İAÜ'de “İşaret Dili Eğitimi”

İAÜ'de “İşaret Dili Eğitimi”
İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (EYPRO) düzenlediği “Temel Seviye İşaret Dili Kursları’’ öğrencilerin yoğun ilgisiyle başladı.

İAÜ Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin işitmeengelli öğrencilerle iletişime geçebilme ve işaret dili bilen personel sayısınıartırmayı amaçlandığı kurslar hafta içi her gün üniversitenin FloryaYerleşkesinde düzenleniyor.

13 FARKLI SINIFTANOLUŞUYOR

Merkez Müdür Yardımcısı Süreyya Kumru, işitme engellibireylerin toplumumuzda en önemli sorunlarının sosyal hayatta kendilerini ifadeedebilecek işaret dili bilen insan sayısının yeterli sayıda olmadığına dikkatçekerek, “Temel Seviye İşaret Dili Kursları” başlatarak işitme engellibireylerin iletişim sorunlarına çözüm bulmayı amaçladıklarını vurguluyor.İşaret Dili Eğitimi'nin katılımcıların mesleki hayatlarında farklılık dayaratacağının altını çizen Kumru, “İşitme engelli bireylerle daha iyi iletişimegeçebilmemiz için hedeflediğimiz kurslarımıza şu an 570 katılımcı kayıtyaptırdı. Bir dönem boyunca sürecek olan kurslarımız 13 farklı sınıftanoluşuyor. Eğitimlerimiz CODA olarak tanımlanan eğitmenlerimiz tarafındanverilecek.  Haftada 2 saat yapılacak bireğitim.  24 saati tamamlayankatılımcılarımıza belgelerini takdim edeceğiz,” şeklinde konuştu.

Eğitimlerin Children of Deaf Adults (CODA) olarak adlandırılan eğitmenler tarafından verildiğini de anlatan Süreyya Kumru, “CODA eğitmenlerimiz tarafından verilen işaret dili kursları ‘Herkese İşaret Dili’sloganıyla yola çıktı.  Amacımız başta üniversitemiz öğrencileri olmak üzere okul içerisinde çalışan personel, mezunolan öğrenciler ve okul dışından gönüllü olarak katılacak herkese ulaşabilmek.Eğitimlerimizin herkese açık olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum. İstanbulAydın Üniversitesi içinden ve dışından isteyen herkes, bu işaret dilikurslarına katılıp, bir sosyal sorumluluk projesi olan bu çalışmaya katkıdabulunabilir,’’ diye konuştu.

“AMACIMIZ FARKINDALIKYARATMAK”

Katılımcılara İşaret Dili dersi veren İşaret Dili TercümanıFiliz Çağlar, işitme engelli bireylerin çevremizde görünmediğinin fakat her anonlarla karşılaşabileceğimizi belirterek derslere katılan gönüllülerin, çevredebulunan İşitme Engelli bireyleri artık görebildiklerini vurguladı.

İşitme engelli bireylerin toplum içindeki sorunlarını da dilegetiren Çağlar, “ Örneğin hastaneler işitme engelli bireyler için çok önemlibir sorun. Bizler, hastaneye gittiğimizde sıkıntılarımızı anlatabiliyoruz. Amaonlar anlatmakta epey sıkıntı çekiyorlar. Benim annem de işitme engelli vehastaneye gittiğinde çok sıkıntılarla karşılaşıyordu. Ben okuldan feragat ediponunla birlikte hastaneye gidiyordum. Artık işitme engelliler konusundafarkındalık yaratılmalı ve bu sorunlar en asgari düzeye çekilmeli. Şimdilerdebirçok insan İşaret Dili’ni öğrenmek istiyor ve dolayısıyla eskiden yaşanılansorunlara günümüzde daha az rastlıyoruz.’’

“MİMİK ÇOK ÖNEMLİ”

İşaret Dili eğitiminde mimiğin önemine de değinen Çağlar,“İşaret Dili dersinde mimik çok önemli! Mesela, İşitme engelli bireyler konuşurken,dudaklarınızı çok iyi okurlar. Onlar, çok güzel bir dudak okuyucularıdır.Aslında işaretten çok mimiklerimiz ile onlarla iletişime geçiyoruz,’’ifadelerini kullandı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diyaliz Bölümü öğrencisi EmreDUNÇ, katıldığı “Temel Seviye İşaret Dili Kursları’’nın  ileride sağlık sektöründe çalışacak biriolarak çok işine yarayacağının altını çizerek, “ İşitme engelli bireylerle deiletişime geçmem gerekebileceği için bu programda yer almak istedim. Buprogramda aldığım işaret dili eğitimi ile işitme engelli hastalara yardımcıolmayı amaçlıyorum,’’ dedi.

Dentaydın Bahçelievler şubesinde diş hekimi Hilal İnan ise“İstanbul Aydın Üniversitesi’nde başlatılan İşaret Dili eğitimlerine severek veisteyerek katıldım.  Çok güzel birprogram, özellikle de benim gibi sağlık alanında çalışanlar için.  İşitme Engelli hastalar geldiği zaman onlarlailetişim kurabilmem için çok faydalı bir eğitim olduğunu düşünüyorum. Henüz 3haftalık aldığımız eğitimlerle bir işitme engelli bireyle iletişim kurabilecekseviyedeyim. 12 hafta sürecek olan program tamamlanınca işitme engellilerle iyibir şekilde iletişime geçebilmeyi arzuluyorum. Bu programa katıldığım için çokmemnunum,” şeklinde konuştu.

İşaret dili kurslarına katılmak isteyenler gönüllüler,İstanbul Aydın Üniversitesi Halit Aydın Yerleşkesi E Blok Giriş Katı’ndabulunan EYPRO Merkezi’nden ve http://www.aydin.edu.trsitesinin Engelsiz Yaşam (EYPRO) sekmesinden de bilgi alabiliyorlar.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.