İçişleri Bakanlığı'ndan devrim gibi karar

İçişleri Bakanlığı'ndan devrim gibi karar
15 Temmuz darbe girişimi sonrası benzer olayların önüne geçmek için düğmeye basan hükümet, İçişleri Bakanlığı'na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı'nda köklü değişikliğe gidiyor..

Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri'ne bağlanmasının ardından teşkilatın yeniden yapılandırılması için çalışmalara da hız verlidi.

JANDARMAYA YENİ DÜZENLEME

Kanun hükmünde kararnameyle hayata geçirilecek olan yeniden yapılanmada ilk olarak jandarma personeli, tıpkı polis gibi kolluk gücüne dönüştürülecek, askeri nitelikli personel olarak tanımlanacak.

Jandarma subay ve astsubaylarının kaynak ve yetiştirilmeleri ile terfi, izin, sicil ve ödül işlemleri İçişleri Bakanlığı tarafından yönetmelikle tespit edilecek. Jandarma personeli rütbe ve kıdem esası bakımından ise diğer ordu mensuplarının rütbe haklarına aynen sahip olacak.

Emniyet ve asayiş görevi yapan il jandarma alay komutanlıkları ve alt kademeleri, mülki görevlerin yapılması yönünden o bölgenin mülki amirine 
yani vali ya da kaymakama karşı sorumlu olacak. Lüzum görülen hallerde İçişleri Bakanı'nca, emniyet teşkilatı ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında her kademedeki personel, geçici olarak görevlendirilebilecek. İçişleri Bakanı bu yetkisini valilere devredebilecek.

Jandarmanın üst düzey personel ihtiyacının karşılanması için jandarma akademisi kurulacak. Akademinin müfredatı İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Jandarma Genel Komutanı general rütbesine sahip Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile vali ünvanı almış olan isimler arasından atanabilecek. 
Böylelikle valiler orgeneral rütbesi almış olacak. Jandarma Genel Komutanı İçişleri Bakanı'nın memuru olacak.

Jandarma Genel Komutanı düzenlemenin hayata geçmesinin ardından İçişleri Bakanı'nın teklifi başbakanın imzası ve Cumhurbaşkanı'nın onayıyla atanacak. Daire Başkanları ile İl Jandarma Komutanları'nın atanmaları, yer değiştirmeleri ve geçici görevlendirmeleri ise İçişleri Bakanı'nca yapılacak.

İçişleri Bakanları isterse yetkilerinin bir kısmını gerek duyulması halinde sınırları açıkça belirtmek koşuluyla müsteşar, Jandarma Genel Komutanı, vali ya da kaymakamlara devredebilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki ihtiyaç duyulmayan birlik ve tesisler, mühimmat, silah ve malzemeler İçişleri Bakanlığı'nca emniyet teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne devredilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.