"İİT, Erdoğan'ın çağrısıyla Kudüs konusunda olağanüstü toplanacak"
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'nin Kudüs’ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı hakkında, “Bildiğiniz gibi Kudüs’ün hem tarihî hem dini hem de hukuki statüsü itibariyle İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesi her şeyden önce uluslararası anlaşmalara, BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı vahim bir hata olacaktır” dedi.
Kalın, “İkinci önemli konu arkadaşlar, bildiğiniz gibi Kudüs konusuyla ilgili Amerikan Yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması yolunda bir hazırlığının olduğuna dair haberler birkaç gündür gündemimizi meşgul ediyor. Nitekim bizim de Amerikalılarla yaptığımız temaslar neticesinde Başkan Trump’ın bu yönde bugün bir açıklama yapacağı ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağına dair haberleri almış bulunmaktayız. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız dün ilk tepkimizi verdi. Kendisi bundan önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas olmak üzere Arap dünyasında birçok liderle, İslam dünyasında hükûmet ve devlet başkanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdi. Şu anda da bu sabah itibariyle Malezya, Tunus, İran, Katar, Suudi Arabistan, Pakistan, Endonezya devlet ve hükûmet başkanlarıyla telefon görüşmeleri yaptı, yapmaya da devam ediyor. Gün boyunca da bu telefon görüşmeleri ve istişareler devam edecek.” dedi.
“Kudüs’ün Başkent İlan Edilmesi, Bm Kararlarına Aykırı Vahim Bir Hata Olacaktır”
Kalın Kudüs’ün Başkent ilan edilmesinin, Bm kararlarına aykırı vahim bir hata olacağını belirterek, “Bildiğiniz gibi Kudüs’ün hem tarihî statüsü, hem dini statüsü, hem de hukuki statüsü itibariyle İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesi her şeyden önce uluslararası anlaşmalara, BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı, vahim bir hata olacaktır. Konunun hukuki temeline baktığımızda, 1947’den bu yana alınan Birleşmiş Milletler kararlarının hiçbirisinde Kudüs’ün İsrail tarafından işgal ve ilhak edilmesi ne kabul edilmiş, ne de tanınmıştır. 1967 yılında İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgal etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 4 Temmuz 1967 tarihli 2253 sayılı kararla İsrail’e Kudüs’ün statüsünü değiştirecek her türlü adımdan içtinap etmesi, kaçınması çağrısında bulunulmuştur. Yine aynı şekilde İsrail 1980 yılında Kudüs’ü ilhak kararı almış, uluslararası hukukun ağır biçimde ihlali olan bu gelişme karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 20 Ağustos 1980 tarihli ve 478 sayılı kararla işgalci güç İsrail’in Kudüs’ün karakterini ve statüsünü değiştirecek tüm idari ve yasal önlem ve faaliyetlerinin ve bu konuda kabul ettiği temel yasanın hükümsüz olduğunu ilan etmiştir. 1980’de alınan bu karardan beri bizim açımızdan da herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. İsrail’in aldığı bu kararı, bu ilhak ve işgal politikalarını tanımadığımızı burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ayrıca, Birleşmiş Milletler’de alınan bu kararda İsrail nezdindeki diplomatik misyonların Kudüs’te bulunamayacağına dair bir madde de vardır. Ve buna binaen de Kudüs’te birkaç ufak tefek ülke dışında herhangi bir diplomatik misyon büyükelçilik düzeyinde bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Kudüs, Bizim Onurumuz Ve Ortak Davamızdır”
Cumhurbaşkanı sözcüsü Kalın Kudüs’ün kırmızıçizgimiz olduğunu belirterek, “Milletimiz 400 yıl hizmet ettiği Kudüs’e karşı tarihî bir sorumluluk hissetmektedir. Her kesimden vatandaşlarımız İslam dünyasının her tarafından toplumlar Filistin ve Kudüs konusunda tam bir birlik içerisindedirler. Kudüs, bizim onurumuzdur, Kudüs bizim ortak davamızdır. Kudüs, dün Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bizim kırmızıçizgimizdir. İslam’ın ilk kıblesi ve üçüncü en kutsal mescidi olan Haremi Şerif’in de yer aldığı Kudüs’ün kutsiyetinin ve tarihî statüsünün muhafazası tüm Müslümanlar açısından hayati bir öneme sahiptir. Fakat konu sadece Müslümanlarla sınırlı değildir, Kudüs üç semavi dinin mensuplarının paylaştığı bir şehir olarak sadece İsrail’in yahut Yahudilerin-Musevilerin değil Hristiyanların ve Müslümanların da tarihî ve dini haklarının, hafızalarının, geleneklerinin olduğu son derece önemli bir şehirdir. İslam İşbirliği Teşkilatı da geçmişte aldığı kararlarla Kudüs’ün statüsünde değişiklik yapmaya dönük her tür girişimin gayri hukuki olduğunu ve tanınmayacağını müteaddit kereler ifade etmiştir.” şeklinde konuştu.
“Ürdün Kralı Iı. Abdullah’ın Ziyaretinde Kudüs Meselesi De Ele Alınacak”
Ürdün Kralı II. Abdullah’ın ziyaretinde de Kudüs meselesinin ele alınacağını ifade eden Kalın, “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Temmuz ayında Haremi Şerif’te yaşanan kriz üzerine Sayın Cumhurbaşkanımız 21 Ağustos tarihinde Ürdün’ü ziyaret etmiş, Ürdün Kralıyla gerçekleştirdiği görüşmede de bu statünün muhafazası yönünde atılması gereken adımları istişare etmiştir. Bildiğiniz gibi Ürdün Devleti’nin Filistin’deki vakıf mallarının ve varlıklarının korunması konusunda özel bir sorumluluğu bulunmaktadır, uluslararası hukukun onlara verdiği bir hak ve sorumluluktur bu. Biz de bu çerçevede Ürdün Yönetimiyle yakın temas içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine bu çerçevede bildiğiniz gibi Ürdün Kralı II. Abdullah bugün ülkemizi ziyaret edecekler ve diğer konuların yanında Filistin davası ve Kudüs meselesi de Sayın Cumhurbaşkanımızla Sayın Kral’ın gündeminde yer alacaktır.” dedi.
“Amerikan Yönetimine Bu Vahim Hatadan Derhal Dönmesi Çağrısında Bulunuyoruz”
Kalın açıklamsında, “Tarihî, dini ve hukuki mülahazaların yanı sıra Kudüs’ün mevcut statüsünün muhafaza edilmesi ve İsrail’in mülkü gibi lanse edilmesinin hatasının, yanlışının, vahim hatasının önlenmesi konusunda ayrıca atılması gereken adımlar olduğu da bir hakikattir. Zaten şu anda kırılgan olan Orta Doğu Barış sürecini adeta ortadan kaldıracak bu vahim hatadan Amerikan Yönetiminin derhal dönmesi çağrısında bulunuyoruz. Herkesin yıllardır ifade ettiği gibi iki devletli çözüm Doğu Kudüs’ün gelecekte kurulacak olan tam bağımsız, egemen ve sürdürülebilir bir Filistin Devleti’nin başkenti olarak tanınması, Orta Doğu barış sürecinin en temel unsurlarından birisidir. Bunun dışında atılacak her tür adım Orta Doğu barış süreciyle ilgili, Filistin meselesiyle ilgili, hatta daha ileri gidersek İslam-Batı ilişkileriyle ilgili yeni çatışma alanlarına, yeni husumetlere, yeni gerginliklere kapı aralayacaktır. Dolayısıyla bütün bu mülahazalar ışığında mevcut statünün korunması ve Kudüs’ün aynı zamanda Filistinlilerin, Arapların, Müslümanların bir kenti olduğu gerçeğinin de kabul edilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirve Çağrısı
İbrahim Kalın İslam İşbirliği Teşkilatı’na olağanüstü zirve çağrısı yapıldığını ifade ederek, “Bütün bu mülahazalar çerçevesinde Kudüs’ün statüsüne ve bölge barışına ilişkin hassasiyet arz eden bu gelişmeler karşısında İslam ülkeleri arasında ortak hareket etmeye ve koordinasyon sağlamaya dönük olarak Sayın Cumhurbaşkanımız İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü zirveye davet etmektedir. Önümüzdeki hafta 13 Aralık Çarşamba günü İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi İstanbul’da Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde toplanacaktır. Bildiğiniz gibi, Sayın Cumhurbaşkanımız İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanlığını da yürütmektedir. Kendisinin bu çağırısının amacı, Kudüs’e yönelik Amerikan yönetiminin ve İsrail yönetiminin atacağı adımlara karşı İslam ülkeleri arasında tam bir iş birliği, dayanışma ve koordinasyonu sağlamaktır. Kendisinin bu sabahtan beri ve gün boyunca da yapacağı telefon görüşmelerinin de öncelikli amacı; bu koordinasyonu sağlamaktır.” şeklinde konuştu.
“Bu Konu Dünyanın Vicdanını Ayağa Kaldırma Meselesidir”
Kalın, “Fakat konu sadece İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleriyle de sınırlı değildir, bu aynı zamanda bir dünyanın vicdanını ayağa kaldırma meselesidir. Bu çerçevede de Sayın Cumhurbaşkanımız Müslümanlara, Hıristiyanlara, Yahudilere, din adamlarına, akademisyenlere, sivil toplum kuruluş temsilcilerine ve dünya kamuoyunun diğer paydaşlarına dönük olarak bir çağrıda bulunacaktır, bununla ilgili çağrı mektubunu da bugün öğleden sonra sizlerle paylaşacağız. Burada ben yine bu çerçevede barış ve huzur taraftarı olan bütün Musevileri, Katoliklerin Ruhani Lideri olan Papayı, Protestan ve Ortodoks kiliselerini, diğer din adamlarını, tarihçileri, akademisyenleri, STK’ları ve konuyla ilgili hassasiyet sahibi olan bütün çevreleri bu vahim hatadan dönülmesi konusunda birlik, beraberlik içinde ve dayanışma içerisinde hareket etmeye davet ediyorum. Yaptığımız istişareler çerçevesinde Suudi Arabistan Kralı Sayın Selman Bin Abdülaziz’in dün Amerikan Başkanı Trump’la yaptığı telefon görüşmesinde verdiği mesajları da memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek isterim. Nitekim Sayın Kral da Trump’a böyle bir adımın vahim bir hata olacağını ve bütün İslam dünyasına karşı büyük bir provokasyon olacağını ifade etmiştir. Kudüs’ün kutsiyeti, Harem-i Şerif’in kutsiyeti, tarihî değeri Müslümanlar açısından kıymeti dini ve tarihî önemi, ayrıca devam etmekte barış süreci, uluslararası hukuk, bütün bu unsurlarla beraber düşünüldüğünde, Kudüs’le ilgili olarak bu adımın atılması vahim bir hata olacaktır. Biz de bu hatadan dönülmesi için elimizden gelen bütün gayreti bugüne kadar gösterdiğimiz gibi, bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz.” dedi.
“İit Zirvesi’nde İsrail’in Devam Etmekte Olan İşgali De Ele Alınacak”
Kalın zirvede İsrail’in devam eden işgalinin de ele alınacağını belirterek, “Kudüs’le ilgili olarak sadece tabii ki Kudüs’ün tanınması meselesi değil, aynı zamanda İsrail’in devam etmekte olan işgaliyle ilgili de bu işgalin sona erdirilmesi, yerleşimci ya da işgalcilik politikalarının sona erdirilmesiyle ilgili de atılması gereken adımlar bu zirvede etraflı bir şekilde ele alınacaktır. Hatırlarsınız, İslam İşbirliği Teşkilatı da 1969 yılında Kudüs’te Harem-i Şerif’e karşı yapılan bir saldırının ardından kurulmuş idi. Dolayısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız da bu tarihî sorumluluğu bütün dünyaya hatırlatmak amacıyla bu zirve çağrısında bulunmaktadır, önümüzdeki hafta bu zirveyi de İstanbul’da gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.