İTTİHADUL ULEMA: Medreseler ilim ve hikmetin harmanlandığı köklü eğitim sistemidir
İTTİHADUL ULEMA, yaptığı açıklamada, medrese geleneğinin, İslam medeniyetinin bilimsel ve kültürel birikimini anlamak açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Medreselerin toplumdaki rolüne ilişkin yazılı beyanatta bulunan İTTİHADUL ULEMA, medreselerin ilim havzası olmalarının yanı sıra toplumsal değerlerin korunması ve aktarılması konusunda büyük işlev gördüğüne vurgu yaptı.
"Medreseler, İslam aleminin en köklü eğitim kurumlarından biridir"
Medreselerin sadece dini ilimlerle sınırlı kalmadığını aktaran İTTİHADUL ULEMA, "Medreseler, İslam aleminin en köklü eğitim kurumlarından biri olarak ilme ve bilime uzun yıllar ciddi hizmetler yapmıştır. Yalnızca dini ilimlerle sınırlı kalmayıp, felsefe, astronomi, matematik, tıp ve edebiyat gibi birçok alanda da önemli katkıları sabittir. Bu nedenle medrese geleneği, İslam medeniyetinin bilimsel ve kültürel birikimini anlamak açısından büyük bir öneme sahiptir. İslam'ın ilk dönemlerinden itibaren kurumsallaşan medreseler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yaygınlaşmıştır. Medreseler Hazreti Peygamber'in 'İlim öğrenmek, her Müslüman'a farzdır' hadisi doğrultusunda toplumda yer edinmiş ve 'Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz' ilkesiyle bugünlere ulaşarak İslam'ın ilme ve bilime verdiği önemi gözler önüne sermiştir." ifadelerine yer verdi.
"Büyük alimler hem İslam medeniyetine hem de Batı dünyasına önemli bilimsel katkılarda bulunmuşlardır"
Medreselerde yetişen büyük alimlerin Batı dünyasına da önemli bilimsel katkılar sağladığına işaret edilen beyanatta, "Medreselerdeki akli ve nakli ilimler arasındaki insicam sayesinde, bu kurumlarda yetişen alimlerin hem dini hem de dünyevi ilimlerde topluma büyük hizmetler sunmalarını sağlamıştır. İbn-i Rüşd, Cezeri, Cabir b. Hayyam, Biruni, Gazali gibi büyük alimler hem İslam medeniyetine hem de Batı dünyasına önemli bilimsel katkılarda bulunmuşlardır. Medreseler, ilim havzası olmalarıyla beraber, toplumsal değerlerin korunması ve aktarılması konusunda da büyük bir işlev görmüş, burada yetişen alimler toplumda örnek şahsiyetler olarak kabul edilmiştir." denildi.
"Medreseler, ilim ve hikmetin harmanlandığı köklü bir eğitim sistemidir"
Beyanatın sonunda, şu ifadeler yer aldı:
"Medreseler, yalnızca alimler değil, aynı zamanda toplumun rehberleri ve devlet adamlarını da yetiştirmiştir. Medreseler için gericilik gibi ithamlarda bulunmak, bu kurumların tarihsel rolünü ve bilimsel katkılarını görmezden gelmek demektir. Bu tür eleştiriler, tarihsel gerçeklikten uzak, medreselerin insanlık tarihine sunduğu bilimsel ve ahlaki mirası yeterince kavrayamamış olmanın bir sonucudur.
Medreseler, ilim ve hikmetin harmanlandığı köklü bir eğitim sistemi olarak hem geçmişte hem de günümüzde İslam toplumlarındaki konumunu koruyarak bütün bir insanlığa hizmet etmeye devam edecektir." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.