“Kütüphanelerimizi sadece kitap ödünç alıp verme yerlerinden ibaret görmüyoruz”

“Kütüphanelerimizi sadece kitap ödünç alıp verme yerlerinden ibaret görmüyoruz”
Bitlis Halk Kütüphanesinde düzenlenen programa katılmak üzere Bitlis’e gelen Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, kütüphanelerin sadece kitap ödünç alınan yerler olmadığını söyledi.

Bitlis Halk Kütüphanesinde öğrencilere yönelik program düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Hakan Yücel, katılımcılara teşekkür etti.

Düzenlenen programa katılan Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, kütüphanelerin sadece kitap ödünç alınan yerler olmadığını söyledi.

Bitlis’e gelmesinin birkaç sebebi olduğunu söyleyen Turşucu, “Buraya gelişimin birkaç sebebi var. Bunlardan biri de sizin iyi tanıdığınız İl Halk Kütüphanesini Müdür Vekili Hakan Yücel kardeşimizdir. Ona yaptığı hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek için buradayız. Kütüphane ve kitap konusu ile ilgileniyorsak Bitlis’e gitmezsek, Bitlislilerle bir arada bulunmazsak eksik kalırız. Biz bu eksikliğimizi gidermek için geldik.  Bizim ilimle, irfanla, kitapla, kütüphaneyle ilişkimiz herhangi bir dünya ülkesi ilişkisine benzemez. Bizim kitaba dair geçmişimiz milattan öncesine de dayanmaz. En az Levh-i Mahfuz’a kadar gider.” dedi.

Bizim bu kadim geleneğimizin içerisinde kitap ve kütüphanenin yerini ifade etmeye kelimelerin yetmeyeceğini söyleyen Turşucu,“ Bardağın biraz dolu tarafını görmek gerekir. Umudu diri tutmamız gerekir. Türkiye’de yanlış bilinen doğrular var. Bunlardan bir tanesi yayımcılık faaliyetleri bakımından Türkiye, dünyanın 11’inci ekonomisine sahiptir. Ekonomimizin önünde bir yayımcılık var. Bir diğer mevzu, biz artık kütüphanelerimizi sadece kitap ödünç alıp verme yerlerinden ibaret görmüyoruz. Başka mevzularda olduğu gibi kütüphanelerde bizim böyle bir sıkıntımız var. Sadece Türkiye’de değil, Amerika’da da, Uganda’da, Kanada’da da aynı mevzu var. Cep telefonları, internet… vesaire çıktığından beri okuldan kütüphaneden alıp aşıran mevzular giderek arttı. Bu sinemaya da yansıdı.

Televizyonlar ve internet ortaya çıkmasına rağmen verilen desteklerle ivme yakalandı. Bu ivmenin aynısını biz kütüphanelerle ilgili olarak yakalayamaz mıyız? Yakalarız. Konya’da Belediye ile ilgili geliştirilen proje kapsamında günlük 5 bin kişinin üzerinde kullanıcımız var. Hepsi araştırma ya da kitap için mi geliyor? Gelmeyebilir. Ama yeter ki kütüphane dediğimiz mekâna gelsinler. Ama yiğit düştüğü yerden kalkar. Bizi kütüphanelerden vurdular. Bizler düştüğümüz yerden ayağa kalkacağız inşallah. Buraya kadar geldiğiniz ve bizi dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Daha sonra yazar Doçent Doktor Erol Yılmaz ‘Ekmek, Su, Kitap ve Kütüphane’ adlı kitabı ile ilgili bir sunum yaptı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.