Küskünlüklerin olmadığı köyde bayram bir başka güzel
Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Akyar köyünün sakinleri, Ramazan ayını olduğu gibi bayramı da dolu dolu geçiriyorlar.
Birbirine küs ve dargın kimsenin bulunmadığı köyde Ramazan'ı manevi bir atmosferde geçiren köy sakinleri, eskileri aratmadan bu bayramı da huzur ve mutluluk içerisinde geçiriyorlar. Bayramın güzelliğini 7’den 70’e herkesin heyecan ve mutlulukla geçirmesi görenleri gıpta ettiriyor.
Köyün imamı Lokman Avcı, Ramazan ayını dolu dolu geçirdiklerini ve en güzel bir şekilde köylerinde bayramı yaşadıklarını söyledi.
Köy sakinleri tekbirlerle camiye davet ediliyor
Her bayramda yaptıkları programları anlatan Avcı, “Sabah ezanını takvimine göre imsak vaktinde okuyoruz. Cami cemaatinin gelmesi için yaklaşık 15 dakika bekliyoruz. Camiye katılım köy nüfusuna göre iyi oluyor. Sabah namazımızı kıldıktan sonra bayram namazına vakit çok kaldığından eve geçiyoruz. Bayram hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kahvaltı yaptıktan sonra bayram namazına yarım saat kala camiye gelip tekbirler getiriyoruz. Rahman süresini tefsir dersi olarak işliyoruz.” dedi.
“Herkes tüm evleri dolaşarak bayramlaşıyor”
Bayram namazı sonrası camide bayramlaştıklarını ve daha sonra bütün köylülerle beraber mezarlık ziyareti yaptıklarını ifade eden Avcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Mezarlık ziyaretinde ölülerimizin bayramını kutladıktan sonra ruhlarına Yasin okuyup dualar ediyoruz. Mezarlık ziyareti sonrası bazıları misafirleri karşılamak için evlerine gidiyor. Bazıları da ev ev tüm köyü dolaşıyorlar. Herkes tüm evleri dolaşarak bayramlaşıyor. Elhamdülillah, küs ve birbirine karşı kırık kalpliler köyümüzde yok. Çok güzel bir şekilde bayramımız geçiyor. Köylüler birbirlerinin bayramlarını saat 10.00’a kadar tebrik ediyorlar. Bu şekilde bayramımız bitiyor. Bu şekilde bayramlaşmalar bittikten sonra herkes aile büyüklerini özel bir şekilde ziyaret ederek bayramlaşıyor. Köyün dışında kalıp bir-2 yıldır birbirlerini göremeyen evleri dolaşarak hasret gideriyorlar.”
Bayramlarını programlı bir şekilde dolu dolu geçirdiklerini söyleyen Avcı, “Bayramlaşma esnasında bayram şekerleri bayramların vazgeçilmezidir. Şeker dışında da meyve, tatlı ve içecek çeşitleri öğle yemeğine kadar ikram ediliyor. Ondan sonra da kim ne yemek hazırlamışsa ikramlarda bulunuyor. Özellikle hasta ve yaşlıların bayramı hiçbir şekilde ihmal edilmiyor. Bu şekilde bayramlarımız dolu, iyi ve güzel geçiriyor.” şeklinde konuştu.
“Gelenekleri devam ettirerek bayramlarımızı geçiriyoruz”
Köyün muhtarı Osman Gülen, “Ramazan ayımızı çok güzel bir şekilde geçirdik. Elhamdülillah bugün de bayramı kutluyoruz. Bayramlarımızı eski zamanların geleneklerini devam ettirerek geçiriyoruz. Bayramlarımız sabah camiye gelerek başlıyor. Namaz ve hutbeden sonra genç ve ihtiyarlar, köydeki tüm adamlar camide birbirimizin bayramını kutluyoruz. Bayramlaşmadan sonra mezarlık ziyaretimizi yapıyoruz. Mezarlık ziyaretimizde okunan Kur’an ve yapılan dualardan sonra evleri dolaşmaya başlıyoruz. Köyümüzün içinde küskünlüklerin olmasına izin vermiyoruz. Küskünlükler de olmuyor. Eskiden beri bu kurallarımız devam ediyor. Öncülerimiz bu güzel ahlakları bize bırakmışlar. Köyün başından sonuna kadar tek tek herkesin bayramını kutluyoruz. Daha önce bir şekilde gönülleri kalmışların gönülleri alınıyor. Tüm köylüler birbirimize kardeş gibiyiz.” ifadelerini kullandı.
“Müslümanca yaşamaktan daha güzel ne olabilir?”
Köyün yaşlı kadınlarından H. Bedia Gülen, “Bayramlarımız çok güzel. Bayramlardan daha güzel ve daha hayırlı bir şey yok. Çok şükür, eskiden şimdiye kadar bayramlarımız güzeldir. Müslümanca yaşamak çoğalmış, bu durumdan daha güzel ne olabilir? Bayramlarımızda çocuklardan büyüklere kadar herkes dolaşıyor. Eskiden beri çok güzel, çocuklar ve büyükler el öpüp bayramlaşıyorlar. Bayramımıza gelen misafirlerimize şeker ve yemek ikramları yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Köyün bir diğer yaşlısı olan H. Hüseyin Kaya, şöyle konuştu: “Allah herkesten razı olsun. Bu güzel bayramı herkese nasip etsin. Köy dışında olanlar bayram vesilesiyle köye ziyaretlerde bulunuyorlar. Mezarlık ziyaretlerini yaparak hayır dualarında bulundular. Bu uğraşlarınızdan dolayı Allah sizden de razı olsun. Allah rahmetiyle muamele etsin, tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız ibadetlerimizi kabul etsin. Köyün yaşlılarından olduğumdan dolayı gençler ziyaretimize gelip bayramlaşıyorlar. Allah hayırlarını kabul etsin. Birbirimizin bayramını güzellikler içinde kutluyoruz. Gençlerimiz birbirlerine çok saygılıdırlar. Allah’a şükürler olsun, birbirlerine kardeşler gibidirler. Eski mantık, tarafgirlik yok. Yaklaşık 30 yıldır bu güzelliklerin huzuru içindeyiz. Allah rahminden bizleri mahrum bırakmasın.”
Köyde kavga ve küskünlük yok
Mübarek bir aydan sonra bayrama kavuşturduğu için Allah’a şükreden köyün gençlerinden Muhammed Aslan, Ramazan Bayramı’na girmenin sevincini yaşadıklarını belirtti.
Ramazan Bayramı’nın güzelliklerle dolu olduğunu dile getiren Aslan, “Elhamdülillah, Allah bizleri Ramazan ayından sonra Ramazan Bayramı’na ulaştırdı. Ramazan ayında köyümüzün programları çok yoğun bir şekilde geçti. Allah o kadar sabırdan sonra bu güzel günü, bayramı bize nasip etti.” dedi.
Bayramda yapılan etkinlik ve kutlamaları anlatan Aslan, şunları ifade etti: “Sabah namazıyla namaza gidiyoruz. Özellikle gençler tarafından katılım çok oluyor. Namazdan sonra kalan bir saati değerlendirmek için gençlerden biri diğer gençleri kahvaltıya davet ederek, beraber kahvaltıya katılıyoruz. Sünnet gereği bizler de davete icabet ediyoruz. Kahvaltıdan sonra bayram namazı vakti oluyor. Camiye gidip tekbirler veriyoruz. İmamımız Rahman süresinin tefsirini işliyor. Bayram namazı ve hutbesinden sonrası camide bayramlaşıyoruz. Bayramlaşma sonrası mezarlık ziyaretimizi yapıyoruz. Mezarlık ziyaretinin ardından köyü dolaşarak herkesle bayramlaşıyoruz.”
Köylerinde kavga ve küskünlüklerin olmadığına dikkat çeken Aslan, “Bu açıdan köyümüz çok güzeldir. Köyümüz o bakımdan çok güzeldir. Bazıları ‘Nerede eski bayramlar?’ diyor ya köyümüzde o maneviyatı tadabiliyoruz. Köyümüzde eski ve yeni bayramların hiçbir farkı yoktur ve aynıdır. Çocuklar, gençler ve yaşlılar olarak bayramda şeker topluyoruz. Ama yaşlılarımız hava sıcaklarını hissettiklerinde evlerine geçip dolaşmayı yapamıyorlar. Gençler olarak herkesin, özellikle hasta ve yaşlıların ziyaretine gidiyoruz. Bayramlarını kutluyoruz. Biz gençleri gördüklerinde çok seviniyorlar. İçimizdeki birlik ve beraberliğimizi gördüklerinde şaşırıyorlar. Bu halimize hep şükrediyorlar. İhtiyarlarımız köy gençlerinden çok memnunlar. Bayramlaşmamızın bitimine doğru grup grup evlere öğle yemeğine gidiyoruz. Gençler olarak sürekli etkinliklerimiz oluyor. Gençler olarak geziler tertip ediyoruz. Bu şekilde bayrama devam ediyoruz. Yaptığımız o sabırdan sonra bayram bize çok güzeldir. Köyümüzde bayramların manevi bir atmosferde yaşandığını hissedebiliyoruz.” diye belirtti.
Bayramda dâhi ihmale gelmeyen hayvan bakıcılığını yapan köyün çobanlarından Mehmet Şah Avcı, “Köyde ikamet ediyorum ve köyümün çobanlığını yapıyorum. Elhamdülillah meşakkatli bir aydan sonra bayram geldi, sevinçliyiz. Bayram gününde bazı işler ertelenemiyor. Hayvanlar içeride kalıp acıksa, bizler bayram yapsak onlar aç olsa olmaz. İçimizde daha büyük bayramın hasreti var. Öyle bir bayram ki ümmet arasında hiç sınır kalmasa, ümmet birlik olsa. Öyle bir bayrama hasretiz. Ben davarların çobanıyım, elimden bir şey gelmeyebilir. Ümmetin çobanları olan âlimlere bir çağrım var: Âlimler güzel bilir, her şey bahsettiğim bayramın hasretindedir. Bu bayrama ulaşabilmek için âlimlere işler düşüyor.” ifadelerini kullandı.
İttihad’ul Ulema Genel Başkanı Molla Enver Kılıçaslan, Siyer Araştırmaları Vakfı Başkanı Muhammed Emin Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi’ye selam gönderen Avcı, “Bir çobanın sesine kulan verin.” diyerek, “Âlimlerimiz namaza başlayacakları zaman acaba cemaate dönük ‘Safları sık ve düzgün tutalım.’ diyorlar mı? Arkasında Arap, Fars, Şii ve Sünni kim varsa onu dillendirmez de ‘Safları sık ve düzgün tutalım.’ derler. Acaba âlim ve ulamaların ümmete dönerek ‘Artık kim olursanız olun saflarınızı sık yapın.’ deme zamanı gelmedi mi? Namaz için saf tutanlara ‘Sen Kürt’sün öne geç, sen Türk’sün arkaya geç, sen Arap’sın o tarafa ve Şii’sin geç o tarafa.’ denilirse nasıl o namaz iptal ise onlar daha iyi bilir ama dünya hayatında da bu söylenenler olmaz. Bu iman bizden kabul edilmez. Âlimler bizden iyi bilirler.” şeklinde konuştu.
Son olarak bayramını anlatan Avcı, “Malumunuz bugün bayramdı. Bayram namazımızı kıldık, sonra mezarlık ziyaretimizi yaptık. Bunlardan sonra işimiz ertelenmediğinden hayvanlarımızı otlatmaya götürdüm. Ümmete güzel günler nasip olsun inşallah. Tüm Müslümanları ve ümmetin bayramını kutluyorum. Allah sizden razı olsun.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.