Kronik hastalar seyahatten önce doktoruna danışmalı
Tatil yenilenmek, dinlenmek için harika bir fırsat. Peki özellikle kronik sağlık problemi yaşayanlar seyahat ve tatil öncesinde nelere dikkat etmeli? Genel olarak kronik hastaların ağırlaşmadığı sürece seyahate veya tatile çıkmalarında bir engel olmadığını söyleyen Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy “Kronik hastalığı olanlar, hastalığını iyi tanımalı ya da doktorundan alacağı bir raporu ve ilaç listesini mutlaka yanında bulundurmalı. İdeal olanı, uzun bir seyahat ve tatil öncesi doktor ile görüşmektir” diyor. Prof. Dr. Murat Aksoy tatil ve seyahat önerilerini sıralıyor.
Şeker hastaları bol su içmeyi unutmayın
- Şeker hastalarında hastaneye yatma nedenlerinden biri olan diyabetik ayak yaralarından korunmak için hastaların seyahat sırasında ayaklarını vurmayacak bir ayakkabıyı tercih etmeleri gerekir.
- Seyahat sırasında ve tatil sırasında yeme ve içmeye dikkat edilmeli. Özellikle dışarda fazla yemek tercih edilecek ise biraz daha dikkatli olunmalı.
- Bol su içmek özellikle sıcak havalarda unutulmalı.
- İnsülin kullanan hastaların, tatil öncesi doktorlarını görüp kontrollerini yaptırmaları ve insülin dozlarını beraber göz geçirmeleri gerekli.
- Bavul hazırlanırken ilaçların yanı sıra şeker ölçüm çubuklarını da unutmamalılar.
Böbrek yetersizliği olanlar dikkatli olmalı
- Özellikle böbrek yetersizliği olanlar için önemli uyarılar var. Su kısıtlaması olanlar bu konuda dikkatli olmalılar.
- Sıcak bir bölgeye gidiliyorsa, terleme olacağı da göz önünde bulundurulmalı ve su alımı böbrek yetersizliğinin derecesine göre biraz daha arttırılmalı.
- Su kaybının neden olduğu dehidratasyon durumları için önlemler alınmalı ve beraber seyahat edilen kişi de konu hakkında bilgilendirilmeli. Şiddetli dehidratasyon yani susuzluk durumlarında böbrek fonksiyon kaybının ağırlaşacağı ve diyaliz bağımlılığına kadar ilerleyebileceği akılda tutulmalı.
- Diyalize bağlı olan hastalar, gidecekleri tatil yörelerinde bir diyaliz merkezi olup olmadığını, devam etmekte oldukları merkezlerden öğrenebilir. Doktorlarından son durumlarını ve diyaliz değerlerini izah eden bir raporu almayı unutmamalılar.
Kanser hastaları doktoruna danışmalı
Genel olarak kanser hastalarının seyahatine engel bir durum yok. Ancak tedavisi aktif olarak devam eden ve anemisi olanların doktorlarına danışmadan yola çıkmaları önerilmez.
Seyahat sırasında susuz kalmamak için gerekli önlemi almalılar. Özellikle dört saatten daha uzun süre seyahat edecek hastaların susuz ve hareketsiz kalmaması çok önemli. Aksi halde derin ven trombozu olarak tanımlanan bacak damarlarında pıhtılaşma söz konusu olabilir. Oluşan pıhtı akciğere atabilir. Bunu önlemenin en iyi yolu seyahat sırasında bol su tüketmek, mümkün olduğu kadar hareketli olmaktır. Özellikle uçak yolculuklarında ekonomi sınıfı koltuklar dar olduğu için bu rsik biraz daha fazladır ve “Ekonomi Sınıfı Sendromu” olarak da bilinir. Uçuş sırasında ara ara koridorda yürümek, otobüs yolculuklarında her molada yürüyüş yapmak oldukça yararlıdır. Mümkünse varis çorabı giymek de yarar getirir. Daha önce DVT geçirmiş hastaların ise doktorları ile görüşüp gereğinde kan sulandırıcı koruyucu iğne uygulamaları gerekebilir. Seyahat sırasında meme kanseri geçirenlerin daha rahat giysileri tercih etmeleri de uygun olacaktır. Aksi halde sıkı giysi giyenlerde özellikle ameliyatlı kolda lenfödemde artış söz konusu olabilir.
Kalp hastaları ilaçları unutmayın
Bazı özellikli durumlarda kalp hastalarının uzun süreli seyahatleri önerilmez. Bunlar arasında kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, son iki hafta içinde geçirilmiş bir felç atağı, kontrol edilemeyen kalp ritim bozuklukları, ciddi kalp yetmezliği gibi kalp hastalıkları yer alır.
Tüm kalp hastalıkları için bir kardiyoloji uzmanından görüş almakta yarar vardır. Kalp hastalarının bavula koymaları gereken ilk eşyaları ilaçları olmalı. Tatilde ne kadar süre ile kalacaklarını hesaplamalı ve buna göre ilaçlarını ayarlamaları gerekir. Dilaltı ilaç kullanan hastaların, bu ilaçları rahat bulabilecekleri bir cebe koymaları önemlidir. Gereğinde beraber seyahat edecekleri kişi, bu ilaçların yerini bilmelidir. Kalp pili veya bir protez varsa konu hakkında bilgilendirici kart veya rapor hastanın yanında olmalıdır. Kan sulandırıcı kullanan hastalar seyahate çıkmadan önce tahlillerini yaptırmalı ve doz değişikliği gerekiyorsa doktoru ile görüşmelidir.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.