Kanserdeki artış radyoterapist ihtiyacını artırıyor!
Tüm dünyada kanserin görülme sıklığı artışgösterirken temel kanser tedavilerinden biri olan radyoterapi ve bualanda çalışacak nitelikli sağlık personeli giderek önem kazanıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda birçok sağlıkprogramında olduğu gibi Radyoterapi Programı’nda da kanser hastalıklarınıntedavisinde onkoloji uzmanı doktorunun yardımcısı olarak çalışacak uzman sağlık personeli yetiştirerek bu ihtiyacı karşılıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Radyoterapi Programı Başkanı Öğr. Gör. Zeynep Duygu Tiryakioğlu, temel kansertedavilerinden biri olan radyoterapinin, hastalığın görülme sıklığınınartmasıyla beraber daha da önem kazandığına dikkat çekiyor. Öğr. Gör. Tiryakioğlu, radyasyon onkolojisindeki gelişmelere bağlıolarak kullanılan cihazların sürekli gelişirken bu cihazlardaki gelişmelerehakim, konuyla ilgili yeterli bilgi ve tecrübeye sahip eleman ihtiyacının dagiderek arttığını söylüyor. Radyoterapi Programı eğitimi alan öğrencilereradyasyon fiziği, kanser gelişimi ve onkoloji alanında temel bilgilere sahipolmalarını sağlayacak derslerin yanı sıra tedavinin planlanmasından tedaviningerçekleştirilmesine kadar olan tüm aşamaları kapsayan mesleki dersler ileyoğun bir eğitim programı uygulandığı bilgisini paylaşıyor.
Radyoterapi laboratuvarında pratik imkanı
İstanbul Aydın Üniversitesi’nde radyoterapi okuyanöğrencilerin mesleki derslerde edindikleri teorik bilgileri laboratuvar ortamında pekiştirdiklerini kaydeden Öğr. Gör. Tiryakioğlu, “Radyoterapi öğrencileri, okulumuzda bulunan kapsamlı radyoterapi laboratuvarındauygulamalar ile teorik bilgileri pekiştirme şansına sahipler.Laboratuvarımızdabulunan 3 yöne hareketli masa ve değişik amaçlı sabitleme ekipmanları ileöğrencilerin, radyoterapinin iki ana unsuru olan santralizasyon ve sabitlemekonularında bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimizböylece teorik derslerden sonra insan boyutundaki maketler üzerinde uygulamayapma imkânı buluyor” diyor.
Gerek laboratuvar ortamında gerekse dersortamında öğrencilere radyoterapi alanına ilişkin tüm konularda bilgi edinmefırsatı sunduklarını belirten Öğr. Gör. Tiryakioğlu, “Öğrencilerimizmezun olana kadar görüntüleme yöntemleri ve sistemlerin temel çalışmaprensipleri, tedavinin bilgisayar ile planlanması, hasta set-up’ı, radyasyonfiziği ve radyasyondan korunma gibi meslekleriyle ilgili olan tüm konulardadetaylı bilgi sahibi olmaktadırlar” diye konuşuyor.
Yerinde uygulama ve staj ile tecrübe artıyor
Öğr. Gör. Tiryakioğlu, İstanbul AydınÜniversitesi radyoterapi öğrencilerinin dönem içinde hastanelerdegerçekleştirilen yerinde uygulama dersleri ve yazın yapılan stajlar ile meslekitecrübelerini üst seviyeye çıkardığına vurgu yapıyor.
Radyoterapi alanının mesleki olarak geniş bir çalışmaalanı sunduğuna işaret eden Öğr. Gör. Tiryakioğlu, öğrencilerinmezun olduktan sonra özel hastanelerin ve devlet hastanelerinin radyasyononkolojisi departmanlarında iş bulabilme olanağına sahip olduğunu söylüyor: “Radyasyon Onkolojisi Teknikeri” ünvanı verilen mezunlarımız,kanser hastalığının teşhisi aşamasında hastanelerin onkoloji servisindebilgisayarlı tomografi çekimi, ışın tedavisinin planlaması, uygulanması vebilimsel araştırmaların yürütülmesinde önemli rol üstleniyor.”
YGS-1 puan türü ile öğrenci alınan ve eğitim süresi 2 yıl olanRadyoterapi Programı’ndan mezun olan öğrenciler, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin önlisans öğrencilerine ücretsiz olarak sunduğu Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kursununardından ‘Hemşirelik’ ve ‘Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri’ lisans bölümlerinegeçiş yapabiliyor.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.