HÜDA PAR'dan Şırnak'ın sorunlarına yönelik önemli tespitler

HÜDA PAR'dan Şırnak'ın sorunlarına yönelik önemli tespitler
HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Abdullah Kılınç, kentte yaşanan çatışmalı sürecin ardından vatandaşların ve esnafın sorunlarına dikkat çekerek önemli tespit ve değerlendirmelerde bulundu.

Şırnak’ın yeniden inşası ve kentteki gelişmeler hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Abdullah Kılınç, çatışmalı süreçten sonra Şırnak halkının mağdur olduğunu ve halen mağduriyetlerinin devam ettiğini söyledi. 

Nüfusun 3’te birinin il dışında olmasından dolayı esnafın çok etkilendiğine vurgu yapan, Kılınç, esnafın ödemeler konusunda çok sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

TOKİ tarafından yapılan konutların Şırnak halkının örf ve adetlerine uygun olmadığını dile getiren Kılınç, yeni yapılan işyerlerinin de esnafın ihtiyaçlarını karşılamayacağını dile getirdi.

Kılınç, yaşanan çatışmalı süreçten sonra dolayı hayvancılık ve tarımsal alanda da kötü bir gidişatın olduğunu kaydetti.

Özellikle Şırnak’ta iş sahası ve fabrikaların olmayışından dolayı gençlerin kötü yollara düşmelerinden endişe ettiklerine dikkat çeken Kılınç, istihdam alanlarının açılmasını  talep etti.

Yeni yapılan TOKİ’deki konutlarının bazılarının kaba inşaatının bittiğini belirten Kılınç, “Bilindiği üzere Şırnak’ta 8 ay sokağa çıkma yasağı sürdü. Halk çok mağdur oldu. 8 aydan sonra halk yavaş yavaş Şırnak’a dönmeye başladı. Fakat şu anda da halkın 4’te biri halen dışarıda diyebiliriz.  Son sayımlara göre Şırnak’ın nüfusu 75-80 bini bulmuştu. Fakat şu an da en fazla 50-55 bin diyebiliriz. İmar çalışmaları da şu an devam ediyor. Şırnak’ın hava şartları da artık normalin üzerinde; soğuklar başladı. Şu anda bazı binaların kaba inşaatı tamamen bitmiş. Fakat ince işler daha uzun sürecek. Fakat birçok yerde daha temel atılmamış. Bazı yerlerde ihale yeni yapılmış; temelleri atılacak. Bu yıl sanırım teslimat hiç olmayacak. Herkes bulunduğu yerde ikamet edecek. Temennimiz, bir an önce yapılan konutların bitirilip sahiplerine teslim edilmesi ve il dışındaki vatandaşlarımızın memleketlerine geri dönmesidir.” dedi.

Yapılan konutların Şırnak halkının örf ve adetlerine uygun olmadığını ifade eden Kılınç, “Şırnak halkı ne bu projeleri istiyor ne de bu binaları istiyor, çünkü halkın örf ve adetlerine uygun değildir.  Bilindiği gibi bu yöre halkımızın özellikle Güneydoğu halkının en az 3 çocuklu aileleri var. Daha fazlası 10 ve yukarısıdır. Bu şartlar altında neredeyse her binaya bir köy nüfusu kadar insan yerleşecek. Bu konutların projeleri yapılırken, halka imzalatıldığında özellikle 5 kat ve 4 daire üzeri yapmayı düşünüyorlardı.  Fakat şu an birçoğu 4 daire üzeri fakat 10 kat, 6 daire üzeri 10 kat veya 11 kat şeklinde yapılmış.  Silopi gibi bir yerde 2 katlı, 3 katlı hatta tek katlı evler bile yapılmış. Bu halk daha önce tandırlarda ekmek pişiriyordu. Birbirlerine komşu olan insanlar birbirine çok yakındı. Maalesef şu an öyle bir şey olmayacak.” diye konuştu.

Kılınç, yaşanan çatışmalı sürecin hayvancılığı ve tarımı çok etkilediğine dikkat çekerek bu iki önemli geçim kaynağının artık yapılamaz hale geldiğini söyledi.

“Zararlarının sadece yüzde 12’si karşılanan yaklaşık 5 bin kişi var”

Devletin, halkın zararlarını yeterince karşılayamadığını ve kendisinin de bu konuda mağdur olduğunu dile getiren Kılınç, “Özellikle zarar gören ev eşyalarının ev fiyatının yüzde 12’sinin ödeneceği söylenmiş ve vatandaş bu şekilde imzalamış. Gerçekten de bu çok cüzi bir fiyattır. Örneğin benim 170 metrekarelik dairem var. 96 bin TL’ye hesaplanmış bunun yüzde 12’si 11 bin 600 TL tutuyor. Bu sadece beyaz eşyamın fiyatını karşılamıyor. 5 bin aile bu şekilde mağdurdur. Yetkililerden bunu daha yüksek bir seviyeye çıkartmaları en büyük temennimizdir.” dedi.

Yaşanan çatışmalarda 8 caminin tamamen yıkıldığını hatırlatan Kılınç, şimdiye kadar sadece bir caminin temeli atıldığını söyleyerek yeni yapılacak camilerin birbirinden uzak olacağını, bu durumun da halkı mağdur edeceğini aktardı.

"Şırnak esnafı perişan haldedir!"

Esnafın yaşadığı sıkıntılara vurgu yapan Kılınç, "Özellikle Şırnak esnafı perişan haldedir! Esnaflar yok olmuş durumda! Her birisinin ödenekleri hat safhada fakat ödeyemiyorlar. Halkta para olmadığı için alışveriş yapamıyor.  Sadece zaruri olan gıda ihtiyacını karşılayabiliyor. Esnafların, ödemeleri noktasında devletten beklentileri vardır. Bildiğiniz gibi Şırnak’ta ne bir iş sahası ne de fabrika var. Gençlerimiz de bu vesileyle çok zor durumdalar. Biz, özellikle yetkililerin gençlerimizin istihdamı için Şırnak’ta iş sahalarını açmalarını bekliyoruz.” talebinde bulundu.

“TOKİ’de yapılan işyerleri yetersizdir”

TOKİ’de yapılan işyerlerinin esnaflara yetmeyeceğini, yeni yapılacağı söylenen iş merkezlerinin yapıldığı takdirde esnafların talebinin karşılayabileceğini dile getiren Kılıç, "Şu anda TOKİ’de yapılan işyerleri esnafların talebini karşılayamayacak derecededir. Dükkânlar hem ebat olarak küçük hem de azdır. Esnaflarımızın ihtiyaçlarını kesinlikle karşılayamaz. Fakat aldığımız bilgilere göre 3 tane alışveriş merkezi açılıyor. Bu alışveriş merkezleri biran önce bitirilirse en azından halkımızın da, esnaflarımızın da mağduriyeti giderilir.” diye konuştu.

Kılınç, tüm bunların yanı sıra kentte çevre düzenlemesi ve alt ve üst yapı çalışmalarının güzel bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

“Halkımız huzur istiyor”

Kılınç, yaşanan olaylardan dolayı Şırnak’ın gelişemediğine dikkat çekerek, “Halkımız huzur istiyor. Şırnak halkı terör ve terörist değildir.  Şırnak halkı gerçekten misafirperverdir.  Bu konuda Batı'daki kardeşlerimiz bizi böyle görsünler. Şırnak kırsal alanları geniş bir çerçeveye sahiptir.  Tabi bu terör ve teröristlere de bir nevi zemindir. Özellikle Şırnak halkı, teröristlerden yana değildir. Şırnak çok kuytu bir köşededir. Mesela Şırnak-Cizre, Şırnak-Siirt, Şırnak-Van  karayolları bir an önce bitseydi, Şırnak çok güzel bir şekilde kısa bir mesafede gelişecekti.  Fakat ne yazık ki, terör olayları bir türlü buna fırsat vermiyor.” dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.