Kırsala destekte hibe yüzde 40'dan yüzde 50'ye yükseltildi

Kırsala destekte hibe yüzde 40'dan yüzde 50'ye yükseltildi
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD II kapsamında verilen tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar tedbiri için baz hibe oranının yüzde 40'dan yüzde 50'ye yükseltildiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD II kapsamında verilen tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar tedbiri için baz hibe oranının yüzde 40'dan yüzde 50'ye yükseltildiğini, gerçek kişi başvurularında ise bu oranın yüzde 55 olarak belirlendiğini söyledi.

Bakan Pakdemirli, Avrupa Birliğinin Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) kapsamında IPARD II Programı İzleme Komitesinin 9'uncu Resmi Toplantısının; bakanlık ve Avrupa Komisyonu yetkilileri ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla 7 Kasım'da Trabzon'da gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Toplantıda hibe oranlarına ilişkin modifikasyon önerisinin kabul edildiğini kaydeden Pakdemirli, "IPARD II kapsamında tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar tedbiri için baz hibe oranı yüzde 40'dan yüzde 50'ye yükseltildi. Gerçek kişi başvurularında ise bu oran yüzde 55 olarak belirlendi. Bu değişiklikle mevcut tesis ve yeni kurulum işletme arasındaki yüzde 10 hibe desteği oranı farkı da ortadan kalkmış oldu. Ayrıca, 40 yaş altı başvurular ile dağlık alanda yapılacak yatırımlar için ilave yüzde 5 hibe oranı devam edecek. Üretici örgütü ve kooperatiflere yüzde 60 hibe oranı uygulaması da sürecek. Yine hâlihazırda kadın girişimcilere sıralama kriterlerinde 10 puanlık avantaj da devam edecek." dedi.

Değişikliğe ilişkin kararın toplantıda onaylandığını belirten Pakdemirli, resmi sürecin tamamlanmasının ardından hibe oranındaki artış miktarlarının yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü'nün başkanlığında yapılan toplantıya; Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı, IPARD Yönetim Otoritesi Başkanı Dr. Muhammed Adak, Avrupa Komisyonu yetkilileri Liam Breslin ve Iwona Lisztwan, AB Türkiye Delegasyonundan Bölüm Başkan Yardımcısı Giulio Gentile ile Leyla Alma ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan Genel Koordinatör Şerife Kontoğlu, ilgili uzmanlar, Hazine ve Maliye Bakanlığından Ulusal Yetkilendirme Görevlisi ve Denetim Otoritesi Yetkilileri, resmi kurum/kuruluşlar ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.