Her yıl av yasağının başladığı 15 Nisan’dan itibaren Van Gölü’ne dökülen akarsulara doğru üremek için göç eden İnci Kefali balığının göçü adeta görsel bir şölene dönüşüyor.
Van-Ağrı Karayolu Muradiye Balık Bendi mevkiinde Deli Çay’da üreme dönemi dolayısıyla suyun akışının tersine tatlı sulara yüzen inci kefali, göç sırasında önüne çıkan engellerin üzerinden uçarak geçmesi ziyaretçilere büyük bir keyif veriyor.
Balık göçünü izlemek için Muradiye Balık Bendi’ne gelen İsmail Demir, balıkların Van Gölü’nün tuzlu suyundan çıkıp yumurtalarını tatlı suya bırakmak için önündeki bütün engelleri uçarak geçtiğini söyledi.
Demir, “İnci Kefalinin göçü Türkiye’de ilgi ile izlenen bir konu haline geldi. İnci Kefali göçünün mucizevi bir tarafı da var. Balıklar 15-20 kilometre göç edip önündeki bütün engelleri aşarak, zıplayarak ve yahut uçarak geçiyor. Balıklar tuzlu sudan çıkıp, yumurtalarını tatlı suya bırakmak için önündeki bütün engelleri aşıyor. Önüne çıkan yüksek engelleri ise kendilerinden beklenilmeyecek bir şekilde zıplayarak aşıyorlar. Bu görüntüler de mükemmel derecede halkın ilgisini uyandıran bir görüntü oluyor. Bu yüzden her yıl akın akın ziyaretçiler geliyor. Balığın engelleri aşması insanları cezp ediyor.” dedi.
Muradiye’deki Balık Bendi’nin de tanıtılması gerektiğini ifade eden Demir, “Buraya yerli ve yabancı turistlerin de geldiğini gözüyoruz. Tabi yerli turist daha çok geliyor. Tanıtım noktasında çalışmalar var. İki tane Balık Bendi var. Bunlardan biri Erciş’te, diğeri de Muradiye’dedir. Muradiye’deki çok fazla tanınmıyor. 6 yıl önce burası yapılandırıldı, alan çalışması yapıldı ve köprü de yapıldıktan sonra buraya ilgi çok fazla oldu.” diye konuştu.
Muradiye Balık Bendi tesislerinin işletme sahibi Veysel Aktaş ise Allah’ın vermiş olduğu bu nimete sahip çıkılması gerektiğini ve bu yüzden avlanma yasağının başlamasıyla birlikte yasağa riayet edilmesi konusunda vatandaşı uyardı.
Aktaş, “İnci Kefali dünyada sadece Van Gölü’ne mahsus Allah’u Telanın vermiş olduğu bir nimettir. Tabi bizimde bu nimeti değerlendirmemiz lazımdır. Sadece yumurtlama döneminde avlayarak neslini tüketmememiz gerekiyor. İnci Kefali göçü 15 Nisan’dan sonra başlayıp, 15 Temmuz’a kadar devam ediyor. Özellikle Muradiye’de kaymakamlığımız tarafından çok güzel denetleniyor. Av yasaklarına riayet edilmesi sıkı tutuluyor. Ancak ister istemez vatandaş göz hakkı da olsa balıkları avlayıp götürüyor. Tabi bazen de vicdansızlık yapanlarda oluyor.” şeklinde konuştu.
“Balıklar buraya büyük zorluklarla geliyor”
Balık göçünü izleyenlerin tevekkül etmesi gerektiğini ifade eden Davut Timurtaş isimli vatandaş da balıkların çok büyük sıkıntılarla göç ettiğini belirterek, “Yazın insanların buraya gelip izlemesi ve tevekkül etmesi bir ibadettir. Balıkların buraya ulaşması biraz zor oluyor. Erciş Balık Bendi’nin yolu kısayken, Muradiye’nin yolu çok uzundur. Balıklar buraya büyük zorluk ve sıkıntılarla geliyor. Aşağı köylerin ağ örmesi balıkların buraya gelmesine engel oluyor. Muradiye Kaymakamlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı hocamızın öncülüğünde alınan önlemlerle balıklar buraya varıyor. Balıkların bu yıl geç gelmesinin sebebi de hava şartları ve suyun az olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca tarlaların sulanması nedeniyle su seviyesinin azalması balıkların barınma yerleri kısıtlanıyor. Bu da ne yazık ki göçün erken bitmesine neden oluyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.