Irak'ın içinden bomba Türkiye itirafı!

Irak'ın içinden bomba Türkiye itirafı!
Ninova Vali Yardımcısı Hasan el-Allaf, "Türkiye'nin, Musul'un DEAŞ'tn kurtarılmasında herhangi bir rol almaması için Irak hükümeti üzerinde dış baskıların olduğunu" belirtti.


Ninova Vali  Yardımcısı Allaf: "Türkiye'nin Musul'un kurtarılmasında herhangi bir rol  almaması için Irak hükümeti üzerinde dış baskılar var. Türkiye başladığı andan  bu yana operasyonda yer alsaydı, durumumuz daha iyi olurdu ve Musul'un savunması  için herhangi bir dış güce ihtiyacımız olmazdı"
 
Vali Yardımcısı Allaf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk askeri  birliklerinin, Ninova topraklarının terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması  operasyonunda yer almasını istediğini ifade ederek, "Komşu ülke Türkiye'nin  herhangi bir mezhepsel sorun ya da iç savaş durumunda emniyet supabı  olabileceğini düşünüyorum." dedi.
 
"Türkiye'nin Musul'un kurtarılmasında herhangi bir rol almaması için  Irak hükümeti üzerinde dış baskılar var." diyen Allaf, Türkiye'nin hala Ninova  halkını müdafaa ettiğini, hem operasyon hazırlıkları hem de zorunlu göç sırasında  destek verdiğini hatırlatarak, bu çabası için Türkiye'ye teşekkür dileklerini  iletti.
 
Allaf, operasyonda yüksek bir koordinasyon beklediğini söyleyerek,  "Eğer Türkiye başladığı andan bu yana operasyonda yer alsaydı, durumumuz daha iyi  olurdu ve Musul'un savunması için herhangi bir dış güce ihtiyacımız olmazdı.  Türkiye, Ninova sorununun bir parçası değil." diye konuştu.
 
 
Haşdi Şabi'nin operasyondaki varlığı
 
Allaf, Haşdi Şabi'nin Musul operasyonunda yer almasına ilişkin  "Temennimiz, hareketlerinde mezhepsel boyutları olan Haşdi Şabi'nin  katılmamasıydı. Kent sakinlerinden oluşan Haşdi Aşairi'nin yer almasını  isterdik." ifadesini kullandı.
 
Haşdi Şabi liderlerinin "Hazreti Hüseyin'in intikamını almaya  geleceği" gibi olumsuz mesajlar verdiğini söyleyen Allaf, bu tür açıklamaların  mezhep yanlısı olduğunu, Ninova valiliği olarak bölgedeki sosyal dokuya zarar  veren böylesi açıklamaları kınadıklarını aktardı.
 
Allaf, ayrıca bu tür yaklaşımları benimseyen askeri birliklerin ya da  liderlerin varlığının, Arap, Kürt, Türkmen, Müslüman, Hristiyan ve Ezidilerin yer  aldığı Ninova'da demografik yapıda değişikliğe yol açarak zarar verebileceği  konusundaki endişelerini dile getirdi.
 
Mezhep merkezli söylemleri olan askeri birliklerin, Musul'a gelmesinin  doğru olmadığını bunun da bölgede sorunlara neden olacağını vurgulayan Allaf, "Bu  tür birlikler, 1400 yıl önce yaşanmış olayları yeniden gündeme taşıyacaklar,  gelecekte, tarihi sorunlarla bir mezhep savaşına neden olacaklardır." ifadesini  kullandı.
 

Kaynak:Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.