HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Turgut: Hayatlarını hala çadırda geçirmek zorunda kalan depremzedeler var

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Turgut: Hayatlarını hala çadırda geçirmek zorunda kalan depremzedeler var
Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Kaledibi Mahallesi'ni ziyaret eden HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut, burada yaptığı ziyaretlerin ardından vatandaşların sorun ve sıkıntılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Fay hattının aktif olduğu Kaledibi Mahallesi, Diktaş, Topçular, Güzelce mezralarını ziyaret eden HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut, burada vatandaşların sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Çadırda yaşayan hasta yaşlıların, okulları yıkılan ve bu yüzden tehlikeli bir köprüden geçmek zorunda olan çocukların olduğunu söyleyen Turgut, adres yanlışlıklarından dolayı nakdi yardım alamayanların seslerinin yetkililer tarafından duyulmadığını belirtti.

Kırsal Kaledibi Mahallesinde farklı manzaralarla karşılaşarak zaman zaman duygulandıklarını söyleyen Turgut, "Yaşı 80'i aşkın yatalak olan hastaların hala çadırlarda hayatlarını geçirdiklerini gördük. Yine yaşı 70'i aşkın hemşerilerimizin kendi elleriyle derme çatma yapmış oldukları banyo yerlerini gördük, tuvaletleri gördük. Yıkılan evleri gördük. Aradan aylar geçmesine rağmen devlet yetkililerinin ilgisizliğini gördük, tespitlerin yapılmadığını gördük, adreslerin hala düzeltilmediğini gördük ve bundan kaynaklı mağduriyetlerin hala devam ettiğini gördük. Mahalle sakinleri Rabbine karşı mütevekkil. Deprem Rabbimizdendir, bizim Rabbimize şikâyetimiz olmaz, şükreder geçeriz ama ihmalkarlık bizi çileden çıkaracak seviyeye geldi." ifadelerini kullandı.

"Kaledibi'nde vatandaşların mağdur edilmesi kabul edilemez"

Kaledibi Mahallesi'nde, deprem sonrası yıkılan okulun halen yapılmadığını belirten Turgut, "Düşünün daha önce televizyonlarda görüyorduk. Ağacın bir köşesinde okulun ismi ve hemen ağaçların arasında çocuklar derslerini görecek. Şu an sol tarafımızda yıkılan okul, ayakta tek kalan okulun sadece ismi, o da ağacın üzerine asılmış. Bu kadar ilgisizlik olmaz. Bu kadar vurdumduymazlık kabul edilemez. Depremin merkezlerinde bile binlerce, on binlerce yıkılan, enkaza dönüşen binalar çok ivedi çalışmalarla, tespitlerle kaldırılmasına rağmen, çalışmalar sürdürülmesine rağmen Kaledibi'nde vatandaşların bu şekilde mağdur edilmesi kabul edilemez." dedi.

"2 hafta içerisinde buraya yönelik bir adım atılmazsa vatandaşlarımız daha çok mağdur olacak"

Depremin ilk gününden itibaren Kaledibi'nde yaşanan mağduriyetleri yetkililerle paylaştıklarını fakat gelinen noktada aylar geçmesine rağmen mahallenin sıkıntılarının çözülmediğini ifade eden Turgut, "HÜDA PAR olarak biz depremin olduğu ilk günde Kaledibi'ndeki vatandaşlarımızın sesini duyduk. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ o zaman görevliydi. Bizzat ilgili makamda Kaledibi'nin çektiği mağduriyetleri kendilerine söyledik. Vali'ye aktardılar, ivedilikle ilgileneceklerini söylediler. Ama aradan aylar geçmesine rağmen hala sorunlar giderilememiş. Önümüzde kış var. Kış şartlarının zor geçtiği bir coğrafyadayız. Dolayısıyla bir-iki hafta içerisinde buraya yönelik bir adım atılmaz, iyileştirme yapılmazsa bu vatandaşlarımız gerçekten mağdur olacak." şeklinde konuştu.

"Çocuklar okul istiyorlar, bu konunun takipçisi olacağız"

Yaklaşan kış sebebiyle mahalleliye konteyner verilmesi gerektiğini belirten Turgut, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın '15 Ağustos itibariyle çadırlarda kalacak vatandaşımız kalmayacak' sözünü hatırlatıyoruz. Kaledibi'nde halen vatandaşlarımız ağır hasarlı evlerine giremediklerinden dolayı hayatlarını çadırlarda geçirmek zorundalar. Yazın kavurucu sıcakları altında çadırlarda hasbelkader bir şekilde idare ettiler ama kışın ortasında çadırlarda hayat geçirmek çok zor. Bu anlamda bir kez daha yetkililere sesleniyoruz, Kaledibi'nde derhal hasar tespitlerinin yapılması lazım. Adreslerde sıkıntı var, adres tespitlerinin yapılması lazım ve bu anlamda mağdur vatandaşlarımıza gerekli destek ve ödemelerin yapılması lazım. Kira yardımı, taşıma yardımı alan yok. Evi yıkılmış ne yapılacağı noktasında kendisine bilgi verilmemiş. Bu anlamda bir belirsizlik söz konusudur. Belirsizlik insanı en fazla üzen bir durumdur. Bir hafta sonra eğitim-öğretim başlayacak ama okul denilen mekânda bir taraftan moloz yığını, diğer bir tarafta ağaca asılan bir okul tabelasını görüyoruz. Çocuklar okul istiyorlar, öğrenmek istiyorlar. Öğrenme haklarının, eğitim haklarının elinden alınmasını istemiyorlar. Biz bu konunun takipçisi olacağız." dedi.

Depremzedelere yaptığı ziyaretlerin ardından Hani Kaymakamı Abdullah Yüksel ve Hani Belediye Başkanı İbrahim Lale ile görüşen Turgut, mevcut sorun ve sıkıntıların çözümü konusunda görüş alışverişinde bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.