İlahiyatçı-Yazar Bulut: Namazsız Müslüman şarjsız telefon gibidir
Fıtraten insanların namazı kılabilecek şekilde kodlandığını dile getiren Bulut, çocuk yaşlarda namaz bilincinin aşılanması gerektiğini söyledi.
Her ebeveyn çocuklarının seccadesine varis olmak istediğini belirten Bulut, büyük çaplı namaz etkinliklerinin düzenlemesinin gerekliliğinin altını çizdi.
“Her ebeveyn çocuğun seccadesine varis olmak ister”
Bulut, “Her ebeveyn çocuğun seccadesine varis olmak ister. Seccademize varis kılmak, Taha suresinde Rabbimizin emridir. Rabbimiz, ‘Ailene namazı emret ve kendin de ona devam et. Senden rızık istemiyoruz. Sana da biz rızık veriyoruz. Güzel sonuç, Allah’a karşı gelmekten sakınmandır.’ buyuruyor. Çocuklar masum, tertemiz, namazlarını kabul edecek kıvamda yaratmış Rabbimiz. Fıtrata namaz kılabilecek şekilde kodlanmış. Eğer namaz kılmıyorsa bir arıza var demektir.” dedi.
“Bedeni ayakta tutan ruhun namaza ihtiyacı var”
Çocuklara Allah ve Peygamberin sevdirilmesi gerektiğini dile getiren Bulut, şunları kaydetti:
“Ebeveynler olarak yapabileceğimiz şey; çocuklara Rabbimizi sevdirmek, Peygamberimizi sevdirmek, kendimizi sevdirmek, niçin namaz kılacağım? sorusuna cevap vermek. Gençlerin en çok sevdiği cümlelerden bir tanesi, ‘Namaz kılan Peygamberimize benzer, kılmayan kime benzer?’ diyorum namaz kılıp Peygamberimize mi benzemek istersin, yoksa şeytana mı diye sorduğumda, elbette ki ‘Peygamberimize’ diyorlar. Öyleyse namazında Peygamberimizi takip et diyorum. Hocam ‘Niye namazı kılacağız ki, namaz kılanlar öldükten sonra bunun karşılığını bulacak, biz peşin çalışmayı seviyoruz.’ diyor. Ben de diyorum ki şu bedeninin yemeye, içmeye, teneffüs etmeye ne kadar ihtiyacı varsa; senin de bu bedeni ayakta tutan ruhun namaza o kadar ihtiyacı var. Namaz, ruhumuzun manevi vitaminlerini içinde barındıran bir gök sofrasıdır. Dolayısıyla biz namaz kıldığımızda, Allah'a iyilik etmiyor, ruhumuzun ihtiyacını gideriyoruz.”
“Namazsız Müslüman, şarjsız telefon gibidir”
Namazsız Müslümanın, şarjsız telefon gibi bir işe yaramadığının altını çizen Bulut, kıyamet gününde 50 puanlık sorunun namazla ilgili olduğunu söyledi.
Bulut, “Namazsız Müslüman, şarjsız telefon gibidir. Telefon şarjsız ne işe yarar? Hiçbir şey. Ancak hava atarsın. Namazsız Müslüman da aynen böyledir. Hayatımızda birçok sınavlar var. Bugün gençlere diyorum ki, Kıyamette Seçme Sınavı’na (KSS) hazırlanın. KSS'nin 50 puanlık sorusu namazını kıldın mı? Kıldım diyenlere selam olsun. Kılmadım diyenlere KSS'ye çalışın diyorum. Allah hepimizi gönlü namazda, kulağı ezanda, bir ömür sürmeyi nasip etsin.” temennisinde bulundu.
“Büyük çaplı namaz etkinlikleri yapılmalı”
Son olarak ebeveynlere tavsiyede bulunan Bulut, “Çocuklarımıza 7 yaşından itibaren namaza başlatma etkinlikleri yapılması lazım. Camiye gidemediğimizde mutlaka evimizden namazı, evin reisi imam olmalı, cemaatle kılmalı. Mutlaka mahallemizdeki camiye imkan varsa ailece gitmeli, imkan yoksa en azından anne babalar çocuklarını camiye götürmeli. Camiye götürdüğümüz hoca efendi de önemli. Çocukları tebessümle karşılamalı, bir çikolata, bir hediye vermesi bu manada çok önemli. Bulunduğumuz bölgelerde mutlaka namaz etkinlikleri, söylemden eyleme dönüşecek büyük namaz buluşmaları yapmamız gerekiyor. Cemaati ne kadar kalabalık olursa, sevabı da motivasyonu da o kadar fazla oluyor. Tatiller, ‘haydi çocuklar camiye’ etkinlikleriyle değerlendirilmeli.” tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.