Katar, ABD’den 21 miyar dolarlık savaş uçağı alma kararını değerlendirdi
ABD Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı’nın açıklamasında, “Bu olası anlaşma, dost ülkenin güvenlik düzeyini artırarak ve stratejik öneme sahip ilişkileri güçlendirerek ABD’nin dış politikası ile ulusal güvenliğini güçlendiriyor. Uçak sevkiyatı, kara ve havadaki mevcut ve gelecek düşmanlara karşı koymak için Katar’ın imkanlarını artıracak. Katar bu potansiyeli, bölgesel tehditleri caydırma ve savunmasını güçlendirme aracı olarak kullanacak” dendi.
‘ABD, PARAYA SIKIŞTIKÇA KÖRFEZ ÜLKELERİ SİPARİŞTE BULUNUYOR’
Sputnik’ konuşan İranlı siyaset uzmanı, Arapça yayın yapan El Vafagh gazetesinin Genel Yayın Müdürü Mosib Na’imi, Katar gibi Körfez’in küçük ülkeleriyle işbirliği ve anlaşma konusundaki tüm kararların sadece ABD tarafından alındığını belirterek şunları söyledi:
“Bu ne anlama gelir? ABD ne zaman paraya ihtiyaç duysa, istedikleri bütçeyi almalarını sağlayacak siparişte bulunuluyor. Bu ilk değil. Daha önce de benzer anlaşmalar yapılmıştı. Suudi Arabistan, 12-30 milyar dolarlık alım yapmıştı. Şunu demek istiyorum, maalesef Körfez’in bu küçük ülkeleri, gerçekten buna ihtiyaçları olduğundan değil, dışarıdan ABD tarafından dikte edildiği ve dayatıldığı için bu zorunlu milyarlık siparişlerin bağımlısı oldu. Ama tüm dünyaya, sanki Katar’ın kendisi böyle bir girişimde bulunmuş ve ABD’ye büyük miktarda silah sipariş etmiş şeklinde servis ediliyor.”
‘ABD’NİN SAĞLADIĞI SİLAH YARDIMIYLA ÇATIŞMAYI KÖRÜKLÜYORLAR’
“Katarlılar bu savaş uçaklarını hangi amaçla kullanacak?” diyen Na’imi, “Genelde bu denli büyük alımlar, bu askeri teçhizatın büyük kapsamlı ve hayati öneme sahip durumlarda kullanımı öngörüyor. Bugün, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin komşu Arap ülkeleriyle savaş bataklığına saplandığını görüyoruz. ABD’nin sağladığı silah yardımıyla saldırılar düzenliyor, iç ve bölgesel askeri çatışmaları körüklüyorlar. Üstelik bunu tamamen düşünmeden yapıyorlar ve istenen sonuçlara ulaşamıyorlar. Ama genel olarak bu miktardaki savaş uçağı alımının bölgenin geleceğini kökten değiştireceğini sanmıyorum. Yani küçük Katar’ın ancak tüm topraklarını silah ve askeri teçhizatla doldurması tehlikeli bir durum yaratır” diye ekledi.
‘AMAÇ, MAKSİMUM GELİR ELDE ETMEK’
ABD’nin bu tür anlaşmalarla Katar ve BAE gibi Körfez monarşilerini sızdırma amacı güttüğünü belirten İranlı gazeteci, “Amaç, bu küçük ülkelerin refahını artırmak değil. Amaç tamamen farklı, maksimum gelir elde etmek, bu ülkelerin muazzam sermayesini ABD’nin cebine koymak” yorumunda bulundu.
‘ABD’NİN ORTADOĞU’DA MODERN SİLAH SAĞLADIĞI TEK ÜLKE İSRAİL’
ABD’nin asla Katar, Kuveyt veya Suudi Arabistan gibi ülkelere en modern silah satmayacağının altını çizen Na’imi, “ABD’nin Ortadoğu’da modern silah sağladığı tek ülke İsrail. Körfez monarşilerine gelince, bu tür göstermelik anlaşmalar, sadece askeri müttefik ilişkileri ısıtmak için gerekli” ifadelerini kullandı.
Her halükarda bu tür büyük sevkiyatların bölgenin istikrarını ve güvenliğini güçlendirmeyeceğini söyleyen İranlı uzman, “Bunlar sadece daha fazla gerilime yol açar, komşu ülkelerin gelecek endişesi ve tedirginliğini artırır” diye ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.