İslami Cihad: Fethi Şikaki cihad ve fedakârlık örneğiydi
İslami Cihad Hareketi, Dr. Fethi Şikaki'nin şehadet yıl dönümü münasebetiyle yayımladığı basın bildirisinde, onun teoriler çağında ilkelerini eylem alanına taşımak suretiyle bilgisiyle amel eden bir âlim ve ilkelerine bağlı bir aydın örneği olduğunu açıkladı.
Şikaki'nin İslami Cihad Hareketi'nin ilk mücahit gruplarını komuta ettiğine, onların saflarını düzenlediğine, işgal zindanlarında esir tutulmanın onun planlama ve takip işini yapmasına engel olamadığına dikkat çekildi.
Şikaki'nin, İslami Cihad Hareketi'nin etkisini ve gücünü artırdığına vurgu yapılan açıklamada, onun yetiştirdiği mücahitlerin bugün düşmana karşı verilen mücadele ve çatışmayı yönettikleri aktarıldı.
İslami Cihad'ın vatanın bağımsızlığı ve yurda dönüş hedeflerine ulaşmak için yoluna devam ettiği, kuruluşta belirlediği ilkelere ters düşmeyecek açık bir stratejiyle çalıştığı ifade edildi.
Filistin İslami Cihad Hareketi'nin kurucu lideri Dr. Fethi Şikaki, Libya'daki Filistinlilerin sınır dışı edilmesi işleminin durdurulması için Kaddafi'yle görüşmede bulunmak üzere gittiği Libya'dan dönerken uğradığı Malta'da, 26 Ekim 1995 tarihinde, işgal rejiminin cinayet şebekesi Mossad'ın paralı katilleri tarafından şehit edildi.
Dr. Fethi Şikaki 1951'de Gazze'nin Refah mülteci kampında, Remle'den buraya iltica etmiş olan bir Filistinli ailede dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimi doğum yeri olan Refah'ta tamamladıktan sonra Birzeit Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Kudüs'te dört yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Mısır'ın Zekâzik Üniversitesi'nde tıp öğrenimi gördü. 1980'de buradan mezun olarak Kudüs'e döndü ve doktor olarak çalışmaya başladı. 1983'te işgal yönetimi tarafından esir alındı ve bir yıl hapiste kaldı. 1986'da bazı arkadaşlarıyla birlikte İslami Cihad Hareketi'nin kaynağını oluşturan Filistin'in Kurtuluşu İçin İslâmi Cephe'yi kurdu. Daha önce İslâmi anlayışları dolayısıyla Fetih'ten ayrılan bazı gruplar da bu cepheye katıldı.
Sonradan İslâmi Cihad Hareketi adını alan söz konusu cephenin kurucuları ideolojik yapılanmalarında en çok İmam Hasan el-Bennâ, Seyyid Kutub ve İzzettin Kassam'ın fikirlerinden etkilenmişlerdi.
Dr. Şikaki, 1986'da, Filistin'in Kurtuluşu İçin İslâmi Cephe'yi kurmasından kısa bir süre sonra ikinci kez esir alındı ve dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak 1988'de Lübnan'a sürgün edildi. Orada bir yıl kaldıktan sonra Suriye'nin başkenti Şam'a yerleşti. Kudüslü bir hanımla evliydi ve dört çocuk sahibiydi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.