HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam, Muş’ta tarihi Murat Köprüsünü gezdi
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Muş’a gelen HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Murat Nehri’nin gerdanlığı olan tarihi Murat Köprüsünü gezdi.
HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Muş’ta tarihi Murat Köprüsünü gezerek, Şehid Şeyh Said’in arkadaşlarının bulunduğu mezarlığı ziyaret etti.
Adını Murat Nehri’den alan ve bir Selçuklu yapısı olduğu iddia edilen tarihi Murat Köprüsü'nü ziyaret eden Sağlam, tarihi köprü hakkında bilgi aldı. Manzarayı güzel bulduğunu söyleyen Sağlam, beraberindeki heyet ile fotoğraf çektirdi.
Sağlam ve beraberindeki heyet daha sonra, Murat Köprüsü'nün Kuzey Batısı'nda bulunan ve Şeyh Said Efendinin idam edilmesinden sonra, Şeyh Nuh Beg’i himaye ettikleri iddiasıyla Erzurum’a yargılamaya götürecekleri sırada kabirlerinin bulunduğu yerde infaz edilerek şehid edilen Şeyh Abdurrezak Akpolat, Şeyh Ubeydullah Akpolat ve Şeyh Üveysi Akpolat’ın kabirlerini ziyaret etti.
Kabristanda şehidlerin ruhuna Fatiha okuyan Sağlam, daha sonra buradan ayrıldı.
HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam’a, Genel İdare Kurulu Üyeleri Vedat Turgut, Şeyhmus Tanrıkulu, Cesim Yılmaz, Genel İstişare Kurulu Üyesi İnan Sur, Muş İl Başkanı M. Şirin Çağlayan ve diğer partililer eşlik etti.
Tarihi Murat Köprüsü
Büyüleyen manzarası ve mimarisiyle adeta tarihi yansıtan Murat Köprüsü, Muş il merkezinin güneyinde ve 12 km uzaklıkta bulunmaktadır. 13. yüzyılda Selçuklular döneminde yapıldığı iddia edilen tarihi Murat Köprüsünün ilk yapılış zamanı hakkında bir bilgi bulunamamıştır.
Köprüde bulunan mermer üzerinde yazılan 1871 tarihli kitabeden Osmanlı döneminde köprünün restore edildiği saptanmıştır. Köprü kesme taştan yapılmış. 143 metre uzunluğunda, 4 metre 77 santimetre genişliğinde olan tarihi köprünün yüksekliği 18 metre olup 12 gözlüdür. Bu gözler kalın taş ayaklar üzerine hafif sivri kemerlidir. Köprü ayakları üzerinde tahfif kemerleri bulunmaktadır. Köprünün ortadaki gözü diğerlerinden daha büyüktür. Köprü ayakları üzerinde üçgen şeklinde selyaranlar bulunmaktadır.
Muş il merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Tarihi Murat Köprüsüne özel araçla gidilmesi durumunda Muş-Bingöl karayolu kullanılır. Bu karayolu üzerinde tabelalar ile belirtilmiş Tarihi Murat Köprüsü sapağına girilerek köprüye ulaşılabilir. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.