İMİB kuruluşunun 41. yılını kutladı
Maden sektörünün ihracatla ilgili bütün faaliyetleri yürütmek üzere 2 Şubat 1976 yılında, “Türkiye Maden İhracatçıları Birliği” adıyla kurulan ve 1986 yılında bugünkü ismini alan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Yenibosna’daki Dış Ticaret Kompleksi’nde üyelerini buluşturduğu bir etkinlik organize etti. Sektör temsilcilerinin katıldığı etkinliğe İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu ev sahipliği yaptı.
Açılış konuşmasına, “41 kere maşallah” diyerek başlayan Kahyaoğlu, madencilik sektörünün pek çok açıdan büyük mesafeler kat ettiğini söyledi. Kahyaoğlu, “İMİB kurulduğunda 115 üyesi ile o yıl 125 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş. Oysa bugün 3 bin 300 üyeye ulaşan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, kuruluş amacı çerçevesinde ülke ihracatına katkı yapmaya devam ediyor. Madencilik sektörünün toplam ihracat rakamı 2016 yıl sonu itibariyle 3,8 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.
2017 Türk doğaltaşı tanıtım yılı oldu
Ancak bunu da yeterli görmediklerini dile getiren Ali Kahyaoğlu yüksek hedeflere ulaşmak için mihenk taşı Ar-Ge ve inovasyon kavramları olan planları hayata geçirdiklerini belirtti. İMİB Başkanı Kahyaoğlu, “Üretim süreçlerini iyileştirici, ürünlerimize değer katacak markalaşma çalışmalarını önemsiyoruz. 2017’yi "Dünya Türk Doğal Taşları Yılı" ilan ettik. Teknolojiye yatırım yaptık, Ar-Ge konusunda hassas davrandık, inovatif düşündük ve mermeri katma değeri yüksek bir ürün haline getirdik. Birlik olarak var olduğumuz pazarlarda daha da güçlenmek ve yeni pazarlar bulmak önceliğimiz. Hedefimiz yakın gelecekte madencilik sektörünün 10 milyar dolar ihracat rakamını aşmasıdır. 2023 hedefimiz ise 6 milyar doları doğal taş olmak üzere toplam 15 milyar dolar maden ihracatı gerçekleştirmektir” dedi.
İMMİB’den madencilere teşekkür
Toplantıya katılan İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Özer, İMİB ve üyelerine teşekkür etti. Özer, İMİB’in İMMİB çatısı altında kurulan en eski ihracatçı birlik olduğuna dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde madencilik sektörü giderek büyüyor. Bunun yansımalarını da ihracat rakamlarında görebiliyoruz. Sizin emeğiniz, sizin bilginiz, akıttığınız alın teri bizim için çok kıymetli. İMMİB olarak biz de gelişmeniz ve dış pazarlarda daha aktif olmanız için tüm gücümüzle yanınızdayız. Organize bir ihracat çalışmasının yapılabilmesi, karşılaşılacak sorunların aşılabilmesi için entelektüel sermayemiz ve profesyonel yaklaşımımızla her zaman sizlerleyiz”.
Etkinlik, en eski İMİB üyelerine plaket verilmesinin ardından sona erdi.
İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (İMİB) hakkında: www.imib.org.tr
Ülkemizin ihracatının yoğunlaştığı bölge ve şehirlerde ihracatla ilgili bütün faaliyetleri yürütmek üzere, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin bağlı kuruluşları olarak faaliyetlerini sürdüren İhracatçı Birliklerinden biri olan ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bünyesinde yer alan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, 02/02/1976 tarih ve 7/11385 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “Türkiye Maden İhracatçıları Birliği” adı altında kurulmuş ve 23/05/1976 tarihinde faaliyete geçmiştir. Ünvanı 1986 yılında İstanbul Maden İhracatçıları Birliği olarak değiştirilen Birliğin 2016 yılı itibariyle 3.476 üyesi bulunmaktadır.
Birliğimizin temel iştigal alanını doğal taşlar, metalik mineraller, endüstriyel mineraller , ferroalyajlar ve diğer madencilik ürünleri oluşturmaktadır. Birliğimizin amacı, maden ürünlerin mevcut ve hedef pazarlarda tanıtımın sağlanmasına, imajının geliştirilmesine ve ihracat potansiyelinin arttırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunarak sektörün gelişimine katkı sağlamak, ihracatçı üye firmalarımızın her çeşit problemleriyle ilgilenip bunlara çözüm bulmak ve bu firmalara rehberlik yapmaktır.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, ihracat uygulamalarıyla alakalı bütün belge işlemlerini yürütmek, yabancı ithalatçı firmaları ihracatçılarla buluşturmak, Türkiye’nin maden ihraç ürünlerini dünya pazarlarına tanıtmak için uluslararası fuarlara katılım organizasyonu düzenlemek, gerek yurt içinde gerek yurtdışında düzenlenen fuarlara katılım sağlamak, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri düzenlemek gibi görevlerinin yanında dünya pazarlarında ihraç ürünlerinin popülaritesini arttıracak diğer kişi yada organizasyonların çalışmalarına da destek olmaktadır.
Artan ihracat çerçevesinde; İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, ihracatı geliştirmek adına gözlem ve araştırma yapma, broşür, katalog ve dergi hazırlama, yurtdışında reklam verme, alım ve ticaret heyetleri, fuarlar, seminerler ve toplantılar düzenleme, Türkiye’nin madenleri ilgili data toplama ve ihracat istatistiklerini yayınlama gibi çok değişik görevler ifa etmektedir.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.