İşaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar
Gaziantep'te yaz Kur'an kurslarına katılan işitme engelli kadınlar, Kur'an-ı Kerim öğrenmenin heyecanını yaşıyorlar.
Okulların tatil olmasıyla beraber Gaziantep'te başlayan yaz Kur'an kursları kapsamında, Şahinbey İlçe Müftülüğüne bağlı Kur'an kursu ve camilerde küçük yaştaki çocukların yanı sıra işitme engelli kadınlar da Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar.
Engelleri nedeniyle pek çok dini bilgiden yoksun olan işitme engelliler, elleriyle Kur'an-ı Kerim ve dini bilgileri öğrenmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Kur'an-ı Kerim'deki Arapça harfleri Türkçe işaret diline çevirerek, işitme engellilere öğreten öğreticiler, eskiden camiyi dahi bilmeyen işitme engellilere hem Kur'an-ı Kerim okutuyor hem de dini bilgiler veriyorlar.
İşitme engellilere Kur'an-ı Kerim ve temel dini bilgileri öğretmek için harekete geçen İl Müftülüğü, yaz Kur'an kursları kapsamında bir kurs açtı. Kursa, yaşları 20 ile 45 arasında değişen 8 işitme engelli kadın kayıt yaptırdı. Kur'an öğreticisi tarafından işitme engellilere verilen dersler sonucunda işitme engelli kadınlar Kur'an-ı Kerim'e geçerek okumaya başladılar.
İşitme engelli kadınlar, Kur'an-ı Kerim'i işaret dili ile öğrenerek ruhlarına aktarırken, Kur'an okumak için büyük fedakârlık gösteriyorlar. İşitme engelli kadınların azmi ise görenleri imrendiriyor.
Yaz Kur'an kursları ve işitme engellilere yönelik açılan kursla ilgili bilgi veren Kavaklık Camii İmam-Hatibi Ahmet Mansur, camilerinde erkek ve kız öğrencilerle birlikte işitme engelli kadınlara da Kur'an-ı Kerim öğrettiklerini söyledi.
Mansur, "Okulların tatil olmasıyla beraber başlayan yaz Kur'an kursları devam etmektedir. Şahinbey İlçe Müftülüğüne bağlı Kavaklık Camii'mizde erkek, kız ve 4-6 yaşındaki yavrularımız ile aynı zamanda işitme engelli yetişkin bayanlara yönelik de derslerimiz devam ediyor. Şu an camimizde 126 erkek öğrenci, 77 kız öğrenci, 4-6 yaş arası 17 öğrenci ile 8 işitme engelli yetişkin bayana yönelik ders verilmektedir." dedi.
Camilerinin her bir köşesinde Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğretildiğini dile getiren Mansur, şunları söyledi: "Özellikle de işitme engelli yetişkin bayanlara yönelik Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğretilmektedir. Biz, her camimizde ve mahallemizde bu camide olduğu gibi bütün engelli kardeşlerimize dersler verilmesini arzu ediyoruz. Bunun için de İl Müftülüğümüzde kış boyunca 12 arkadaşımıza işaret dili kursu verildi. 13 arkadaşımız da görme engellilere yardımcı olabilmeleri için Braille alfabesini öğrendi. Bu konuda engelli kardeşlerimize yardımcı olmak için bekliyorlar. İnşallah bunun gayreti içerisindeyiz. Rabbim bizleri muvaffak eylesin."
Toplumun kanayan yarasının engelliler olduğunu söyleyen Mansur, bütün engellileri camilere davet ederek, onların da Kur'an-ı Kerim'i öğrenmelerini istediklerini sözlerine ekledi.
İşitme engelli kadınlara işaret dili ile eğitim veren kurs hocası Kifayet Ateş, dinlerini yaşamada zorlanan engelliler için açılan kursun büyük bir ilgi gördüğünü ve engellilerin, Kur'an-ı Kerim'i öğrenmekten dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.
İşitme engellilere yönelik kış döneminde de ders yaptıklarını ifade eden Ateş, "Yaz döneminde de yaz kursu olarak başladık ve devam ediyoruz. İşitme engelliler İslam dinini ve ibadetlerini güzel yapabilmeleri için bu dersleri öğrenmek istiyorlar. Bundan dolayı da kursa devam ediyorlar. Biz de onlara en güzel şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda da Türkiye geneli işitme engellilere yönelik umre ödüllü bir bilgi yarışmamız var. Öğrencilerimizi bu yarışmaya da hazırlıyoruz. Bu yarışma ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Şu an yarışmaya hazırlanıyorlar ve onun heyecanını yaşıyorlar." şeklinde konuştu.
Öğrencilerinin Kur'an-ı Kerim'i severek öğrendiklerini ve bundan dolayı çok mutlu olduklarını belirten Ateş, "İşitme engelliler birçok bilgiye ulaşmada bizim gibi bir o kadar da avantajlı değiller. Bu konuda zorlanıyorlar. O yüzden kendilerine böyle bir fırsat açılmasından dolayı çok mutlular. Kur'an-ı Kerim'i öğrenmekten dolayı çok mutlular. Kur'an-ı Kerim surelerini ezberliyorlar. Önce namaz kılarken belki o süreler ezberlerinde yoktu. Şimdi bu kurslarla daha çok zenginleştiğini ve namazı kılarken daha mutlu olduklarını dile getiriyorlar. Kur'an-ı Kerim'in hem Arapçasını öğreniyorlar hem mealini öğretmeye çalışıyoruz ve hayatlarında da Kur'an-ı Kerim'i yaşamaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.
Son olarak Ateş, öğrencilerini Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından işitme engellilere özel umre ödüllü bilgi yarışmasına hazırladıklarını belirterek, "11 Ağustos'a kadar başvurular alınacaktır. 25 Ağustos'ta yarışma yapılacak. Yarışma sonucunda kaç kişiyi umreye göndereceğimiz belli değil. Ama bu kişiler başkanlığımızın rehberliğinde inşallah umreye götürülecek ve geri getirilecek." dedi.
İşaret diliyle duygularını anlatan işitme engelli kadınlar ise Kur'an-ı Kerim'i öğrendikleri için çok mutlu olduklarını söylediler. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.