İmitasyon takılara talep arttı

İmitasyon takılara talep arttı
Altın fiyatlarının yükselişiyle birlikte imitasyon takılara olan talepte gözle görülür bir artış yaşanıyor.

 

Düğün sezonunun vazgeçilmezi olan altın takılar vatandaşın belini büküyor. Evlenmek isteyen gençler, yüksek altın fiyatlarından dolayı kara kara düşünüyor. Hal böyleyken imitasyon ürünü takılara talepte de artış oluyor.

Gençlerin, mahalle baskısı ve ailelerin yüksek miktarda altın isteği nedeniyle ucuz olan ürünlere yöneldiğini söyleyen kuyumcular, sahte altına karşı uyarıda bulundu.

"Altın yükseliyor satışı düşüyor"

Van'da kuyumculuk yapan Huzeyfe Bakan, altındaki yükselişin halkı imitasyon ürünlere yönelttiğini söyledi.

Bakan, "Her düğün sezonunda olduğu gibi bu yıl da altına ilgi var. Ancak eskiye oranla satışlarda azalma yaşanıyor. Hem altın fiyatlarındaki yükseliş hem de ekonomik sıkıntılardan dolayı ciddi manada düşüş var. Özellikle takı grubunda bu düşüş görülüyor. Eskiden 5 bilezik alabilenler, şimdi ancak 2 bilezik alabiliyor. Set almak isteyenler ise sadece fiyat sormakla kalıyor. Bölgemizde bir düğünün altın maliyeti ortalama 300-400 bin lira arasında oluyor. Bu da milleti imitasyona yönlendiriyor." ifadelerini kullandı.

"Sahte altına dikkat!"

Huzeyfe Bakan

Hediye olarak takılan takılarda sık sık sahte altınla karşılaştıklarını vurgulayan Bakan, altın alacaklara önemli uyarılarda bulundu.

Bakan, "Son zamanlarda sahte altınla çok karşılaşıyoruz. Müşteri, altın bozdurmaya geliyor ama sahte çıkıyor. Düğünde takıldığını söylüyor müşteriler. Artık milletin hediye takacak gücü dahi kalmamış. Eskiden düğünlerde hediye olarak en az çeyrek altın takılırdı. Şu an bulabilseler 0,25 gram altın alacaklar. 1 gram altın bile alamıyor müşteriler. Böyle devam ederse yarım gram altın piyasada yer edinecek. Eskiden çeyrek takınca ayıp sayılıyordu şimdi çeyrek 2 bin 700 liraya dayandı. Fiyat artışları da duracak gibi durmuyor. Hal böyle olunca sahte altın satışı yapanlar da çıkıyor. Müşteriler sahte altını ayırt edemiyor. Birebir aynısını üretebiliyorlar. Mutlaka bildiğiniz, tanıdığınız bir kuyumcudan alışveriş yapın." dedi.

"Altına yatırım yapın"

Yatırım yapacak olanlara tavsiyede bulunan Kuyumcu Bakan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Altın hep güvenli limandır. Ne alırsanız alın değerini yitiriyor ama altın her zaman değerine değer katıyor. Hiçbir zaman yatırımcısını zarara uğratmıyor. Yatırım yapacak olan müşterilerimize gücü yetiyorsa ata altınını öneriyoruz ama yetmiyorsa çeyrek, gram önerisinde bulunuyoruz. Yatırım amaçlı en iyisi ata altınıdır."

"Kuyumcuda 300 bin olan altının imitasyonu 7 bin TL"

Vatandaşı büyük bir dertten kurtardıklarını belirten imitasyon ürün satıcısı Ferhat Kaya, "Altındaki durdurulamaz artış bizim işimize yarıyor. Keşke bu durum yaşanmasa ama vatandaş artık gerçek altın alamıyor. Mahalle baskısından ve ailelerin yüksek miktarda altın takıntısından dolayı bize başvuran kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. En çok da düğünlerde takılan bilezik ve takı setlerine rağbet var. Normal bir kuyumcuda 300 bine alacağı seti bizde 7-10 bin lira arasında satın alabiliyor. 20-30 bin liralık bileziklerin birebir kopyasını 200 liradan satıyoruz. Uzman olmayan biri gerçeğinden ayırt edemez." şeklinde konuştu.

"Bunu bile alamayanlar var"

Altına göre çok ucuz fiyatlara ürün sattıklarını dile getiren Kaya, "Bir düğünün altın maliyeti 450-500 bini buluyor ama imitasyon ürünler alırsanız 20 bin liraya halledebilirsiniz. Borçlanmak istemeyen aynı zamanda da mahalle baskısından kurtulmak isteyen gençler ve aileleri bize başvuruyor. Ancak bazen bu paraları bile veremeyenler oluyor. Ekonomik sıkıntılar gençlerin belini büküyor. Ailelerin gençlere yardımcı olması gerekiyor. İnşallah en kısa zamanda düzelme olur." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.