Kamuoyu araştırması halkın TürkAkım Projesi’ne desteğini gösteriyor
Türkiye enerji görünümüne ilişkin olarak yapılan bir kamuoyu araştırmasının ortaya koyduğu üzere, Türk halkının büyük çoğunluğu, TürkAkım Projesi’nin hayata geçirilmesinin Türkiye’nin yararına olacağına inanıyor. Kamuoyu araştırmasının sonuçları Türkiye toplumunun çok büyük kısmının enerji kaynakları arasında doğalgazı ve yeni doğalgaz boru hattı projelerini desteklediğini gösteriyor.
Daha önce 2015’te gerçekleştirilen araştırmanın tekrarı niteliğinde olan kamuoyu araştırması, StratejiCo. tarafından tasarlanıp ERA Araştırma ve Danışmanlık tarafından uygulandı. Söz konusu araştırma, Türk halkının doğalgaza ve yeni boru hattı projelerine bakışına ilişkin çarpıcı ipuçları veriyor.
Kamuoyu araştırmasının sonuçları, Türk halkının enerji kaynakları arasında doğalgaza verdiği desteğin arttığını gösteriyor. 2015 yılındaki araştırmada toplum genelinin yüzde 57’si, bölge halkının yüzde 79’u enerji kaynağı olarak doğalgaz kullanımını desteklerken, 2017’de bu rakamlar sırasıyla yüzde 87 ve yüzde 88’e yükselmiş bulunuyor.
Doğalgaza yönelik olumlu bakış açısı aynı zamanda Türkiye’de doğalgaz tedariki için boru hatlarının yapılmasına verilen destek düzeyine de yansıyor. 2015’te yapılan araştırmada toplumun genelinde yüzde 58, bölge halkında yüzde 80 olan destek düzeyinde 2017’de önemli ölçüde artış gözlemleniyor. Bugün hem genel hem de bölgesel kamuoyunun yüzde 85’i bu tür projelere olumlu bakıyor.
Kamuoyu araştırması, Türk halkının büyük çoğunluğunun TürkAkım doğalgaz boru hattı projesini de olumlu karşıladığına işaret ediyor. Toplumun genelinde projeye verilen destek yüzde 75 düzeyindeyken (2015 yılında yüzde 56) bölge halkının da yüzde 68’i (2015 yılında yüzde 65) projeyi destekliyor. Ankete katılanların çoğu, TürkAkım’a verdikleri desteğin nedenleri arasında Türkiye’nin enerji arz güvenliğine yapacağı katkıyı ve ekonomik yararlarını sayıyor. Bölge halkı doğalgaz kullanımını yaygınlaştırma olanağını projenin başlıca faydaları arasında görüyor.
Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü, böyle bir araştırmanın kamuoyuyla ilk defa paylaşıldığını, ilk bulguların doğalgazın Türkiye’nin en önemli enerji kaynaklarından biri olduğu algısını gösterdiğini ifade etti. Öğütçü, “İklim değişikliği politikaları çerçevesinde, nükleer ve hidroelektrik dahil yenilenebilir kaynaklarla doğalgazın birbirini tamamlayıcı olarak kullanılması dünyada halihazırda genel bir trend. Bölgesel gelişmelere bakıldığında, transit riskini ortadan kaldırarak Türkiye’ye doğrudan doğalgaz taşıyacak olan TürkAkım projesinin ilk ayağı, enerji güvenliği için kilit bir rol oynayacak. Türk toplumunun da bu verileri takdir ettiğini göstermesi açısından bu araştırma sonuçları önemli,” diye konuştu.
Araştırma katılımcıların çevresel ve sosyal konulardaki hassasiyetini de ortaya koyuyor. Trakya bölgesindeki halkın yaklaşık üçte biri TürkAkım projesini hayata geçiren şirketin çevresel ve toplumsal etkileri dikkate aldığına inanırken, Türkiye genelinde halkın yarıdan fazlası bu görüşü paylaşıyor.
Kamuoyu araştırması, ulusal örneklemi (genel kamuoyu) ve Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerini (bölgesel kamuoyu) temsilen rastsal örneklem yöntemi kullanılarak toplam 2407 kişiyle telefonla görüşme yöntemiyle gerçekleştirildi. StratejiCo. danışmanlık tarafından ERA Research & Consultancy firmasına yaptırılan araştırma 7 Mart – 3 Nisan 2017 tarihleri arasında yapıldı. 2015 yılında ise 11 Ekim-23 Kasım 2015 tarihleri arasında yine aynı ana kütleyle rastsal örneklem yöntemi kullanılarak toplam 2416 kişiyle telefonla görüşme yöntemiyle saha çalışması gerçekleştirilmiştir.
Arka plan bilgisi
TürkAkım, Rusya’dan Türkiye ve Avrupa’ya Karadeniz üzerinden doğrudan doğalgaz aktaracak bir boru hattı projesidir. Boru hatlarından ilki Türkiye’deki tüketicilere, ikincisi ise doğru ve güneydoğu Avrupa’ya doğalgaz tedarik edecek. Hatlardan her birinin yılda 15,75 milyar metreküp doğalgaz aktarım kapasitesi olacak. Türkiye ve Rusya TürkAkım Projesi’ne ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma’yı 10 Ekim 2016 tarihinde imzaladı. Boru hatlarından doğalgaz akışının 2019 yılı sonunda başlaması planlanıyor.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.