İspanya'da sosyalistlerin lideri istifa etti!
. Son 3 gündür büyük yoğunluğun yaşandığı, sosyalistlerin Madrid'deki merkez binasında bugün yapılan PSOE Federal Kurulu toplantısının sonunda Sanchez'in sunduğu ekimde genel sekreter seçimi, kasımda da olağanüstü genel kongre yapılması önerisi oylandı. 107 'evet'e karşı 133 'hayır' oyuyla önerisi reddedilen Sanchez, istifa ettiğini açıkladı.
'PARTİYİ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRMELİSİNİZ'
Sanchez basına yaptığı kısa açıklamada, 2014 Temmuz ayından bu yana yürüttüğü PSOE Genel Sekreterliği görevini bıraktığını söyledi. "Maalesef, önerim yapılan oylamada kabul edilmedi" diyen Sanchez, bundan sonra parti yönetimiyle ilgili kararı ve yeni genel sekreter ile genel kurul takvimini Federal Kurulunun belirleyeceği ifade etti. İspanya'daki sosyalistlere seslenen Sanchez, "Parti üyesi olun ve ya olmayın PSOE'nin sempatizanı olmaktan bugün hiç olmadığı kadar onur duymalısınız. Ve partinizi desteklemeyi sürdürmelisiniz" ifadesini kullandı.
PARTİ BİNASININ ÖNÜNDE KALABALIK OLUŞTU
Bu arada, PSOE Federal Kurulu dolayısıyla Madrid'deki parti binasının önünde gün boyunca büyük kalabalık yaşandı. Sanchez'i destekleyenler ve karşıtlar parti binası önünde toplanıp, sloganlar attı. Ayrıca 4 saatlik bir gecikmeyle başlayan ve 5 saate yakın süren Federal Kurulu toplantısında da üyeler arasında çok ciddi tartışmalar yaşandığı, karşılıklı hakaret içerikli sözler kullanıldığı iddia edildi. PSOE'de yaşananlar ve Sanchez'in istifasıyla ilgili İspanyol basınında yer alan yorumlarda 'tarihi çöküş ve bölünme' ifadeleri öne çıktı.
PSOE'nin tarihinde, parti militanlarının oylarıyla Genel Sekreter seçilen ilk siyasi lider olan Pedro Sanchez, yapılan iki genel seçime rağmen 9 aydır hükümetin kurulamadığı İspanya'da yaşanan siyasi belirsizlikte önemli bir rol oynamıştı. 20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016'da yapılan genel seçimlerde ikinci büyük siyasi parti olmayı sürdüren PSOE, buna rağmen oy oranının yüzde 22'ye kadar düşmesinden tarihindeki en kötü sonuçları almıştı. Sanchez 20 Aralık seçiminden sonra PSOE'nin liderliğinde Podemos ve Ciudadanos partilerinin katılımıyla bir hükümet kurmayı denese de, Podemos ile anlaşamamasından dolayı Meclis'teki güven oylaması başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
2011 yılından bu yana ülkeyi yöneten ve ekonomik krizden dolayı uyguladığı kemer sıkma politikalarıyla öne çıkan sağ görüşlü Halk Partisinin (PP) iktidarda kalmasına karşı olan Sanchez, PP lideri ve Başbakan Mariano Rajoy'un kurmak istediği azınlık hükümetine destek vermeyeceğini her seferinde dile getirmişti. Buna rağmen PSOE içindeki bir grup muhalif, İspanya'nın 1 yıl içinde üçüncü kez genel seçime gitmesinin yarar sağlamayacağını, PSOE'nin çekimser oyuyla PP'nin bir azınlık hükümeti kurmasına izin verilmesi gerektiğini savunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.