Kaçak yapılar tarihi caminin güzelliğini örtüyor
Kızıltepe tarihi Ulu Cami’nin restorasyon çalışmalarını inceleyen Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş, kaçak yapıların tarihi caminin güzel görünümünü örttüğünü söyledi.
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2015 yılı yatırım programına alınan Kızıltepe tarihi Ulu Cami’nin restorasyon çalışmalarını inceleyen Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş, eski belediye döneminde yapılmış kaçak yapıların tarihi caminin görünümünü engellediğini belirtti.
Mardin'in Kızıltepe (Qoser) ilçesinde Artukoğulları'ndan Yavlak Arslan tarafından 1200'lü yıllarda yapımına başlanan ve kardeşi Artuk Arslan tarafından 1204 yılında tamamlanan yaklaşık 800 yıllık tarihi Ulu Cami'nde 2015 yılında başlanan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Restorasyon çalışmalarını inceledikten sonra İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş, tarihi Ulu Cami'nin yapısına uygun bir şekilde restorasyonunun yapıldığını ve 2018 yılında Ramazan Bayramı'nı orada kılacaklarını söyledi.
Tarihi caminin yapısına ugun restore edildiğini ve önümüzdeki yıl Ramazan Bayramı'na kadar ibadete açmayı hedeflediklerini dile getiren Odabaş, "Ulu Cami Artuklular'dan kalma ilçemizdeki en önemli kültürel tarihi miraslardan birisidir. Hem kültürel hem de tarihi varlığımıza tekrar kazandırmak aslına uygun bir şekilde yeniden hayata kazandırmak için şu an da Vakıflar Bölge Müdürlüğünün restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon çalışmaları devam ederken de belediyemiz olarak biz ne katkı koyabiliriz, onların bizden talepleri ne olur diye incelemelerimizi yaptık. Özellikle orada kadastral sınırla koruma kurulunun oluşturduğu sınır ve aynı zamanda da bizim imar sınırımız birbiriyle uyuşmuyor. Bizden oranın ihalesini alıp şu anda Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ihaleyi almış firmanın bu beyanda talepleri oldu. Bu talepleri hızlı bir şekilde yerine getirip inşallah en kısa zamanda, büyük bir ihtimalle 2018 Ramazan Bayramını inşallah orada kılacağız." dedi.
Eski Belediye döneminde tarihi Ulu Cami etrafında yapılan kaçak yapıların inşa edildiğini bu yapıların caminin güzelliğini örttüğünü söyleyen Odabaş, "Vakıflar Bölge Müdürlüğünün orada kamulaştırma çalışması yapması gerekiyor, geçtiğimiz yıllarda denenmiş ama muvaffak olunamamış. Koruma Kurulu kararından sonra bile oraya verilen ruhsatlar, kaçak, ruhsatsız yapılar var. Ne yazık ki eski belediye döneminde yapılmış kaçak yapılar var. Oraya 8 katlı yapı o güzel şah eserin etrafına inşa edilmiş, güzelliği örtüyor bu görüntü oraya yakışmıyor. Kısa vadede çözülebilecek bir problem değil. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşüyoruz bundan sonra böyle bir şey olması mümkün değil o yapı çevresinde kaçak yapı yapılması ya da oraya ruhsat vermesi elbette söz konusu olamaz." ifadelerini kullandı.
Odabaş, "Arkadaşlarımız çok titizlikle takip ediyorlar ama o yapıların kaldırılması etrafının açılması etrafının park bahçeye çevrilmesi tam bir yaşam alanı haline çevrilmesi bizimde umdumuz ama kısa vadede olacak bir iş değil. Çünkü kamulaştırma işlemleri uzun vatandaşın mutlaka rızasının alınması lazım. Takip ediyoruz, İnşallah çevresiyle beraber ilk önce yapıyı güzelleştireceğiz yapıyı orijinal haline çevireceğiz, en kısa zamanda daha yaşanılabilir bir mabet haline getireceğiz. Belediye olarak kültürel tarihi miraslarımızın varlıklarını koruması noktasında çok büyük bir hassasiyet gösteriyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.