Karaciğer yağlanmasını hafife almayın
Erdem Hastahanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Evren Abut, karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesiyle ortaya çıkan karaciğer yağlanmasının basit bir hastalık gibi görülse de tedavi edilmediğinde kronik aktif hepatitin en sık sebepleri arasında yer aldığını söylüyor. Abut; “karaciğer yağlanması genellikle obezite, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, bazı ilaçların kullanımı ve alkol tüketimine bağlı gelişmektedir.” dedi.
Karaciğer Yağlanması Sinyal Vermeyebilir
Genel olarak herhangi bir belirti ve şikâyet vermeyen karaciğer yağlanması, bağlı bulunduğu diğer hastalıkların teşhisinde uygulanan tetkikler sırasında ortaya çıkıyor. Hastaların hasta olduğunu bilmediğini belirten Dr. Evren Abut, yağlanmanın ileri safhalarında bazı kişilerde karnın sağ üst bölgesinde ağrı, şişkinlik ve halsizlik hissedilebileceğini ifade ediyor. Abut, yağlanma teşhisi sırasında ortaya çıkan tabloyu şu şekilde özetliyor: “Hastalığın tanısında ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme cihazlarından yararlanıyoruz. Ultrason incelemeleriyle genel olarak yağlanma durumunun tespiti yapılabiliyor. Ultrasonda karaciğer enzimlerinin yükselmesine sebep olacak tablonun ortaya çıkıp çıkmadığını görebiliyoruz. Yağlı karaciğer ve yağlı karaciğere bağlı hepatit durumlarında tedavi yöntemleri arasında farklılıklar bulunuyor. Karaciğer yağlanması birçok kişide görülürken, yağlanmaya bağlı gelişen hepatit karaciğer yağlanması olan kişilerin bir kısmında görülmektedir. Bu sebeple önce yağlanma sonucu meydana gelen tablonun doğru analiz edilmesi gerekmektedir. Yağlanma teşhisi konan hastaların bu aşamadan sonra düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Yağlanmanın beraberinde başka bir hastalık oluşmamışsa bu durum genelde tehlikeli sonuçlara yol açmaz. Ancak yağlanma sonucu karaciğerde iltihaplanma meydana gelmişse devamında tedavi edilmezse önce kronik hepatiti ardından siroz gelişebilmektedir.” dedi.
Tedaviye Yaşam Tarzı Değişikliğiyle Başlayın
Karaciğer yağlanmasının tedavisinde yaşam değişikliğine gidilmesinin en etkili yöntem olduğunu söyleyen Dr. Evren Abut; sağlıklı beslenilmesi, hayvansal yağlardan zengin besinlerin tüketiminden kaçınılması, sebze tüketimine ağırlık verilmesi, karbonhidrat ve şeker yönünden fakir beslenilmesi, alkol ve sigaradan uzak durulması ve düzenli spordan vazgeçilmemesi gerektiğini belirtiyor. Düzenli egzersizin fazla kilolardan kurtulmak için de etkili olacağını söyleyen Abut, kilo vermek için uygulanan şok diyetlerden kaçınılması konusunda da uyarıyor. Hızlı kilo vermek ve uzun süre aç kalmanın da karaciğer yağlanmasını tetiklediğini söyleyen Dr. Evren Abut, düzenli doktor takibine önem verilmesinin hastalığı kontrol altında tutmada önemli olduğunu hatırlatıyor.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.