İngiltere'nin AB'den ayrılmasına piyasalar tepe takla

İngiltere'nin AB'den ayrılmasına piyasalar tepe takla
İngiltere'nin AB'den ayrılmasına piyasalar hızlı bir şekilde tepki verdi. İngiliz Sterlini son 31 yılın en düşük seviyesini görürken altının gramı 125 lirayı geçti.

Bir barış projesi olarak inşa edilen AB'nin dağılması süreci başlarsa uzun vadeli ekonomik sorunlar yaşanabilir. Allianz Başekonomisti Muhammed El-Erian, durumu şu şekilde özetliyor: “AB şimdi domino etkisiyle uğraşmak zorunda.”

Anketler İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalacağını göstermesine rağmen İngilizlerin yüzde 52'si ayrılmak istediğini deklare etti. Piyasalardan gelen tepkilere bakılırsa, bu karardan sadece İngilizlerin yarısı memnun. Bundan sonra hem İngiltere'yi hem de AB'yi zor günler bekliyor. Bir yandan AB ekonomileri piyasaların kısa vadeli olumsuz tepkilerine cevap ararken diğer yandan bir barış projesi olarak görülen AB'nin dağılması süreci başlarsa uzun vadeli ekonomik sorunlar gündeme gelecek. Allianz Başekonomisti Muhammed El-Erian, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ciddi finansal sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunurken şu öngörüde bulundu: “AB şimdi domino etkileriyle uğraşmak zorunda kalacak.” Referandum sonucu, sanki halkın ayrılmayı istemeyen siyasetçi ve üst gelir grubundan intikam almak istemesi gibi. İngiliz halkı, çok da detaylı düşünmediği kendisinin ne denli finansal sıkıntılarla karşılaşacağı sorusuna özetle “Ben yanacaksam, herkes yansın!” cevabını verdi.

BİRLEŞİK KRALLIK'IN NOTU DÜŞER

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, hiç beklemeden kötü ihtimalin senaryolarını çizmeye başladı. Moody's, ayrılma kararının ülkenin kredi notunu negatif etkileyeceğini açıkladı. Açıklamada, “İngiltere'nin AB'den ayrılması ülkenin ekonomik ve mali performansı üzerindeki belirsizliklerin uzamasına neden olarak baskı oluşturacak.” denildi. Standard & Poor's ise açık bir şekilde İngiltere'nin ‘AAA' olan kredi notunu kaybedebileceğini söyledi. Şirketin Kıdemli Kredi Analisti Kraemer, “İngiltere'de politik, mali ve ekonomik riskleri artıracak. AAA reytinginin bu şartlarda savunulamaz durumda olduğunu düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

İNGİLİZ MERKEZ BANKASI ALARMDA

Piyasalar da İngiliz Sterlini'ne çok sert tepki verdi. Sterlin çeyrek yüzyıldan fazla zamandır dolara karşı bu kadar zayıf düşmemişti. Ülkenin para piyasalarının kurmayı İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, kara kara ne yapacağını düşünse de kamuoyunu rahatlatmak adına “İlerleyen zamanda gerekli görülen her türlü adımı atmakta tereddüt etmeyeceğiz.” açıklamasında bulundu. Söylediklerini inandırıcı kılmak için de 250 milyar sterlin civarında ek likidite sağlayabileceklerini sözlerine ekledi. İngiltere'nin Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisi olduğu düşünülürse, ayrılık kararının olumsuz sonuçlarının İngiliz Merkez Bankası'nın politikalarıyla telafi edilmesi beklenemez. Haliyle tüm merkez bankaları hazırlıklara başladı. İlk olarak Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, gerektiğinde piyasa işlemlerine tepki vereceklerini ve her olasılığı dikkate alacaklarını söyledi. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ise 6 merkez bankasının piyasalara likidite sağlamaya hazır olduklarını kaydetti. Uzmanlar bu noktada Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) nasıl adım atacağının önemli olduğuna dikkat çekiyor.

STERLİNİN DEĞER KAYBI DURDURULAMIYOR

Dün sabah saatlerinde İngiliz Sterlini, son 31 yılın en düşük seviyesini gördü. Sterlin, Amerikan Doları karşısında yüzde 9,88 oranında değer kaybederek 1,3408 seviyesine geriledi. Halbuki bir gün önce oy sayımlarının başında hayır yüzde 55'ler seviyesindeyken dolara karşı 1,5000 gibi tarihi bir oranda değerlenmişti. İlerleyen saatlerde AB'den çıkış kesinleşince ibre tersine döndü. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yaklaşık yüzde 7,5 gerilerken, Brent petrol ve Batı Teksas petrolünün fiyatı ortalama yüzde 5,8 düştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.