire, ji bo statuya kurdî xebatên me yê bidomin. Me di dema damezrandina xwe de ji raya giştî re ragihandibû dîsa dubare dikin ku em di vê meseleyê de tundrewiyê teqez red dikin ji ber ku em tevgereke sivîl û demokrat in. Em ê mafên kurdan ên ziman di çarçoveya qanûnên neteweyî û navneteweyî de biparêzin û bitekoşin. Armanca me ev e ku em bi vî awayî mafên xwe yên rewa bi dest bixin. Em rê nadin tu kes û sazîyan, kurdî û Dildarên Kurdî krîmînalîze bikin û zirarê bidin vê armanca rewa û sivîl. Em ê pêşîya sabotekirin û krîmînalîzekirina xebatên ziman ên rewa bigrin. Em ê prensîbên xwe yên din ên bingehîn bi taybetî jî “Tevgera Pesendker” di navenda tevgera xwe de bihêlin

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55