İTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca, Birlik Vakfı’na misafir oldu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca, Birlik Vakfı İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen seminerde konuşmacı olarak yer aldı.
Rektör Prof.Dr. Mehmet Karaca “21. Yüzyılda Üniversiteler” başlıklı konuşmasında üniversitelerin yapısının nasıl olacağını anlattı.
Milli Türk Talebe Birliği Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde Rektör Prof.Dr. Mehmet Karaca vakıf temsilcileri ve çok sayıda eğitim gönüllüsü ile bir araya geldi. Karaca, “21. Yüzyılda Üniversitelerin” yapısı üzerine görüşlerini paylaştı.
“245 yıldır proje üreten bir misyonumuz var”
Konuşmasına İTÜ’nün tarihsel yönüne vurgu yaparak başlayan Prof. Dr. Mehmet Karaca, 1773'te Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kurulan İTÜ’nün Osmanlı döneminde batılı anlamda mühendislik eğitimi vermek için açıldığını ifade etti. İTÜ’nün Ülkemizin ilk teknik üniversitesi aynı zamanda Dünyanın en eski teknik üniversitelerinden biri olduğunu aktaran Karaca” 245 yıllık tarihiyle, bilimle, teknolojiyle, sanatla ve sporla markalaşmış bir kurumuz. Bilimsel ve teknolojik sayısız ilerlemenin mimarı olan Üniversitemiz ilklere imza atan üniversitelerinden biri olarak eğitim vermeye devam ediyor. Bugüne kadar yaptığı bilimsel araştırmalarla hem bilim dünyasına hem de sanayi dünyasına yön veren çalışmalara imza atan Üniversitemiz, Eylül ayında Cumhurbaşkanımızın da onayıyla Ülkemizin 10 araştırma üniversitesinden biri oldu Araştırma üniversitesi olmamız, 250. yılına hazırlanan Üniversitemiz için stratejik açıdan büyük önem taşıyor. Teknoketimiz, TTO, İTÜNOVA aracılığıyla henüz lisans sıralarında araştırmalarla tanışan öğrencilerimizle, mezunlarımızla, akademisyenlerimizle ulusal ve uluslararası dünyanın ihtiyaçlarını karşılamaya bilgi üretimi ve teknolojiye yön vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
“Üniversitelerin tarihsel sürecine bakış ”
Üniversitelerin zaman içinde geçirdiği evreler hakkında bilgiler paylaşan Karaca, şu ifadeleri kullandı: “Eğitimde dönüşümün veya değişimi sağlayan temel taşlarından bir tanesi üniversiteler ancak tarihsel derinliğine baktığımızda geçmişten günümüze üniversitelerin de kendi içinde dönüşümleri oldu. “1. Nesil üniversitelerde skolastik eğitim hâkimdi. Hoca sınıfta dersini anlatıp giderdi. 2. Nesilde daha çok tek disiplinli eğitim söz konusuydu. 3. Nesil üniversitelerde ise disiplinler arası eğitim modeli öne çıkıyor. 3. Nesil üniversitelerin en önemli özelliği ve amacı, eğitim ve araştırmanın yanısıra sosyal alana hizmet edilmesi ve toplumda dönüşümü sağlayacak nitelikte ve yetenekte insanlar yetiştirilmesidir. Şu an ise dünyada sayılı üniversite 4. Nesil olmaya doğru ilerliyor. 4. Nesil üniversitelerde yöneticilerin bambaşka roller üstlenerek ezber bozmaları gerekiyor. Ayrıca 4. Nesil üniversitelerde Teknokent gibi yapılar daha da önem kazanacak.”
“Eğitim teknikleri değişiyor, öğrencilere rol model arayışında ”
Eğitim tekniklerinin zaman içerisinde değiştiğini, İTÜ’nün buna kayıtsız kalmayarak programlarını yeni eğitim modellerine göre sürekli güncellediğini aktaran Karaca, “Birkaç yıl önce uzaktan algılama eğitimine aşırı derecede bir eğilim vardı. Hoca bütün elektronik imkanları kullanarak ders anlatırdı, ama öğrencilerle etkileşimi çok azdı. Bugünkü nesil öğrenciler rol model arayışı içindeler. Yani hocalar ve eğitmenler, duruşuyla, giyiniş tarzıyla ve üslubuyla öğrencilere örnek olmak zorundalar.” şeklinde konuştu
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.