Kamu Denetçiliği Kurumu Eskişehir'de STK'lar ve vatandaşlarla buluştu
Türkiye’de Ombudsmanlık, diğer adıyla Kamu Denetçiliği kurumu bağımsız insan hakları mekanizması ve idarenin işleyişi ile ilgili etkin bir şikâyet mekanizması oluşturmak amacıyla 29 Haziran 2012 oluşturuldu. Bu bağlamda KDK ve UNDP, kurumun operasyonel ve idari kapasitesini güçlendirmeye eğilen “Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi”ni Mart 2015’de başlattı. Proje farklı ülkelere özgü örnek olayların karşılaştırmalı analizi ve uluslararası standartlara dayalı olarak UNDP’nin kapasite geliştirme alanındaki geniş deneyiminden yararlanarak, Kamu Denetçiliği Kurumunu desteklemeyi amaçlıyor.
Toplantı, Eskişehir'de faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve Jandarma temsilciliklerinin katılımıyla 7 Aralık 2017 tarihinde yapıldı. Toplantıya katılan Eskişehir sakinleri de soru ve şikayetlerini dile getirme şansı buldu.
İki bölümden oluşan toplantı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in açılış konuşmasıyla başladı. Toplantının ikinci bölümünde katılımcılar ve sivil toplum kuruluşlarının konuşmaları yer aldı. 400'ü aşkın katılımcıyı bir araya getiren toplantı öncesi ve esnasında, önceden kurulan KDK şikayet masalarında yazılı şikayetler alındı.
Deliklitaş Mahalle Muhtarı Hüsnü Petek, KDK’yı daha önce duyduğunu ancak ilk defa başvuru yaptığını belirtti.
Şadan Canıgür, İÇAD (İşitme Engelli Çocukları Olan Aileler Derneği) Başkanı, Kamu Denetçiliği Kurumu’nu ilk defa duyduğunu dile getirdi. Toplantıda konuşma yapan Canıgür, engelli çocukların haklarını koruyan yasaların uygulamaya geçirilmesinde yaşanan sorunlardan bahsetti. Canıgür, KDK yoluyla engelli çocukların haklarının korunmasının takipçisi olacaklarını söyledi.
İbrahim Kılınç, KDK Genel Sekreteri
İbrahim Kılınç, (KDK Genel Sekreteri) de toplantıya katılanlar arasındaydı. Kılınç kurumun henüz genç olduğunu, potansiyelinin henüz anlaşılamamakla beraber, ileride Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olacağını belirtti. Aynı zamanda KDK konusunda halkı bilgilendirmek için daha çok toplantı düzenleme, basın görünürlüğünü artırma ve sosyal medya kampanyaları üzerine çalışma gibi planları olduğunu iletti. Kılınç, daha etkin ve daha iyi bir kamu idaresi için KDK’nın rolününün önemini vurgularken, kurumun anayasal çerçeve ile desteklendiğini söyledi. Kamu Denetçiliği Kurumu’na şu ana kadar yapılan 3824 başvurunun %88’ine geri dönüş yapıldığını ancak KDK’nın diğer şikayet birimlerinden farklı olarak sadece kamu kuruluşlarını muhatap alan başvuruları değerlendirdiğini de ekledi.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.