Hobi edinmek stresi azaltmaya yardımcı oluyor
Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, hobi edinmenin ve hobilere vakit ayırmanın önemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Hobi edinmek stresi azaltmaya yardımcı oluyor
Hobilerin, görev veya meslek dışında severek yapılan, dinlendirici uğraşlar olduğunu dile getiren Beyaz, “Hobilerin yaşam becerilerimizi geliştirmesinin yanında zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığa da katkısı bulunur.” dedi.
Hobi edinmenin herkesin ihtiyaç duyduğu bir şey olduğuna dikkat çeken Beyaz, “Stresi azaltmaya, yaratıcılığı arttırmaya, özgüveni güçlendirmeye, zihinsel becerileri geliştirmeye imkân tanır. İnsanların kendilerini ifade etmelerine ruhsal dengelerini korumalarına yardımcı olabilir. Bunların dışında da yeni insanlarla tanışma, topluluk içerisinde bağlantı kurma, kolay etkileşime geçme gibi sosyal ilişkileri güçlendirmeye yardımcı olur. Aslında insanın hayatına renk katar, kişisel gelişimine katkıda bulunur. Mutluluk ve memnuniyet düzeyini artırır.” şeklinde konuştu.
Hobi hayatın akışının içerisine entegre edilebilmeli
Hayatın yoğunluğu içinde bazen kendimize bile vakit ayırmadığımız dönemler olabildiğine vurgu yapan Beyaz, “Kişi imkanları dahilinde hobilerine vakit ayırmaya gayret göstermeli.” dedi.
Kişilerin beklentileriyle uyumlu olan alanlarda hobi edinmelerinin önemli olduğunu aktaran Beyaz, şunları söyledi:
“İlk etapta ilgi alanlarının belirlenmesi gerekir. Kişi ilgisini çeken konu ve aktiviteleri belirlemek için not alabilir. Daha sonra bunlar arasında bir önceliklendirme yapmalı. Hobi hayatın akışının içerisine entegre edilebilmeli. Hobinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüp vaktini buna göre planlayıp rutinleri arasına dahil etmeli. Hobi seçilirken hobinin olabildiğince karmaşık olmamasına, maliyeti ve zahmetinin az olmasına dikkat etmek gerekir. Bu şekilde hobinin sürdürülebilir olması desteklenmiş olur. Haftanın belli günleri ve saatleri belirlenip hobiye tutarlı bir şekilde devam edilmelidir. Hobinin faydalarından biri de kişinin zamanını daha aktif kullanabilmesini öğretmesidir. Kişisel zevklerimiz, tercihlerimiz, yaşam tarzımıza yönelik hobiler edinirsek onlara bağımlılık edinebilir ve zorluklar içerisinde olsak bile vakit ayırabiliriz.”
Hobiler kişinin motivasyonuna ve performansına katkı sağlar
Hobinin zaman yönetimi ve iş yaşamına etkileri hakkında bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “İş yaşamıyla hobiler arasında denge kurmak bazen zor olsa da iş yaşamı ile dengeli bir şekilde götürüldüğünde hobiler iş yaşamını destekleyici ve olumlu etkilere sahiptir.” dedi.
Hobi edinmenin hem iş hem de iş dışındaki zamanın yönetimine yardımcı olduğunu ifade eden Beyaz, “Bir şeylerin planını yapabilmek ve tutarlılık göstermek hayatın diğer alanlarında da bunu yapabilme konusunda destekleyici bir nitelik taşır. Yeni şeyler öğrenmek ve farklı aktivitelerle meşgul olabilmek iş hayatında yeni perspektifler geliştirmeye yardımcı olur. Hobilerin motivasyonu artırma özelliği iş yaşamında kişinin daha motive çalışmasına ve daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. Özel yaşam ve iş yaşamı arasındaki dengenin sağlayamadığı durumlarda kişisel beklenti ve ihtiyaçlarımızı karşılamamızı sağlayan hobiler denge kurmamıza yardımcı olur. Takım sporları veya grup aktiviteleri gibi hobiler iş yaşamında da etkili iletişime katkı sağlar.” açıklamasını yaptı.
Hobiler ilişkilerin büyümesini ve gelişmesini de destekler
Evlilikte de hobilerin olmasının, hatta hobilerin paylaşımının çiftler arasında güçlü bir bağ oluşturmaya yardımcı olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Hobiler ilişkilerde iletişimi olumlu yönde besler. Ortak bir hobiyi paylaşmak birlikte geçirilen zamanın kalitesini arttırabileceği için bağların güçlenmesine ve iletişimin güçlenmesine olanak sağlar. Çiftler arasında dayanışmayı artırır. Stres azaltan özelliğinden dolayı ilişki içerisinde olabilen gerginliklerin azalmasına olanak sağlar. Çiftlerin birbirlerine olan bağlılıklarını da artırır.” dedi.
Yapılan bir araştırmaya değinen Beyaz, grupça yapılan aktivitelerde, gruptaki kişiler arasında aktivite yapmadan önceki bağları ve sonraki bağları kıyaslandığında aktivitenin bunu artırıcı bir etkisinin olduğunun gözlemlendiğini dile getirdi ve hobiler ilişkilerin büyümesi ve gelişmesini de desteklediğini söyledi.
İleri yaşlarda duygusal sağlığın korunması için hobiler önemli
İleriki yaşlarda hobilerin yaşamın kalitesini artırmak ve ruh sağlığını korumak açısından daha da önem kazandığını belirten Beyaz, “Bu dönemde genellikle insanların daha fazla boş vakitleri vardır ve zamanı iyi değerlendirebilmek adına hobileri ile ilgilenirler. Bu süreçte yaşam monotonlaşmaya başlar. Kişiler kendilerini daha yalnız hissedilebilir bu durum sosyal izolasyona sebep olur.” dedi.
İleri yaşlarda insanların duygusal sağlıklarının da olumsuz yönde etkilenebileceğine vurgu yapan Beyaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu durumu değiştirebilmek için hobiyi bir araç haline getirmek önemlidir. Hobiler sosyal bağlantıları güçlendirip yeni şeyler öğrenme, keşfetme imkânı verebilir. Nörolojik olarak da destekleyici bir tarafı vardır. Beyin sağlığını koruyup zihinsel keskinliğe de katkı sağlar. İleriki yaşlarda da hobilerin sürdürülmesi hatta o döneme kadar kişinin hobisi yoksa kendisine yeni hobi edinebilmesi çok önemlidir.
Öte yandan hobilerden uzaklaşmak tek başına hastalık belirtisi değildir. Fakat yaşamın kalitesini etkileyebilir. Hobilerinden uzaklaşma, ilgi kaybı, enerji eksikliği veya ruh halindeki değişiklik gibi belirtileri yansıtabilir.”
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.