İshak Paşa Sarayı tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı

İshak Paşa Sarayı tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı'nı geçen yıl 296 bin 600 kişi ziyaret etti. Ağrı Valisi Osman Varol, bu sayının tüm zamanların en yüksek sayısı olarak kaydedildiğini belirtti.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı'nı geçen yıl 296 bin 600 kişi ziyaret etti. Ağrı Valisi Osman Varol, bu sayının tüm zamanların en yüksek sayısı olarak kaydedildiğini belirtti. Varol ayrıca Yukarı Ağadeve Tepesi'nin tescillenmesi ile birlikte bölgede çeşitli çalışmalar olabileceğini ifade etti.

Osmanlı eserlerinden ve Türkiye'nin önemli tarihi yapılarından olan İshak Paşa Sarayı ziyaretçi sayısı açıklandı. Sarayı ziyaret eden Ağrı Valisi Osman Varol sayısının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Vali Varol ayrıca Saray'da kapsamlı ve uzun soluklu bir restorasyon çalışması başlatacaklarını, restorasyon bittikten sonra Saray'ın orijinal halini alacağını söyledi.

2022 yılında kentte turizm alanında çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirten Varol, İLKHA'nın yaptığı haberden sonra '1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı'  olarak tescillenen Yukarı Ağadeve Tepesi içinde bundan sonra yeraltı görüntülemeleri ile çeşitli kazılar yapılabileceğinin altını çizdi.

"Anadolu coğrafyasındaki en önemli sivil mimari eserlerimizden bir tanesi"

İshak Paşa Sarayı için "… Osmanlı coğrafyasının sanatsal unsurlarını ve teknik özelliklerini bünyesinde barındıran gerçekten hazine gibi bir saray" diyen Vali Varol sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda İshak Paşa Sarayı'ndayız. Geçtiğimiz yıl 226 bin kişi sayısı ile geçen yıl tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Bu yıl ise 295 bin 600 ziyaretçi rakamıyla geçen yıl ki rekoru da aşarak yine tüm zamanların rekoru kırılmış oldu. İshak Paşa Sarayı malumunuz Anadolu coğrafyasındaki en önemli sivil mimari eserlerimizden bir tanesi. Hatta Osmanlı dönemi için imparatorluk saraylarından sonra en önemli sivil mimari eseri diyebiliriz. Çok uzun bir süre içerisinde inşa edilmiş bir saray. Aynı zamanda hem bölgesinin hem de o dönemdeki Osmanlı coğrafyasının sanatsal unsurlarını ve teknik özelliklerini bünyesinde barındıran gerçekten hazine gibi bir saray. Ecdadımızın Anadolu’ya nakşettiği çok önemli eserlerden bir tanesi. Bu eserin böyle bir büyük ilgi görmesinden de bizler çok büyük memnuniyet duyarız."

"Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden bir tanesi"

İshak Paşa Sarayı'nın ülkede tanıtım anlamında güzel bir görsel sunduğunu hatırlatan Varol, "Dikkat ederseniz İshak Paşa Sarayı'nın olmadığı Türkiye’nin tanıtıldığı bir video göremezsiniz. İshak Paşa Sarayı’nın olmadığı bir Türkiye tanıtımı mümkün değil. Türkiye de hemen hemen bütün yurttaşlarımızın gelip görmeyenlerin bile dimağında yer edinmiş bir saray burası. Çok sembolik ve ikonik bir görüntüsü vardır. Dolayısıyla Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden bir tanesi. Bu kadar çok ilgi çekmesi de bizleri memnun ediyor. Tabi bizler bununla yetinmiyoruz. Dikkat ederseniz sarayımızın etrafında bu bölgeyi zenginleştirecek bir çevre düzenlemesi veya gelen misafirlerimizin rahat bir şekilde kalabileceği tesisleşme tarzında önemli çalışmalarımız var. Yine en önemli çalışmamız şu anda devam eden Valiliğimiz ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi arasındaki işbirliği ile sarayın orijinal haline döndürülerek tamamen restorasyonunun yapılması ile ilgili bir proje. Bu gerçekten ses getirecek önemli bir çalışma. İstanbul Teknik Üniversitesi ekipleri ile toplantımızı gerçekleştirdik. Üniversitemizden hocalarımız şu anda bir takım incelemelerde bulunuyor. Öncelikle hali hazırda olan projeleri çıkarıp daha sonrasında geçmişte yapılan çalışmalardan istifade ederek İshak Paşa Sarayı’nı o gravürlerde gördüğümüz iki katlı orijinal haline tamamen döndürmek. Muhafaza için yapılmış bu plastik ve cam yapıları tamamen kaldırmak. Sarayın tamamen yapıldığı o en güzel haline döndürülmesi ile ilgili bir çalışmamız var. Tabi bu uzun soluklu bir çalışma. Aynı zamanda detaylı bir çalışma. Bu çalışmayı yapmak içinde biz bu alanda Türkiye’de bu konuda ciddi bir birikime sahip İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni tercih ettik. İnşallah öncelikle restorasyon çalışması ile ilgili projeyi ortaya koyup daha sonrasında ise bir finans kaynağı yaratarak belki sponsor desteği ile sarayımızı inşallah tamamen ayağa kaldırmayı arzu ediyoruz." dedi.


İLKHA'nın gündeme getirdiği Yukarı Ağadeve Tepesi '1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı' olarak tescillendi

Yukarı Ağadeve Tepesi'nin tescillenmesi

Vali Varol, "Mevcut sahip olduğumuz değerler var. Bunların restorasyonu ile ilgili bir takım çalışmalar ve fon çalışmalarımız oldu. Bir yandan da yeni yerlerimizin tescillenme işlemleri oldu. Şu anda Ağrı Yukarı Ağadeve köyümüzdeki tepe alan özellikle uzun zamandır vatandaşlarımızın dikkatini çekiyordu. Bununla ilgili tescil gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde belki bir tarama faaliyeti arkasından belki bir kazı faaliyeti de söz konusu olacak. Yine ilimizin çok önemli bir eksikliği olan müze müdürlüğümüzü kurduk. Artık bu konuda başka illerdeki müze müdürlükleri ile koordine olmak zorunda değiliz. Aynı zamanda şehir merkezimizdeki eski kütüphanemizin modern bir müzeye dönüştürülmesi için bütün çalışmalarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde ihalesi de tamamlayıp baharla birlikte müze inşaatına da başlayacağız. İnşallah ilerleyen süreçte çevre illerde bulunan Ağrı’ya ait çok ciddi sayıda eseri artık müzemizde sergileyebileceğiz. Buda ilimizdeki turistik hareketi ciddi bir şekilde arttıracaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.