IKBY: Ortak anlaşmaya bağlıyız!
Musul'un kurtarılmasının IKBY, Irak ve dünya için son derece önemli olduğu belirtilen açıklamada, "Operasyonun askeri yönünün yanı sıra insani ve siyasi durumuyla IKBY ve Irak üzerindeki etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor" denildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Musul'daki etnik ve dini unsurların aynı felaketlerle tekrar karşı karşıya kalmaması adına Kürdistan Bölgesi ve Musul halkı için, kentin geri alınmasından sonraki sürecin özel önemi var. Oradaki unsurların güven ve istikrar içinde yaşayabilmesi, kentin idare edilmesi için taraflar arasında siyasi bir anlaşmanın yapılması gereklidir."
IRAK-ERBİL HATTINDA MUSUL GERİLİMİ
Peşmerge güçlerinin 15 Ağustos'ta Musul ovasının doğu ve güneydoğu bölgelerinde IŞİD'e karşı yeni bir operasyon başlatarak yaklaşık 20 kilometre ilerleme kaydetmesi Erbil-Bağdat arasında yeni bir gerginliği beraberinde getirmişti.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinin Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu sırasında ordu güçlerine destek sunsa da konuşlandığı bölgelerden hareket etmemesi ve yayılmaması gerektiğini söylemişti. IKBY Başkanı Mesud Barzani de, "Peşmerge, kent merkezine girmeyecek" demişti.
ABD Savunma Bakanlığı ile IKBY Peşmerge Bakanlığı, 12 Temmuz'da Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonuna ilişkin bir askeri protokol imzalamıştı. Söz konusu protokolün ardından, Irak Savunma Bakanlığı son iki yıldır Peşmerge güçlerinin Musul ovasında kontrolü sağladığı bölgelerden geri çekilmesi gerektiğini bildirmişti.
IKBY Başkanı Barzani de Savunma Bakanlığı'nın açıklaması üzerine 31 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Peşmergesiz Musul'un geri alınması imkansızdır. Peşmerge güçleri o operasyona katılacak ancak kent merkezine girmeyip sadece destek rolü üstlenecek" demişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.