Kurban pazarları arefe günü hareketlendi
Kurban Bayramı’nın arefesinde kurban pazarlarında yoğun bir hareketlilik yaşanırken, hayvan besicileri maliyetlerin, kurbanlık alacak vatandaşlar da kurbanlık fiyatlarının yüksekliğinden yakınıyor.
Gaziantep’te kurban pazarlarında alış verişlerini arefe gününe bırakan vatandaşlar yoğunluğa neden oldu. Kurban ibadetini yerine getirmek için kurban pazarlarına gelen vatandaşlar, kurbanlıklarını almak için hayvan besicileri ile sıkı sıkıya pazarlık yapıyor.
Türkiye'nin çeşitli illerinden getirdikleri kurbanlıkları, kurban pazarlarında müşterileriyle buluşturan hayvan besicilerinin kimileri satışlardan memnun kalırken, kimileri de fiyatlar düşürülmesine rağmen yeterince satış yapamadığını belirtiyor.
Hayvan besicileri, bu yıl fiyatların uygun olduğunu belirtirken, kurban kesmek isteyen vatandaşlar ise fiyatların yüksek olmasından yakındı ve fiyatlara rağmen kurban ibadetini yerine getirmek için bütçelerine uygun kurbanlıkları tercih ettiklerini belirttiler.
Gaziantep’te kentin çeşitli noktalarına kurulan kurban pazarlarına çocukları ve eşleriyle gelen aileler, arefe günü kurbanlık seçmenin telaşını yaşarken, satıcılar da çok sıkı pazarlıklarla ellerinde kalan son kurbanlıkları bitirebilmek için çaba harcıyor. Kıran kırana pazarlıkların yapıldığı pazarda, satıcılar arefe günü olması nedeniyle kurbanlık fiyatlarını bir miktar düşürdü.
Kurban kesecek vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği pazarlarda, arefe günü dolayısıyla fiyatlarda çok az miktarda düşüş yaşanırken, küçükbaşta fiyatlar bin liradan başlayıp, bin 800 lirayı bulurken, büyükbaş hayvanlarda ise 5 bin liradan başlıyor.
Yıl boyu beslediği küçükbaş hayvanlarını satmak için dün Iğdır’dan Gaziantep’e geldiğini belirten Cafer Salur, bu yıl satışlardan memnun olduğunu ve getirdiği kurbanlıkların büyük bir çoğunluğunu sattığını söyledi.
“Allah’a hamdolsun satışlarımız iyidir”
Elindeki 650 küçükbaş hayvandan 325’ini sattığını belirten Salur, “Kendi damızlık hayvanlarımdır ve kurbanlık için Gaziantep’e geldim. Satışlar bugün yeni başladı. Allah’a hamdolsun satışlarımız iyidir, kötü değil. Getirdiğim hayvanlardan birazını sattık, satmaya da devam ediyoruz. Iğdır’dan 650 hayvan ile geldik. Yarısını sattık, yarısı da duruyor.” dedi.
“Amacımız Kurban Bayramı’nı evde geçirmektir”
Vatandaşların kurban ibadetini yerine getirmek için bütçelerine uygun kurbanlıkları tercih ettiğini belirten Salur, “Halkımız duyarlı, herkes kurbanını seçmeye geliyor. Fiyat öğrenenler var. Dairelerde oturanlar, hem hayvanlarını koyacak hem de götürme imkânları olmadığı için kurban alımını son güne bırakıyorlar. Şu anda kurban satışları gayet güzel ve iyi gidiyor. Bu sene fiyatlar biraz düşük. Hayvan piyasası düşük. Biz kâr etmiyoruz, ilkbaharda aldığımız fiyatlardan satıyoruz. Kilosunu 18 liradan veriyoruz. Bir hayvan yaklaşık bin 100 liradan başlıyor ve bin 200-300 liraya kadar satılıyor. Bu fiyatlarda bizleri kurtarmıyor. Açıkçası bu sene randıman alamıyoruz. Amacımız zaten Kurban Bayramı’nı evde geçirmektir. İnşallah gidip kendi kurbanımızı kesmektir. Hayırlısı ile bitirirsek, bayramın birinci günü Gaziantep’e veda edip, inşallah Iğdır’a döneceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Bu yıl satışlar geçen seneye göre daha güzeldi”
Küçükbaş kurbanlıklarını satmak Van Erciş’ten Gaziantep’e geldiğini belirten Emrah Başkaya, “Bugün hayırlısıyla satışa başladık. Sabahleyin 21 liradan satıyorduk, satışlarımıza 20 liradan devam ediyoruz. Yarın 100 hayvan daha getireceğim. İnşallah onları da satacağız. Bu yıl satışlar geçen seneye göre daha güzeldi. Yarın daha güzel olacaktır. Herkes istediği gibi istediği fiyatta kurban alıyor. Bunlar Antep 'halik'leridir, kilosu ise 21-22 liradan satılıyor. Van beyazı da 18-19 liradan satılıyor. Pazarda sıkı pazarlıklar vardı. Bizde kimseyi boş çevirmemeye çalıştık. Herkes kurbanını kessin istedik. Herkese istediği ve istediği fiyatlara bizim zarar etmeyeceğimiz şekilde satışlarımızı yaptık. 303 tane hayvan getirdim. Şu anda 150’ye yakını sattık. Bir 150 tane kaldı, onu da hayırlısıyla yarın ve diğer gün satıp, memleketimize gideceğiz.” şeklinde konuştu.
“Yemin bir çuvalı 80-90 lira, çiftçi nasıl kazansın?”
Vatandaşların kurbanlık fiyatlarını yüksek bulduğu için satışların normal olduğunu belirten Ömer Avcı da şunları söyledi:
“Hayvanlarımız Şanlıurfa Birecik’ten geldi, hepsi yayla malıdır ve mahyerdir. Satışlarımız durgun, ama yine de normaldir. Kimse gelip bakmıyor, pahalı buluyorlar. Hâlbuki geçen sene ile bu sene arasında bir lira bir fark var. Geçen sene 18-19 liraya aldık, bu sene 19,5 liraya satıyoruz. Bir 50 kuruş fark var. Ama yine de hiç kimse yanaşmıyor, pahalı buluyor. Hâlbuki yemin bir çuvalı 80-90 liraya satılmaktadır. Bu çiftçi nasıl kazansın? Devletimiz her şeye çalışıyor ama çiftçiye yardım yok. 50 kuruş için sabahtan akşama kadar ben burada ter döküyorum. Bize de yazık!”
“Satışlar iyi gidiyor ama hayvan yok”
Vatandaşlarda para sıkıntısı olduğunu ve pazarlarda yeterince kurbanlık hayvan olmadığını savunan Mehmet Kiraz ise “Pazar bugün kuruldu ama hayvanlar hep ihracata gitti. Şimdi hayvan yok. Fiyatlar yükselir, bayramın birinci, ikinci günü fiyatlar aynı olur, değişmez. 22-23 liradan aşağı düşmez. Zaten 5-6 bin koyun ihracata gitti. Onun için şu anda da zaten 18-19 liraya toptan satılıyor. Esnaf bunu kaça satacak? Esnaf bir-iki lira kazanmadan satmaz. Yani en düşük 21-22 lira olur. Satışlar iyi gidiyor ama hayvan yok. Millet kurban kesmek için hayvan alıyor. Ama millette para sıkıntısı var. Dolar yükseldi, millette nakit para sıkıntısı var.” diye konuştu.
“İnşallah satarız ve zarar etmeyiz”
Abdurrahman Şenel de “Kurbanlıklarımızı satmak için Muş’tan geldik. Bugün pek bir şey satamadık. Piyasa pek iyi değil. Fazla satamıyoruz, hepsi zarardır. Yani boşa almış olduk. İnşallah satarız ve zarar etmeyiz. Şimdilik bir şey yok, zararına satıyoruz. Fiyatlar bin liradan başlayıp, bin 200-300 liraya kadar satılıyor. Yani hayvanına göre değişiyor.” diye belirtti.
“Fiyatlar 21-22 liradan satılıyor”
Kahramanmaraş’tan Gaziantep’e geldiğini ve elindeki 30 küçükbaş hayvandan 25’ini sattığını belirten besici Ökkeş Aksu da “Bugün 25-30 tane toklu ile geldim. Şu an 5-6 tane kaldı. Fiyatlar 21-22 liradan satılıyor. Zor durumdayız, fazla bir par kazanamıyoruz. Kurban satışları normal gidiyor, fena sayılmaz. Allah’a şükür iyi sayılır.” dedi.
Kurbanlık almaya geldiğini belirten Selim Köroğlu, “Piyasaya bakıyoruz. Ama kurbanlık hayvan yoktur. Muhtemelen doların bu kadar yüksek olmasından kaynaklanıyordur. Bazı vatandaşlarımızda bayramın birinci ve ikinci gününü bekliyor ama muhtemelen fiyatların düşeceğini sanmıyoruz. Şu anda da zaten 19-20 lira arasında satılıyor. ‘16-17 liraya kadar düşecek’ diyorlar ama sanmıyoruz. Eğer anlaşabilirsek bir kurbanlık alacağım.” ifadelerini kullandı.
Kurbanlık fiyatlarının geçen sene ile aynı olduğunu belirten Salih Çağlar da “Kurban alamaya geldim. Kurbanlık fiyatları geçen sene ile aynı fiyatadır. Fiyatlar uygundur. Millete hayırlı olsun ve herkesin Kurban Bayramı’nı kutlarım. Halen kurbanlığa bakıyoruz. Hiç kimse bugün almıyor. İnşallah herkes yarın alır.” şeklinde konuştu.
Kurbanlık fiyatlarını yüksek bulduğunu belirten Hüseyin Gergin de “Kurbanlıklar sanki bu sene çok pahalı. 22 liradan aşağı Antep haliki yoktur. Şu an daha bakıyoruz. Fiyatlar yüksek olsa da mecbur alacağız.” diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.