HÜDA PAR: Libya’nın küresel güçler için bir vekâlet sahasına dönüşmesi endişe vericidir

HÜDA PAR: Libya’nın küresel güçler için bir vekâlet sahasına dönüşmesi endişe vericidir
HÜDA PAR Genel Merkezi, yaptığı dış gündem değerlendirmesinde; Libya Konulu Berlin Konferansı ile dünya genelindeki mülteci sorunlarına değindi.

​HÜDA PAR, 2'nci Berlin Konferansı'nın sonuç bildirgesinde Libya’da istikrarın tesisi için önemli çağrılar yapıldığını, ancak siyasi çözüme yönelik bugüne kadar düzenlenen zirvelere karşın Libya’nın istikrarı için fiili bir adım atılmadığını belirtti

"İslam toplumu, Libya lehine acilen inisiyatif almalıdır"

Libya'daki siyasi sürecin, seçimler ve güvenlik sorunlarının ele alındığı İkinci Berlin Konferansı'nın sonuç bildirgesinde Libya’da istikrarın tesisi için önemli çağrılar yapıldığı belirtilen açıklamada, "Ancak siyasi çözüme yönelik bugüne kadar düzenlenen zirvelere karşın Libya’nın istikrarı için fiili bir adım atılmamış olması büyük bir talihsizliktir. Libya’nın küresel güçler için bir vekâlet sahasına dönüşmesi ise İslam toplumu açısından endişe vericidir. Libya’da ateşkesin korunması için tüm yabancı güçler ile paralı askerlerin ülkeden tahliyesi sağlanmalı, silah ambargosunun delinmemesi için caydırıcı adımlar atılmalıdır. Uluslararası denetim altında ve ateşkes sürecinde seçimler şeffaf bir şekilde gerçekleştirilerek siyasi aktörler belirlenmelidir. Libya’da oluşacak siyasi birlik, kaynakların küresel güçlerce yağmalanmasının önüne geçerek ülkede imar ve yeniden istikrar için adım atılmasını kolaylaştıracaktır. Türkiye’nin garantör ülke olarak Libya sürecinde rol alması önemlidir. İslam toplumu, istikrarını koruyamadığı diğer ülkelerin akıbetine maruz kalmaması için Libya lehine acilen inisiyatif almalıdır." denildi.

"Yemen’de çatışmalar büyük bir insani dram yaşanmasına neden olmuştur"

Dünya genelindeki işgal, zulüm, sefalet ve sömürü nedeniyle insanlar zorunlu olarak gruplar halinde göç ettiği ve büyük çapta mülteci sorunu ile karşılaşıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Mülteci durumuna düşen insanların sağlıksız ve tehlikeli şartlarda seyahat etmeleri, kimi yerlerde azgın deniz sularında boğulmalarıyla sonuçlanmaktadır.  24 Haziran’da Yemen açıklarında mültecileri taşıyan teknenin batması ve 300 kişinin hayatını kaybetmesi herkes gibi bizi de derinden üzmüştür. Yemen’de yıllardan beri devam eden siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar, büyük bir insani dram yaşanmasına neden olmuştur. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi verilerine göre Yemen’deki her 5 kişiden 4’ü (24 milyon kişi) acil insani yardıma muhtaçtır." ifadelerine yer verildi.

"İnsanlık, bir an önce yoksulluk ve mülteci sorununa çözüm bulmalıdır"

Açıklamada, "Dünyayı kaosa mahkûm eden sömürü düzeninin mağdurları sadece Yemenliler değildir. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı verilerine göre dünya genelinde toplam 43 ülkede insani yardımlara ulaşamayan 41 milyon kişi kıtlık riski altındadır. Bütün bunlar, dünya genelinde devam eden sömürü çarkının sonuçlarıdır. Dünyanın huzur ve barışa olan ihtiyacı gün gibi ortadadır. İnsanlık, bir an önce yoksulluk ve mülteci sorununa çözüm bulmalıdır. Var olan savaş ve işgaller sona ermeden insanların kendi evlerinde rahat ve huzur içinde yaşamaları mümkün olmayacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.