İlim, amel ve cihatla geçen bir hayat: Şeyh Abdülmecid Zindani

İlim, amel ve cihatla geçen bir hayat: Şeyh Abdülmecid Zindani
Müslüman Kardeşlerin Yemen lideri olarak görülen Şeyh Abdülmecid Zindani, ilim ve cihat yolunda sürdürdüğü hayatıyla İslam ümmetinin öncüleri arasında yer aldı.

Yemenliler, Arap ve İslam ümmeti, 22 Nisan 2024 günü ümmetin bayraklarından, yıldızlarından, rehberlerinden ve öncülerinden biri olan Şeyh Abdülmecid bin Aziz Ez-Zindani'yi ebediyete uğurladı.

Hayatı

Âlim, mücahit, öğretmen, Kur'an uzmanı, Muhammedî ve Rabbani meziyetlere sahip olan Şeyh Abdülmecid Zindani, 1 Ocak 1942 tarihinde Yemen'in İb vilayetine bağlı El-Şa'ar ilçesinin “El-Zahbi” köyünde dünyaya geldi. Kökeni mensup olduğu San’a vilayetine bağlı Arhab ilçesindeki “Zindan” bölgesine dayanmaktadır.

Şeyh Zindani, ilk eğitimini memleketinde aldı, örgün eğitimine devam etmek üzere Aden'e taşındı. Mısır'a gitmeden önce Ayn Şems Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne kaydoldu, burada iki yıl eğitim gördü, ancak şer'i ilimlere artan ilgisi nedeniyle bu alandaki çalışmalarını yarıda bırakarak şer'i ilimleri öğrenmeye başladı. Ezher de ünlü alimlerle tanışma fırsatı bulmuştur. 1950'li ve 1960'lı yıllarda cumhuriyet rejiminin kurulmasını desteklemek ve devrimin kazanımlarını korumak için çalışmalarına ara vererek Sana'ya döndü.

Yemen Devrimi'nin korunması çabalarına Üstadı Muhammed Ez-Zübeyri ile birlikte katkıda bulundu. Sana Radyosu'nda "Din ve Devrim" programını sundu. Cumhuriyet sonrası ilk hükümette Abdullah Es-Sellal tarafından Ulusal Rehberlik ve Medya Bakan Yardımcısı olarak atandı.

Şeyh, Yemen'deki El Nur Bilim Merkezi'ni yönetmek, bazı eğitim kurumlarında öğretmenlik yapmak, İman Üniversitesi'nin rektörü, Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi, Eğitim Bakan Yardımcısı, İrşad Ofisi başkanı, İslah Partisi Şura Konseyi başkanı ve Yemen Alimler Heyeti başkanı olarak da görevler yürüttü.

Daha sonra Suudi Arabistan’a taşındı ve burada aralarında Şeyh Abdullah bin Baz ve Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymîn'in de bulunduğu değerli âlimlerle tanıştı. Sudan’daki Ümmü Derman İslam Üniversitesi'nden doktorasını aldı.

Bilimsel çalışmalarında Kur'an-ı Kerim'i merkez aldı

Şeyh Zindani, Kur'an-ı Kerim ve nebevi sünnetteki bilimsel mucizeler alanında en ünlü ilim adamlarından biri olarak ortaya çıktı. Böylece tıp, insan yaratılışı ve jeoloji gibi birçok alanda bilimsel keşiflerden bahsederken Kur'an'ın önceliğini kanıtlamaya çalışan en önde gelen muasır bilim adamlarından biri haline geldi.

Bu alandaki çabalarını Mekke'de "Kur'an ve Sünnet‘teki Bilimsel Mucizeler Uluslararası Komisyonunu" kurana kadar sürdürmüş ve bu alandaki çabaları Allah'ın yoluna davet etmede, Müslümanların imanını kuvvetlendirmede büyük bir etkiye sahip olmuştur.

Dava ve eğitim tarihindeki faaliyetlerine gelince hem şer'i hem de fenni ilimlerde birçok fakülte ve ihtisası bünyesinde barındıran güzide bir üniversite olan “İman Üniversitesini” kurmuştur. Üniversitenin müfredatını geliştirmek ve ders vermek üzere İslam dünyasının önde gelen âlimlerini seferber etmiş, ilim talebeleri de dünyanın dört bir yanından gelerek bu üniversitede ilim derslerine, eğitim meclislerine, hikmet ve iman ülkesinde iman kaynaklarından ve hayır hakikatlerinden istifade etmişlerdir.

Bu üniversite, Arap ülkelerinden başlayarak Doğu Asya ülkelerine kadar İslam dünyası ülkelerinde yüzlerce, hatta binlerce ilim talebesi yetiştirmiştir.

Zindani, "AIDS Tedavisinde Bitkilerin Kullanım Yöntemi" üzerine bir buluş patenti aldı ve bu buluşunu Nisan 2011'de Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün web sitesinde yayınladı.

Şeyh Ez-Zindani'nin Müslümanlarla ilgili konulardaki tutumu

Mart 2011'de Yemen Devrimine destek veren Zindani, 1980 yılında Afgan cihadına kayıtsız kalmadı. Zindani, oraya gidip şehit Şeyh Abdullah Azzam'la görüşene ve sonuç olarak Amerika Birleşik Devletleri onu terörist listesine alana kadar, bu cihada destek ve para topladı.

Kudüs'e, Aksa'ya ve Filistin'e olan hassasiyetine gelince, Kudüs onun gece ve gündüz yoldaşıydı, Filistin'e olan sevgisi onun eti ve kanıydı, Filistin için gösterdiği çaba, Filistin için verdiği emek ve Filistin uğruna yaptığı cihat bilinmektedir.

Eserleri

Zindani, vefatının ardından sahibine fayda sağlayan bir dizi çeşitli yazı ve benzersiz makale bıraktı. Öncü kitapları arasında şunlar bulunmaktadır: “İman İlmi”, “İman Yolu”, “İmana Doğru”, “Tevhid”, “Kur'an-ı Kerim'de Bilimsel Deliller” ve “Bilimsel Mucizelerin Temelleri”. "Peygamberin İşaretleri ve Mucizeleri" adlı kitabının Hartum Üniversitesi'nde İslam Kültürü dersinin bir parçası olarak karşılıksız basılmasına izin verildi; bu kitabın birçok talebe üzerinde büyük etkisi oldu.

Makalelerinden bazıları şunlardır: “Dalga Yüklü Bir Denizde Karanlık Gibi”, “Uydular Muhammed'in Peygamberliğine Tanıklık Ediyor” ve "Denizler Arası Engeller ve Havza Bölgesi"

Ayrıca, Kur'an-ı Kerim ve Sünnet‘teki bilimsel mucizelerin tezahürlerini detaylandırdığı düzinelerce kaseti ve dersi vardır.

Yemen'den İstanbul’a Hicreti

Yemen'de yaşanan iç çatışmaların ardından burayı terk etmek zorunda kalan Zindani, Suudi Arabistan'a gitti.

Zindani 2017'de bu ülkede başlatılan Müslüman Kardeşler karşıtı kampanya kapsamında ev hapsine alındı, Kasım 2020'de ev hapsine son verilerek Türkiye'ye geçmesine izin verildi.

İstanbul'a yerleşen Zindani burada da ilmi, fikri cihadına devam etti.

İstanbul'da Bilimsel Mucizeler Derneği kurdu. HAMAS hareketine, Beşar Esad ile ilişkilerini yeniden kurma konusundaki tutumunda tavsiyede bulunan ve Temmuz 2022'de açıklamalarının imzacılarından biri olan ilim heyeti arasındaydı ve evi gece ve gündüz âlimlerin ve vaizlerin uğrak yeriydi.

İstanbul'da vefat etti

İlim, eğitim, öğretim, davet ve cihatla geçirdiği 82 yıldan sonra bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra İstanbul'da vefat etti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.