HÜDA PAR: Sosyal adalet için İslami iktisat modeli zorunludur
HÜDA PAR İktisat İşleri Başkanlığı, ekonomik sisteme dair yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada İslami iktisat modelinin olumlu sonuçları masaya yatırılırken, ekonomik krizlerin son bulması için önerilerde ve tavsiyelerde bulunuldu.
“Kredi Paketleri”nin de değerlendirildiği açıklamada, “Darda kalan kesimleri faize dayalı borçlanmaya mecbur bırakmak kısa vadede çözüm gibi görünse de orta ve uzun vadede yeni krizlere davetiye çıkaran tipik bir tefecilik örneğidir.” diye kaydedildi.
Küresel salgının ekonomik krizi derinleştirdiği ifade edilen açıklamada, “Covid-19 salgın süreci beklenen küresel ekonomik krizi tetiklemiş, yürürlükteki kapitalist modelin kırılgan yapısını bir kez daha gözler önüne sermiştir. İktisadi sistem krizinin aşılması noktasında alternatif arayışlar başlamışken, krizlerin anası kapitalizm de yeni güncellemelerle krizi aşmanın yollarını aramaktadır.” denildi.
“Oysa Kapitalist sistem temelde bir sermaye terörüdür”
Açıklanan “Kredi paketleri” ile birlikte faize dayalı borçlanmanın yeni krizlere davetiye çıkaracağına dikkat çekilen açıklamada, “Oysa Kapitalist sistem temelde bir sermaye terörüdür. Sermaye tekelleşmesine gidip üretime dayalı reel ekonomiyi kredi-faiz-borç sarmalına mahkûm etmektedir. Bu sistem emek sarf etmeden paradan para kazanmanın adıdır. Faizin eksene alındığı bu modelde üretime dayalı reel sektörler krizlerle pençeleşirken, tekelleşen sermaye için bu krizler ne yazık ki fırsata dönüşmektedir. Son süreçte üretim ve istihdamın ön planda olduğu sektörler zor duruma düşerken faiz-borç sarmalını daha da derinleştirecek olan ‘Kredi paketleri’nin ‘imdat’larına yetişmesi buna örnektir. Darda kalan kesimleri faize dayalı borçlanmaya mecbur bırakmak kısa vadede çözüm gibi görünse de orta ve uzun vadede yeni krizlere davetiye çıkaran tipik bir tefecilik örneğidir.” ifadeleri kullanıldı.
“Bugünkü iktisadi sorunların kaynağı gayri İslami, insanı merkeze almayan ekonomik sistemdir”
İktisadi sorunların temelinde insanı merkeze almayan bir ekonomik sistem olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle devam edildi:
“Uluslararası finans kuruluşları bu uygulamayı darda kalan ülkelere karşı yürütürken, ülkeler de bunu kendi işletmelerine uygulayarak kriz sistemine katkı sunmaktadırlar. Bu arada ‘Kurtuluş İslami ve insani bakış açısındadır’ şeklinde çeşitli vesilelerle bugüne kadar yaptığımız çağrılar da makes bulmaya devam ediyor. Parti programımızda belirttiğimiz ve Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı'na katılan Sayın Cumhurbaşkanı’nın da ifade ettiği gibi bugünkü iktisadi sorunların kaynağı gayri İslami, insanı merkeze almayan ekonomik sistemdir. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki kargaşa, isyan ve gösterilerin temel sebebi, sömürüye ve sadece küçük bir kesimin çıkarlarına hizmet eden iktisadi düzendir.
Bu gerçeklerin her gün biraz daha görülür olması döngünün kırılması adına ümit vericidir. Şimdi toplumsal ve kurumsal dönüşüm için adım atma zamanıdır. İlk olarak; sektörel zaafları fırsata çeviren emeği sömürerek güçlenen sermaye tekeli yerine, sermayenin risk alarak emek ve işgücü ile ortaklığa yönelmesinin yolu açılmalıdır. Kamuya ait finans merkezleri bu işe öncülük etmeli, faizsiz özel finans kurumları da ellerini daha fazla taşın altına koyarak etkili alternatifler geliştirmelidirler.”
“Sadece iktisadı gündeme almak yeterli değildir”
Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:
“Ancak unutulmamalıdır ki; çokça vurgulanan ‘sosyal adalet’ anlayışının ikame edilebilmesi için sorunlara parça parça değil, bütünsellikle yaklaşılmalıdır. Sadece iktisadı gündeme almak yeterli değildir. Yürürlükteki sistemin tamamı gözden geçirilerek İslami ve insani değerlerimize uymayan yönler ayıklanmalıdır. ‘Önce İnsan, Öncelik Adalet’ bunu zorunlu kılmaktadır.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.