Kurbanlıkta dikkat etmeniz gereken hususlar
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Denek, yaptığı açıklamada, kurbanlık alırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, vatandaşları dişi hayvan almamaları konusunda uyardı.
Kurbanlık alınacak hayvanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca takılmış küpenin bulunması gerektiğini ifade eden Denek, alınacak hayvanın kurbanlık vasfını taşıdığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Denek, şöyle devam etti:
"Kurbanlık seçilecek hayvanın pis kokulu ishalinin olmamasına ve hayvanın vücudunun herhangi bir yerinde yara olmadığına dikkat edilmeli, alınacak hayvanın canlı ve sağlıklı görüntülü olması gerekmektedir. Hayvanın hareketli olması ve durgun olmaması gerekiyor. Bunun dışında hayvanın kesiminde ve etlerin sağlanmasında bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Özellikle kesim için kurbanlık alındıktan sonra bunun strese sokulmaması gerekiyor zaman zaman çevrede de görüyoruz hayvana eziyet ve kötü muameleden dolayı hayvanlarda bir stres oluşuyor. Kesim kesinlikle ustalarca gerçekleştirilmeli ve kesimin ardından ortaya çıkan atıkların mümkün olduğunca gömülmesinde fayda var. Elde edilen etlerin muhafazası da önemli temek kural olarak kesilen hayvanların etleri en az bir gün dinlendirilmelidir. Etin kesilir kesilmez buzdolabına konmaması gerekiyor oda sıcaklığına gelinceye kadar bir kaç saat ortam ısısında dinlendirilip daha sonda buzdolabına konulup soğutulmasını tavsiye ediyoruz."
"Hayvanlara mutlaka iyi davranılmalı"
HRÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu da kesim öncesi kurbanlığı koşturmanın, yormanın etin lezzet ve kalitesini bozduğunu bildirdi.
Tüm kurbanlıklara kesimden önce iyi davranmak ve strese sokmamak gerektiğinin altını çizen Hayoğlu, "Çünkü strese giren, kesim öncesinde koşturulan ve yorulan hayvanda kaslardaki glikojen harcanacağından etler sert kalır. Bu da hem etin kalitesini hem de lezzetini etkiler. Dolayısıyla hayvanlara mutlaka iyi davranılmalıdır." dedi.
"Etler 24 saat sonra tüketilmeli"
Kesimden sonra "ölüm sertliğine" gireceğinden etin hemen tüketilmemesini ve dinlendirilmesini öneren Hayoğlu, etlerin önce serin ve temiz bir ortamda bekletilerek soğumasının sağlanması gerekliliğini belirtti.
Etin yaklaşık 24 saat dinlendirilmesinin uygun olacağını dile getiren Hayoğlu, şöyle konuştu:
"Hayvan kesildikten hemen sonra etler tüketilmemeli ve bir süre dinlendirilmelidir, dinlendirilen etler yumuşak yapılı, sulu ve daha lezzetli olur. Daha sonra etler porsiyonlanmalı, kısa sürede tüketilecekse buzdolabında, uzun süre bekletilecekse bir defada tüketilebilecek porsiyonlar halinde ambalajlanarak derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Donmuş etler çözülünce kullanılmalı, asla tekrar dondurulmamalıdır."
Kurbanda et pişirme önerisi
Hayoğlu, etlerin pişirilmesi sırasında da bazı konulara dikkat edilmesinin sağlık açısından önemine değinerek, şunları kaydetti:
"Mangalda pişirilecekse etler, kömürlerin alevi bitip köz haline gelince arada 15 santimetre mesafe ile mangala konulmalıdır. Kavurma yapılacaksa etin kendi suyu ve yağı yeterli olacaktır. Kalp, tansiyon ve kolesterol sorunu olanlar ile yaşlılar aşırı yağlı et yemeklerinden ve sakatatlardan fazla tüketmemelidir. Et yemeklerinin yanında mutlaka bol salata ve sebze tüketilmelidir. Bu, hem sağlık hem de sindirim sisteminin düzenli çalışması açısından önemlidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.