HÜDA PAR İstanbul İl Kadın Kolları “Ailede Mahremiyet” temalı bir seminer düzenledi
HÜDA PAR İstanbul İl Kadın Kolları, okulların açılmasıyla birlikte çocukların kalabalık ortamlara girmesi sonucunda oluşabilecek istismar vakalarına dikkat çekmek amacıyla "Kökü sağlam bir toplum için; Ailede mahremiyet" temalı bir seminer düzenledi
İstanbul Bağcılar Halk Sarayı’nda gerçekleştirilen seminere, konuşmacı olarak Aile Danışmanı Saliha Erdim katıldı. Böylesi anlamlı bir semineri düzenledikleri için HÜDA PAR Kadın Kollarına böylesi önemli bir konuyu ele aldıkları için teşekkür ederek konuşmasına başlayan aile danışmanı Saliha Erdim, istismar konusunun durup dururken ortaya çıkmadığını söyledi.
"Bir kap neyle doluysa onu dışarı aktarır"
Erdim “Şu anda çevrenizdeki kaç kişi acaba rızkıma haram karışıyor mu? Endişesi taşıyor. Sizin çevrenizdeki kaç kişi acaba benim gözüm helalimden başkasına kayıyor mu? Acaba kaç erkek kardeşim ben Facebook’ta kadınları beğeniyorum ama neden beğeniyorum! Ya da hanım kardeşlerimiz ben elin adamını neden beğeniyorum diye sormuyorsa, evde tüm zamanlarını çamaşır, bulaşık yıkayarak ve saatlerce süren dizi filmlerini izleyerek batılıların cinayet nasıl işlenir? Diye en ince ayrıntısına kadar anlattıkları filmleri izleyerek zaman geçiriyor. Bir kap neyle doluysa onu dışarı aktarır.” dedi.
Erkek ve kadınların sorumluluklarını hatırlatan Erdim, mahremiyetten önce ona zemin hazırlayan, mahremiyeti ihlal eden, tacize ve tecavüze zemin hazırlayan durumu konuşmak gerektiğini söyledi.
"Ev içerisinde adaba uygun giyinilmeli"
Ev içerisindeki giyime dikkat çekerek anne ve kız çocuğunun, erkek çocuk ve babanın yanında edebe aykırı giyinmemesi gerektiğini belirten Erdim, “Anne erkek çocuğunu yanında, kız çocuğu baba ve erkek kardeşinin yanında, edebe uygun giyinmesi gerekir. Hadisi şeriflerde 6 yaşından itibaren çocukların yataklarının ayrılması gerektiğini belirtiliyor. Ama şimdiki nesil daha anaokulunda birçok şey öğreniyor. Şimdikileri daha erken ayırmak gerekiyor. Kız çocuklarını erkek çocuklarının yanına yatırmamalıyız. Odalarını mümkün mertebe ayırmak gerekir. Eğer buna imkân yoksa en azından perde çekilmeli, çocuk büyüdüğündeyse mutlaka odalarını tamamen ayırmalıyız. Hiç yer yoksa gerekirse koridorda yatırmalıyız. Bunun başka çıkar yolu yok. Aile fertleri birbirlerinin odasına girerken kapıyı tıklayıp izin isteyerek girmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
"Diziler, aileleri ifsat ediyor"
Televizyon dizilerindeki ahlaksızlıklara da dikkat çeken Erdim, “Anne kendi elbisesini de kızının elbisesini de düzenlemiyor. Dizilerde hep mini etekli insanlar var. Her masada alkol var ve kimin eli kimin cebinde, kim kimin sevgilisini ayartıyor belli değil. Biz de sadece filmi izleyip eğlendiğimizi düşünüyoruz ama biz bir medeniyet kaydı yapıyoruz. Bunun bilincinde olmalıyız. Biz anneyiz, biz mürebbiyiz, biz eğitimciyiz. Zihnimizdekiler çocuğumuza, eşimize yansıyor. Biz toplumu şekillendiren anayız. Türkiye’de günde 7 saate varan televizyon izlemeleri var ama dünyada en az kitap okuyan ülkeler arasındayız. Oysa Müslüman olduğumuzu iddia ediyoruz. İnşallah Allah (Celle Celalüh) bunu bizden kabul eder.” dedi.
"İyi insan, helal rızık için ter döken babanın evinde yetişir"
“Allah’ın (Celle Celalüh) ilk emri oku öğren ama biz bizi ifsat eden, bizim ahlakımızı alabora edecek olan, bizi yanlış davranmaya sevk edecek olan dizileri izliyoruz. Allah (Celle Celalüh) buyuruyor: ‘Bir kul kalbindekini, bir toplum kendi halini, değiştirmedikçe ben onları değiştirmem.’ diyor. Dolayısıyla Allah’ım (Celle Celalüh)! sen bize yardım et, sen bize rahmet et, çocuklarımızı koru demekle olmuyor. Allah (Celle Celalüh), çocuklarını korusun diye anne babayı başına dikti. Çünkü anne, baba ve çocuk ailede korunur, insan orada yetişir. Aile dünyaya gelmenin eşiği, medeniyetin beşiğidir. İyi insan helal rızık için ter döken babanın olduğu evde yetişir. İyi insanlar eşini memnun etmek için elinden gelen her şeyi yapan, analığı her şeyin üstünde tutan kadının kucağında yetişir.”
Programın açılış konuşmasını yapan Sümeyra Bildik ise son dönemlerde sıklıkla rastlanan cinsel istismar vakıalarının önüne geçilebilmesi için öncelikle ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek bu amaçla böylesi bir seminer düzenleme ihtiyacı hissettiklerini söyledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.