İstenmeyen SMS'ler nasıl engelleniyor?
Birçok insanın şikâyetçi olduğu reklam amaçlı kısa mesajlar telefonda yapılacak birkaç işlemin ardından engellenebiliyor.
Günlük hayatın vazgeçilmez ihtiyaçları arasında yer alan cep telefonları, kısa mesaj (SMS) yoluyla pazarlama yapan kişi ya da kuruluşların da gözde araçları arasında.
Telefon numaralarını nereden ve nasıl buldukları bilinmeyen firmalar, her gün yüzlerce mesaj gönderiyorlar. SMS yağmuruna tutulmanın yanı sıra bu yolla ciddi derecede dolandırıcılık vakalarının da yaşandığı biliniyor.
Birçok insanın şikâyetçi olduğu çeşitli kişi, kuruluş veya internet sitelerinden gelen reklam amaçlı spam mesajları engellemek mümkün.
İlgili ilgisiz herkese gönderilen bu mesajların rahatsız edici boyutlara ulaşması üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) konuyla ilgili bir çalışması var.
"Numara Taşınabilirliği Yönlendirme Kodları" isimli bu çalışmayla kısa mesajı gönderen kişi ya da işletmenin tespit edilmesi sağlanıyor.
Telefon kullanıcıları, mesaj kısmındaki "ifade engelleme" bölümünde SMS istemediği kurumun kodunu (BOO1, BOO2, BOO3 ve benzeri) yazarak bu kurumdan kısa mesaj gelmesinin önüne geçebiliyor.
Spam mesajları kod yazarak engelleme aşamaları
Engellenmek istenen kurum veya kuruluşun gönderdiği mesajların sonunda "B" harfi ile başlayan bir kod mevcut. Telefonun mesaj bölümünde ayarlar kısmına gidilip, "Mesajları Engelle" yazısına basılır. Bu kısımda kısa mesajların belli ifadelerle engellemesinin yapılabileceği "İfadeleri Engelle" seçeneği seçilir. Söz konusu kod yazıldıktan sonra "+" işaretine basılır.
Kodun, engelli ifadelere eklenmesinin ardından bu koda sahip kurum bir daha SMS gönderemeyecek. Diğer spam mesajlar için de bu yöntem kullanılabiliyor.
İstenmeyen mesajları gönderenlere para cezası!
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un uygulanmasını düzenleyen Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik 2016 yılının temmuz ayında yürürlüğe girmişti.
Bu doğrultuda, istenmeyen elektronik iletilere ilişkin başvurular dilekçeyle ticaret il müdürlüklerine yapılabildiği gibi Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi internet sitesi veya e-Devlet Kapısı'ndan ulaşılan Ticari Elektronik İleti Şikâyet Sistemi üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Her bir ticari elektronik ileti için bin 95 TL'den 16 bin 443 TL'ye kadar idari para cezası uygulanabiliyor.
Bu ceza, bir defada birden fazla gönderilen iletiler için 60 bin 293 TL'ye kadar da çıkabiliyor. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.