İBB'nin 2017 bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi

İBB'nin 2017 bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 42 milyar lira olarak belirlenen 2017 yılı konsolide bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, 2017 yılı bütçesini Belediye Meclisine sundu. Topbaş, ekonomi olarak dünyanın 117 ülkesinden, nüfus olarak da 123 ülkesinden büyük olan İstanbul'da yapılan her işin Türkiye ve dünyaya örnek olduğunu söyledi.

"Sizlerle beraber yaptığımız hizmetler Türkiye’ye, hatta dünyaya model teşkil ediyor" diyen Topbaş, İstanbul'a yapılan hizmetlerin belediyecilik anlayışından çok daha üst düzey bir anlam taşıdığını vurguladı.

İBB olarak geçmiş yıllardaki ekonomik sıkıntılara ve 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimine rağmen yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerine dikkati çeken Topbaş, "Ülkemizdeki bu sıkıntılar nedeniyle yüzde 10 gibi bir gelir daralması olmasına rağmen, bu yılki konsolide bütçemizi yüzde 15 arttırdık. İBB olarak İstanbul’un ve Türkiye’nin ekonomik büyümesine ciddi bir katkı sunuyoruz." diye konuştu.

İBB'nin 2017 yılı konsolide bütçesini 42 milyar lira, kendi bütçesini de 18,5 milyar lira olarak belirlediklerini dile getiren Topbaş, konsolide bütçeden yatırıma 16,5 milyar lira ayırdıklarını açıkladı. İstanbul'a 12 yılda toplam 95 milyar liralık dev yatırımlar yaptıklarını aktaran Topbaş, 2017 yılı sonunda şehre yapılan yatırım miktarının 117 milyar lirayı bulacağını söyledi.

İstanbul'a ulaşım yatırımları

Türkiye’deki toplam yatırımların dörtte birini tek başına İBB'nin yaptığını vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti:

"İBB, İstanbul’un ve Türkiye’nin gelişmesine böyle bir katkı sunan çok önemli bir güç. Plan ve bütçeleri alt üst eden 600 binin üzerinde Suriyeli mülteciyi barındırmamıza rağmen bu böyle. 2017 yılında bütçemizin yüzde 43'ünü ulaşım yatırımlarına ayırdık. Metro başta olmak üzere ulaşım ve erişim, öncelikli yatırım kalemimiz."

Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve 3. havalimanının, İstanbul’u dünya standartlarına ulaştıran mega ulaşım yatırımları olduğunu belirten Topbaş, şöyle konuştu:

"Raylı sistem yatırımları İstanbul'da ulaşımı değil erişimi sağlayacak ve bizi bu alanda başarıya götürecek en önemli yatırımlarımız. Kısa süre önce Kadıköy-Kartal Metrosu’nun devamı olan Pendik-Kaynarca Metrosu'nu hizmete aldık. 82 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor, 80 kilometrelik raylı sistem ihale aşamasına geldi. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirdeki insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlı. Güvenli, sağlıklı, hızlı ve konforlu erişim varsa vatandaş tercih ediyor. İşte biz de dünyanın en ileri teknolojisine sahip metrolar yapıyoruz. Ulaştırma Bakanlığının yaptığı metrolarla 2019 yılında 400 kilometrelik hedefimize ulaşacağız. İstanbul’da nihai raylı sistem hedefimiz ise bin kilometre."

Kabataş Transfer Merkezi

İnşaatı devam eden Kabataş Transfer Merkezinin birçok metroyu ve deniz ulaşımını birbirine entegre eden çok önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Topbaş, denizin altından geçecek Üsküdar-Kabataş Yaya Geçidi projesinin tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini kaydetti. İki kilometrelik geçitte yürüyen bantlar olacağını ve bisikletle de geçilebileceğini aktaran Topbaş, Beşiktaş'tan Sarıyer'e ve Üsküdar'dan Beykoz'a da sahilin altından giden metro yapacaklarını dile getirdi.

Tamamen İBB bütçesiyle 3 tünel yol yaparak İstanbul'a kazandırdıklarını hatırlatan Topbaş, şimdi de 17 tünel yol daha yapacaklarını dile getirdi.

Topbaş, "2017 yılında İstanbul Kentsel Master Planını da hayata geçireceğiz. İlçe belediyeleri dahil, kentsel dönüşüm ve gelişim yaparken bütün herkes bu plana uyacak. Böylece daha planlı bir İstanbul ortaya çıkacak. Altını çizerek söylüyorum; İstanbul Kanunu olmalı ve bu şehirde bakanlıklar dahil başka kuruluşların plan yapma yetkisi olmamalı. Çünkü Türkiye ve dünya için bu kadar önemli bu şehrin planları ve geleceği alt üst olmamalı." diye konuştu.

Ekolojik Köprü

Yerel seçimler öncesinde duyurduğu Unkapanı Köprüsünün kaldırılıp denizin altına tünel yapılması projesini hatırlatan Topbaş, Haliç'in üzerine inşa edilecek bir ekolojik köprü ile karşıya geçileceğini söyledi. Topbaş, "Haliç'te Karaköy'den Sünnet Köprüsü'ne kadar olan kıyı boyunca 2 metresi bisiklet için olmak üzere 10 metre genişliğinde yürüme yolu projesini hayata geçireceğiz. Eski Galata Köprüsü'nün bağlı olduğu yerden karşıya ekolojik köprü ile geçilecek. Çimenler üzerinde yürünerek karşıya geçilecek." dedi.

Topbaş, Taksim'de Gezi Parkı'na da geçen köprünün de ekolojik yapılmasını istediğini sözlerine ekledi.

CHP'li Meclis üyelerinin sunduğu önergeye değinen Topbaş, "Kadınların 22.00'den sonra İETT otobüslerinde istedikleri noktada inebilmeleri konusunu desteklediğimi ifade etmek istiyorum. İETT Genel Kurulunda uygun görüldüğü taktirde, buna katıldığımı söylemek isterim." ifadesini kullandı.

Daha sonra oylamaya sunulan 2017 yılı bütçesi 159 kabul, 64 ret oyuyla kabul edildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.