İnsan Hakları Günü’nde Doğu Türkistan’a sahip çıkma çağrısı
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen panele, İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği, Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği, Milli Türk Talebe Birliği, FSMVÜ Hukuk Kulübü, Genç İHH ve İNSAMER destek verdi.
Panel öncesinde kuruluşlar adına ortak basın açıklaması yapan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Abdullah Resul Demir, "Çin zulmünün açıkça diğer adı adım adım soykırımdır. Çin’in bu zulmüne karşı; ulusal ve uluslararası kamuoyunu farkındalığa çağırıyoruz. Uygurlar bugün en temel insani hakları ellerinden alınmış bir halk olarak kitlesel bir zulümle karşı karşıya bulunuyor." dedi.
"Müslüman devletleri Doğu Türkistan’ın şehirlerinde konsolosluk açmalı"
Basın açıklamasının ardından konuşan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Doğu Türkistan’da büyük zulümlerin yaşandığını ifade etti.
Yıldırım, "İslam dünyası güçlü. Ama özgüvenli olunması gerekiyor. Çin, İslam coğrafyasının pazarı konumunda. İslam coğrafyası alışverişi kesse Çin aciz kalır. Çin’e yaptırımlar uygulanmalı. İslam dünyasının devletleri Doğu Türkistan’ın bütün şehirlerinde konsolosluk açmalı." diye konuştu.
"Cumhurbaşkanımız Doğu Türkistan için toplantı çağrısı yapmalı"
Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan tahıl koridoru krizinde kritik bir rol üstlendiğini ifade eden Yıldırım, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan çok acil bir şekilde Türk Cumhuriyetleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı Doğu Türkistan konulu bir toplantıya çağırmaya davet ediyoruz. Çin, karşısında bir blok görmeli. Cumhurbaşkanımız Ukrayna-Rusya arasında üstlendiği önemli rolün bir benzerini Doğu Türkistan konusunda üstlenirse Doğu Türkistan’a çok müspet dönüşleri olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.
"Kadınlar cinsel istismara maruz bırakılıyor"
Çin’in Doğu Türkistan’daki 73 yıllık işgali süresince büyük zulümler işlediğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği Genel Sekreteri Abdulahad Udun, "Doğu Türkistan’da 8 milyondan fazla insan gözaltı kamplarında tutuluyor. Doğu Türkistan'ın doğal kaynakları 1,4 milyar Çinlinin ihtiyacını karşılarken, yerel halk yoksulluk sınırının altında bırakılıyor. Kadınlar Çin tarafından zorla kısırlaştırma, kürtaj ve cinsel istismara maruz bırakılıyor. Doğu Türkistanlılara sistematik olarak soykırım uygulanıyor. Raporlara göre 20 binden fazla cami ve mescid Çin devleti tarafından yıkıldı ya da amacının dışında kullanılmaya zorlandı." dedi.
"Tüm Müslümanlar Doğu Türkistan’a destek olmalı"
Doğu Türkistan’da milyonlarca insan kamplarda tutulduğunu ve işkencelerle şehid edildiğini vurgulayan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ise şunları kaydetti:
"İnsanlar evlerinde bile rahat değiller, Çinliler zorla Doğu Türkistanlıların evlerine yerleştiriliyor. Çinli yerleşimci sayısı şu anda Doğu Türkistanlı sayısını aştı. Evlerin kapıları arkadan kaynak yapılarak kilitleniyor ve insanlar ölüme terk ediliyor. Tüm Müslümanlar Doğu Türkistan’a destek olmalı."
Çözüm önerileri sunuldu
Yapılan konuşmaların ardından 2 oturum şeklinde gerçekleştirilen panelin ilk oturumunda, Dr. Ali Ruzi Özuygur "Doğu Türkistan’daki Soykırımın Anatomisi", Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz ise "Doğu Türkistan’da Toplama Kampları: Adım Adım Soykırım" başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.
Panelin ikinci oturumda ise, Av. Uğur Yıldırım "Doğu Türkistan Meselesine Çözüm Arayışları" konusunun işlerken Hidayet Oğuzhan da "Asimilasyondan Soykırıma: Çin’in Doğu Türkistan Politikası: Engeller ve Çözümler" başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.