HÜDA PAR Diyarbakır esnafının sorunlarını dinledi!
HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Vedat Turgut, Diyarbakır esnafını ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.
2014 yılında yerel seçimlerde belediye başkan adayı olduğu bölgeye ziyaret gerçekleştiren Turgut'a; HÜDA PAR Gençlik Kolları Genel Başkanı İlyas Kaya, HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Cengiz Aydın ile ilçe yönetimi eşlik etti.
Esnafı tek tek ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Turgut, caddede bulunan vatandaşlar ve Suriyeli göçmenlerle de yakından ilgilendi.
Ziyarette, bölgede yaşanan olaylar ve Irak üzerinden yaşanan gelişmelerin ekonomik olarak kendilerini çok büyük mali sıkıntılara soktuğunu belirten esnaf, yaşadıkları maddi sorunların aşılması için çözüm beklediklerini söylediler.
Esnafın sorunlarını yanına not aldıran Turgut, yaptıkları ziyaretlerde tespit ettikleri sorun ve mağduriyetleri rapor halinde yetkililere sunacaklarını bildirdi. Esnaf ise yapılan ziyaretten dolayı Turgut ve beraberindeki heyete teşekkür etti.
Ziyaretlerin ardından açıklamalarda bulunan Turgut, Gürsel Caddesi esnafının zor günler geçirdiğini dile getirdi.
Esnafın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulunan Turgut, esnafın yükseltilen vergi ve döviz artışı ile sokaklarda meydana gelen hırsızlık vakalarından dert yandığını ifade etti.
Turgut, "Bağlar ilçe kongremizin yapılmasından sonra ilçe başkanımız ve heyetiyle beraber Bağlar ilçesi Gürsel Caddesi'ndeki esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinledik. Doğrusu, esnafın genelinin kan ağladığını, işlerinin kesat olduğunu, müşterililerinin olmadığını gördük. Bunun yegâne sebeplerinden bir tanesi 6-8 Ekim 2014 Kobani olaylarıdır. Öncelikle Sur ilçesinde daha sonra Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi'nde barikatların kurulması ve çukur kazılmasından sonra halkın buradan göç ettiğini ve diğer kesimde bulunan halkın burada alışveriş yapmak üzere gelmediğini gördük. Bu da esnafı ciddi bir şekilde sıkıntıya sokmuş, esnafın birçoğu belki iflasın eşiğine gelmiş." dedi.
"Hükümet yetkililerinin hamasi çıkışları döviz kurunun artmasına sebep oldu"
Esnafın, dövizin yükselmesinden de şikâyetçi olduğunu söyleyen Turgut, "Vergilerin artırılması ve dolar kurunun ikide bir değişmesi özellikle esnafı etkilemiş. Hükümet yetkililerinin, başbakan ve belki cumhurbaşkanının hamasi çıkışları döviz kurunun artmasına sebep oldu. Haliyle bu da gerek mobilya işi, gerek beyaz eşya ve gerekse de farklı iş yapan esnafı etkilemekte. Kendilerinin beyanıyla sabah sattıkları eşyanın akşam yerini dolduramadıklarını ve mağdur olduklarını belirttiler. Yine Gürsel Caddesi'nde hırsız ve yan kesicilerin bulunduğu ve bundan dolayı gerek mobilya ve farklı eşya almaya halkın soyulma korkusundan dolayı gelmediğini öğrendik. Esnaf bu konuda şikâyetçi, yetkililerin tedbir alması istendi." ifadelerini kullandı.
"Suriyeli esnaf, bazı iyileştirmelerin kendileri için de yapılmasını istiyor"
Ziyaretlerinde, Suriye'deki savaştan kaçarak Diyarbakır'a yerleşen göçmenlerle de konuştuklarını belirten Turgut, sözlerine şöyle devam etti: "Burada Suriyeli esnafların bulunduğu bir cadde gördük. Dolayısıyla Suriyeli esnafların da şikâyetlerini dinledik. Onlar dil ve ürün sorunu yaşıyorlar. Bazı iyileştirmelerin kendileri için de yapılmasını istiyorlar. Bazı Suriyeli vatandaşlar kimliklerini göstererek kendi kimlikleri ile hastanelerde hizmet göremediklerini, herhangi bir sağlık güvencelerinin olmadığını söylediler. Bunun devlet tarafından sağlanmasını istediklerini söylediler. Mağdur ve engelli olan Suriyeli vatandaşlarda, 'Biz gidip dilenemeyiz, el açamayız, bu bize ar gelir. Dolayısıyla devletin bizi görmesi lazım. Devletin, Türkiye vatandaşlarına olduğu gibi Suriye vatandaşına kısmi de olsa bir maaş bağlaması lazım. Bu bizim ihtiyaçlarımızı giderir.' anlayışı vardı."
"Memur ve asgari düzeydeki işçinin maaşına yapılan endeksli zamla verginin zamma tabi tutulması gerekir"
Esnafın zor günler geçirdiğini sözlerine ekleyen Turgut, "Malumunuz, son referandum gündemiyle şu an sınırlar kapatılmaya doğru gidiyor. Başta Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin esnafı, Habur Sınır Kapısı'na endeksli çalışan bir esnaftı. Dolayısıyla Diyarbakır esnafının da o kapıdan etkilendiğini gördük. Devletin, devlet yetkililerinin bunu görmesi ve halkın mağduriyetlerini gidermeleri lazım. Özellikle de son vergi zamları esnafı etkilemiş. Bir esnafımızın güzel bir açıklaması oldu: Ateşi gösterip buza razı ettirme anlayışıdır bu. Yüzde 40'lardan bahsedilen MTV zammı yüzde 25'e çekildi, bu büyük bir orandı. Bu oran, esnafı ve milyonlarca vatandaşımızı etkileyecek bir orandır. Memur ve asgari düzeydeki işçinin maaşına yapılan endeksli bir zamla verginin zamma tabi tutulması gerekir. Bu yapılmadığı zaman önümüzdeki günlerde esnafın büyük travmalar yaşayacağını, kepenklerini kapatacağını yani amiyane bir deyimle iflas edeceğini göreceğiz. İnşallah bizler esnafımızı zaman zaman ziyaret ederek, onların dertlerini dinleyeceğiz. Sorunlarını, istek ve şikâyetlerini raporlaştırıp, il ve ilçe başkanlarımız vasıtasıyla bunları ilgili mercilere çözüm için ileteceğiz. İlgili merciler bunu çözmezlerse biz bunu tekrardan halka basın açıklamaları ya da birebir ziyaret vesilesiyle şikâyet edeceğiz. Bizim gayemiz halkın talebinin dinlenmesi, talebi dinlendikten sonra sorunlarının çözüme kavuşturulmasıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.